Hovedinnhold

Stortingsfolkene får diett i ferien

4 millioner kroner årlig går til ferie- og helgediett

FJØSET FÅR MALIG: Venstre-leder Lars Sponheim har brukt ferien på å male sauefjøset på gården hjemme i Ulvik i Hardanger. Bortsett fra juli og fire dager til, kan han motta diett også i ferien. Foto: Marit Hommedal
FJØSET FÅR MALIG: Venstre-leder Lars Sponheim har brukt ferien på å male sauefjøset på gården hjemme i Ulvik i Hardanger. Bortsett fra juli og fire dager til, kan han motta diett også i ferien. Foto: Marit Hommedal
Stortingsrepresentantene mottar millioner av kroner i diettpenger - også når de ikke er på jobb.

Denne saken handler om:

Stortingets diettordning

  • Alle stortingsrepresentanter mottar daglig diettgodtgjørelse 330 dager i året, uansett om de er på reise eller ikke.
  • Representantene som har sitt hjem mer enn 4 mil fra Stortinget får 182 kroner dagen (pendlere), mens resten får 78 kroner.
  • Diettsatsen for pendlere skal dekke merutgifter ved å ha to husholdninger. Oslo-representanters diett skal dekke merutgifter til ett måltid. Stortingsrepresentantene får også gratis stortingsleilighet og gratis reiser.
  • Oslo-dietten er skattefri dersom representanten jobber mer enn 12 timer. Pendlerdietten er skattefri dersom representanten oppholder seg utenfor sitt hjemsted på grunn av stortingsvervet.
  • Når stortingsrepresentantene er på reise, får de i tillegg diett etter faste satser.
  • Når en stortingsrepresentant får reisediett, skal det skattes av de daglige diettpengene representanten får for å spise i Oslo.
Kilde: Stortingets administrasjon

Pengene, som er ment å dekke merutgifter til mat på jobb, blir også utbetalt i helger, og i ferier.

Les også:Politikerne får dobbel diett

Representantene får pengene 330 dager i året. Juli er den eneste måneden pengene ikke blir utbetalt, pluss fire diettfrie dager til.

VG har talt opp helger, juleferie, påskeferie og perioden Stortinget ikke er samlet om sommeren og funnet ut at disse dagene utgjør 159 av de 330 dagene det blir utbetalt diett.

Ikke sjekket

Til sammen får stortingsrepresentantene 8,5 millioner kroner i faste diettpenger på ett år. Over 4 millioner kroner av disse matpengene blir utbetalt i helger og ferier.

Les også:Jens sier nei til lønnsfrys

Jørgen Kosmo, øverste sjef i Riksrevisjonen og tidligere stortingspresident, sier Riksrevisjonen ikke har undersøkt diettordningen. Riksrevisjonen reviderer hvert år Stortingets regnskap.

- Systemet baseres på at flesteparten av dem som er på Stortinget har bosted et annet sted i landet. Dette systemet er laget åpent og greit. Det forutsetter at den enkelte fører lister over når man ikke er til stede på Stortinget og ikke skal ha dietten, sier Kosmo.

- Men man får jo diett i ferier, bare ikke i juli?

- Nei, man gjør ikke det. Man får ikke diett når Stortinget ikke er samlet. Man får ikke diett i juli og august, sier Kosmo.

- Jo, man får for august og helger.

- Normalt er det sånn at det ikke er ferie selv om man ikke er samlet, forklarer Kosmo.

Alt innberettes

RIKSREVISOR: Jørgen Kosmo. Foto: Nils Bjåland
RIKSREVISOR: Jørgen Kosmo. Foto: Nils Bjåland

Diettpengene blir også utbetalt i tre måneder ved fødselspermisjon eller permisjon ved sykdom. Representanter som har bostedsadresse utenfor Oslo, trenger bare å befinne seg i hovedstaden for å motta 182 skattefrie kroner dagen.

Representantene som ikke er pendlere, får 78 kroner daglig skattefritt om de er på jobb mer enn 12 timer.

Når representantene får reisediett, skal det skattes av de daglige diettpengene.

Ingar Kristoffersen opplyser at Stortinget innberetter all diett til skattemyndighetene, og at det er opp til den enkelte representant å melde fra om hva de skal ha skattefritak for.

Pendlerne, som utgjør 121 av Stortingets 169 representanter, får utbetalt 182 kroner per dag. På et år får en pendler over 60000 kroner i diettpenger.

- Kaffepenger

En stortingsrepresentant som bor mindre enn fire mil fra Oslo, får 25740 kroner i faste diettpenger hvert år.

- Det er kaffepenger og sånn, sier stortingsrepresentant for SV, Ågot Valle om de daglige 78 kronene.

Hun satt i kommisjonen som i 2003 ble nedsatt av presidentskapet for å drøfte stortingsrepresentantenes godtgjørelser, og var den eneste i utvalget som gikk inn for å fjerne diettpengene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks