Hovedinnhold

Vil innføre en vegetardag i uken

- Kjøttspisingen skader miljøet

(VG Nett) Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal følge rådet fra Yoko Ono og Paul McCartney: En vegetardag i uken.

Denne saken handler om:

TIL KAMP MOT KJØTTET: Kandidat til stortingsvalget for Miljøpartiet De Grønne, Sondre Båtstrand, mener at nordmenn spiser for mye kjøtt. Foto: Rita Slørdal
TIL KAMP MOT KJØTTET: Kandidat til stortingsvalget for Miljøpartiet De Grønne, Sondre Båtstrand, mener at nordmenn spiser for mye kjøtt. Foto: Rita Slørdal

Miljøpartiet De Grønne følger ikke hovedstrømmen av valgkampsaker. Nå foreslår de at en dag i uka forbeholdes vegetarmat,

- Følg rådet fra Yoko Ono og Paul McCartney: Innfør en offentlig vegetardag i uken, oppfordrer partiet.

Dobbelt så mye kjøtt

Førstekandidat for partiet i Hordaland, Sondre Båtstrand, forklarer hvofor:

- Nordmenn spiser dobbelt så mye kjøtt i dag enn for 50 år siden. Det skader klimaet. En ukentlig vegetardag i offentlige institusjoner vil ha mange positive effekter for miljøet og spare mange dyreliv, sier han.

Les Sondre Båtstrands VG-blogg!

- I år vil nordmenn i gjennomsnitt spise 80 kilo kjøtt. Det er mer enn dobbelt så mye som et økologisk forsvarlig nivå. Vi må ta grep for å redusere kjøttforbruket, mener Båtstrand.

Han viser til Yoko Ono og Paul McCartney som oppfordrer til en ukentlig vegetardag, og fronter kampanjen «Meat Free Monday».

Kampanjen ble lansert i London tidligere denne sommeren.

FORBILDENE: Yoko Ono og Paul McCartney da kampanjen Meat Free Mondag ble lansert i London 15.juni i år. Foto: AP
FORBILDENE: Yoko Ono og Paul McCartney da kampanjen Meat Free Mondag ble lansert i London 15.juni i år. Foto: AP

Ideen er gjennomført i den belgiske byen Gent som har gjort torsdager til vegetardag. Den dagen serverer den kommunale kantinen vegetarisk hovedrett og byen oppfordrer sine borgere til å spise vegetarisk. I tillegg garanterer alle spisesteder vegetarmat på menyen og noen blir helt vegetariske hver torsdag.

Offentlige kantiner

- Vi kan lære en del av Gent. Offentlige kantiner og institusjoner bør ha vegetarmat som hovedrett en dag i uken, og restauranter bør oppfordres til å ha minst en vegetarrett på menyen den dagen. Det vil bidra til å gjøre vegetarmat ufarlig, samtidig som vi setter fokus på problemet med kjøttforbruket, sier Sondre Båtstrand.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

Han sier at kjøttproduksjon er på verdensbasis ansvarlig for 18 prosent av klimagassutslippene.

- I tillegg blir 70 prosent av verdens landbruksarealer brukt for beitedyr eller produksjon av planter til dyrefor. Vi dyrker mat som dyrene spiser i stedet for å dyrke mat til mennesker, sier Båtstrand.

Tror ikke på støtte

Miljøpartiet De Grønne har alltid hatt redusert kjøttforbruk på programmet, og har tidligere kommet med et forslag om vegetardag lokalt i Bergen, men det er første gang de foreslår en nasjonal vegetardag. Båtstrand tror imidlertid ikke at andre partier vil støtte forslaget.

- Vi er nok de eneste som kjemper for vegetarmat, sier han.

Partiet stiller liste i alle fylker til stortingsvalget, og befinner seg i gruppen «andre partier» på meningsmålingene.

Se Stortinget hvis valget var i dag!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks