Hovedinnhold

Stoltenberg erkjenner nederlaget

VGTV: Se fra Stoltenbergs historiske tale

Jens Stoltenberg går av som statsminster etter statsbudsjettfremleggelsen 14. oktober.

Denne saken handler om:

- Kjære alle sammen. Vårt mål var å få flertall for fire nye år. Vi visste at det var en tøff oppgave.

- I kveld kan vi slå fast at den oppgaven ble for tøff, sa statsminister Jens Stoltenberg da han like etter klokken 23 gikk på scenen i Folkets hus for å snakke til de fremmøtte på Arbeiderpartiets valgvake.

Stoltenberg meddelte at han går av som statsminster etter statsbudsjettfremleggelsen 14. oktober.

Det rød-grønne samarbeidet er med det over. Rundt midnatt kjemper fortsatt SV mot sperregrensen, og kan gjøre sitt dårligste valg på 32 år.

FØLG DRAMATIKKEN FÅ SISTE NYTT, REAKSJONER OG RESULTATER
SJEKK VGs DIREKTESENTER FRA VALGKVELDEN HER! 

Allerede da han var på scenen i halv 9-tiden i kveld, gikk Stoltenberg langt i å erkjenne et valgnederlag for Arbeiderpartiet.

Men ved den første målingen klokken 21 sto jubelen i taket da det ble kjent at Arbeiderpartiet lå an til å bli største parti.

- Skuffelse

- I kveld skal vi erkjenne skuffelsen, men vi er på ingen måte slått ut, fortsatte Stoltenberg, og lovet valgvaken at Arbeiderpartiet skal bli «en ansvarlig og konstruktiv opposisjon».

- I kveld vil jeg gratulere Erna Solberg og takke henne for en saklig og god valgkamp. Jeg vil også ønske Erna Solberg lykke til med det viktige arbeidet som står forran henne.

- Respektere velgerne

- Så har jeg allerede sagt at i kveld er det lov å være litt skuffet. Men: vi skal vise at Ap kan snu valgnederlag til nye seire, sa Stolteberg.

- Velgerne har gitt oss en tillitt som vi skal forvalte med respekt.

Jan Bøhler, leder i Oslo Ap, sa etter den første valgdagsmålingen klokken 21.00 at han følte lettelse over at velgerne har gjort Ap til det største partiet, selv om regjeringsmakten er tapt:

- Våre folk har gått og stemt, og det er bra. Alt tyder på at vi fått god avstand til Høyre i størrelse, og vi er selvsagt godt fornøyd med at Frp har gått kraftig tilbake i forhold til forrige stprtingsvalg, sier Bøhler.

- Blir det interne oppgjør i Ap etter valgnederlaget?

- Det blir i alle fall en stor strategidiskusjon, men det får vi komme tilbake til, sier Bøhler.

Også partisekretær Raymond Johansen var delvis fornøyd tidligere på kvelden:

- Vi har klart å slå tilbake den blå-blå bølgen, sa APs Raymond Johansen på valgvaken - til applaus fra publikum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks