Hovedinnhold

Velger trygd foran lavstatusjobber

Knallhard dom over nordmenn fra forsker og forfatter

ADVARER: Statsviter og forfatter Simen Sætre. Foto: Frode Hansen/ VG
ADVARER: Statsviter og forfatter Simen Sætre. Foto: Frode Hansen/ VG
Et nytt klasseskille er i ferd med å feste seg i Norge: Nordmenn er blitt «fritidsklassen» - innvandrerne «tjenerklassen».

Denne saken handler om:

Det er dommen fra statsviter og forfatter Simen Sætre, som i en rykende fersk bok advarer mot et stadig sterkere klasseskille i norsk arbeidsliv:

- Vi overlater i økende grad lavstatusyrkene, de såkalte «møkkajobbene», til hardtarbeidende innvandrere. Selv jobber vi mindre og mindre, sier Sætre.

Les også:Angriper nordmenns arbeidsmoral

Han får full støtte av seniorforsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning:

- Ja, dette er helt klart en tendens. Innenfor visse typer bransjer ser vi at stadig færre nordmenn ønsker seg jobb - og at de her faktisk foretrekker å gå på trygd.

Opplever du et klasseskille i norsk arbeidsliv? Leserne diskuterèrher

Rogstad viser til egen forskning på blant annet fiskeindustrien i Nord-Norge. Her har innvandrere i økende grad tatt over jobbene, mens stadig flere nordmenn har gått over til trygd.

- Flere oppgir at de ikke vil bli identifisert med innvandrerjobber - da vil de heller gå på trygd, sier han.

Les også:Svenskene: - Nordmenn vil helst gjøre så lite som mulig

- Usunt

Sætre lanserer i disse dager sin bok «Petromania», som tar for seg arbeidsmarkedet i flere oljerike land, som Kuwait, Qatar - og Norge. Forfatteren mener norsk arbeidsliv er i ferd med å ligne mer og mer på det man finner i mange gulfstater:

En ny «tjenerklasse» av innvandrere fyller stadig flere lavstatusyrker, mens en voksende «fritidsklasse» jobber stadig mindre, og blir mer og mer avhengige av velferdsordninger fra en oljesmurt statskasse.

Sætre viser til at nordmenn nå jobber 430 timer mindre pr. yrkesaktive person pr. år, sammenlignet med før oljeinntektene begynte å rulle inn. Nordmenn er blant dem som jobber minst pr. ansatt i vestlige land, ifølge OECD.

Les også:Politikere innrømmer «uføresvikt»

- Østeuropeerne plukker jordbærene våre og tar mye av det fysiske arbeidet på gårdene. De er også på full fart inn i bygg og anlegg. Svenskene jobber på gulvet i restaurant- og servicenæringen. Afrikanske og asiatiske innvandrere kjører drosjene våre og jobber i renholdsbransjen. Flere og flere har også fått filippinere til å passe ungene og vaske huset sitt, sier Sætre.

- Denne todelingen av arbeidsmarkedet er usunn, og den er ikke bærekraftig. Den skaper spenninger og grobunn for konflikter. Dessuten vil oljerikdommen en dag ta slutt, og da blir vi nødt til å endre mentalitet, legger han til.

Følg VGs politiske avdeling påTwitter

Skylder på oljerikdom

Sætre og Rogstad gir støtte til tidligere arbeidsminister Kristin Clemet, som i gårsdagens VG sa at trygdeproblemet i Norge delvis skyldes for gode velferdsordninger og en synkende arbeidsmoral.

- Jeg tror Clemet har rett. Men dette handler ikke minst om oljerikdommen vår. Vi har blitt så rike at det har gått ut over arbeidsmoralen. Mange innvandrere har en helt annen arbeidsetikk, en annen «drive». De har mer å jobbe for enn oss, sier Sætre.

Les også:Uføre avsløres - jobber svart

- Jeg er enig med Clemet i at utviklingen gir grunn til å reise spørsmålet om arbeidsmoral, sier Rogstad, som samtidig understreker at det er viktig å finne balansen mellom velferdsgoder og incentiver til å jobbe:

- Vi ønsker ikke et samfunn der folk kommer på jobb selv når de er syke. Da er det frykt og ikke arbeidsmoral som driver oss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks