Hovedinnhold

Stoltenberg: - Småpartiene blir ikke spist opp i regjeringen

** Ville ikke snakke om svakt SV
** Hylles av Gro etter brakvalget

BEHERSKET: Jens Stoltenberg kan smile over at landet han styrer utpekes som verdens beste, men advarer mot å gjøre det til en hvilepute. Foto: Scanpix
BEHERSKET: Jens Stoltenberg kan smile over at landet han styrer utpekes som verdens beste, men advarer mot å gjøre det til en hvilepute. Foto: Scanpix
STATSMINISTERBOLIGEN (VG Nett) Jens Stoltenberg nektet for at et suverent stort Ap vil spise opp SV og Sp i regjeringen de neste fire årene.

Det var en klar seierherre som møtte pressen på dørstokken klokken 11 tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg er ikke lenger i tvil om at han er landets politiske overhode de neste fire årene. I strålende sol i hagen utenfor statsministerboligen bak Slottet begynte en smilende Stoltenberg med å takke for tilliten.

- Arbeiderpartiet, SV og Sp har oppnådd flertall for fire nye år, til å videreføre og forsterke rødgrønn politikk. Jeg vil gjerne takke alle de som har gitt oss tillit i fire nye år, sa han.

VGTV:Hele nattens partilederdebatt fra Stortinget her

- SV og Sp har fått mye innflytelse

Han kunne likevel ikke unngå å bli konfrontert med styrkeforholdene innad blant de tre regjeringspartiene. Med 35,4 prosent av stemmene og 64 mandater, er Arbeiderpartiet så overlegent de to andre at flere av journalistene lurte på om ikke SV og Sp risikerer å bli spist opp.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Samtidig er sentrale skikkelser i SV allerede ute og varsler at SVs regjeringsdeltakelse ikke skal tas for gitt slik situasjonen fremstår nå. Både veteran Rolf Reikvam og en av de mest profilerte politikerne på venstresiden i partiet, Hallgeir Langeland, mener SV bør få gjennomslag på viktige saker som asylpolitikk og Afghanistan dersom det skal være grunnlag for forstsatt regjeringsdeltakelse med det som betegnes som et «stort og selvgodt Ap».

DISKUTÉR:Hvilken betydning har det dårlige valgresultatet til SV?

- Erfaringene viser at Sp og SV har fått mye innflytelse, og flere personligheter, som SV-veteran Berge Furre, har gått ut og sagt at partiet har oppnådd mer på fire år i regjering enn i hele partiets historie, lød det runde svaret fra Stoltenberg.

Han nektet også å gå inn på om det svake valgresultatet for SV nå betyr at partiet blir avspist med en statsråd mindre når den kommende regjeringskabalen skal legges.

VGTV:Fullt kaos rundt Stoltenbergs triumfmarsj

Varsler kompromisser

Det han imidlertid gjorde, var å vedkjenne seg at det ligger an til tøffe forhandlinger når en ny felles plattform og tempoplan skal legges.

- Tempoplanen er ikke fastsatt i detalj. Vi begynner med det nå. Om kort tid skal vi ha en plattform for en arbeidsplan klar, sa han, og varslet flere kompromisser.

- Det fins to typer kompromisser - de der man bare møtes på halvveien, og de kompromissene der summen blir større og bedre enn de to halvveiene. Vi har vist gjennom mange saker at vi får til gode løsninger. Samtidig vet vi at det kan bli krevende å finne en løsning på hvordan vi skal håntere eksempelvis spørsmålet om olje- og gassutvinning i Lofoten, sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

VINNERTALEN: Jens Stoltenberg på talerstolen i Folkets Hus. Foto: Scanpix
VINNERTALEN: Jens Stoltenberg på talerstolen i Folkets Hus. Foto: Scanpix

Hva føler du nå?Si det i VG Netts ordsky!

Stoltenberg trenger ikke være beskjeden: Han er uten tvil kongen på haugen etter valget.

Med 99,9 prosent av stemmene opptalt viser SSBs prognose at de rødgrønne fortsetter i regjering med 86 mandater mot de borgerliges 83.

Det er første gang en sittende flertallsregjering blir gjenvalgt siden 1969.

VGTV:Stoltenbergs seierstale

Stoltenberg mener valgresultatet gjenspeilet en av Arbeiderpartiets store styrker - å bli gjenvalgt.

- Jeg var glad da vi vant i 2005, men Arbeiderpartiets styrke er ikke bare å bli valgt. Det er å bli gjenvalgt, sa han.

Ros fra Gro

Det svært sterke valgresultatet for Ap og Stoltenberg gleder tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland. Hun er på oppdrag i utlandet og sender følgende valgkommentar via sin rådgiver Jon Mørland:

LES OGSÅ:Åpner for at SV kan bryte ut av regjeringen

- Det er en stor inspirasjon å oppleve at Jens og Arbeiderpartiet står så sterkt i velgernes øyne etter fire år med rødgrønn regjering. Ikke minst peker det fremover når oppslutningen blant ungdom har nådd nye høyder, sier hun til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet...

ETTERTRAKTET: Presse fra hele Skandinavia var møtt opp utenfor Statsministerboligen i Parkveien i Oslo for å høre Jens Stoltenberg dagen etter brakvalget, som ga ham fire nye år som statsminister. Foto: Scanpix
ETTERTRAKTET: Presse fra hele Skandinavia var møtt opp utenfor Statsministerboligen i Parkveien i Oslo for å høre Jens Stoltenberg dagen etter brakvalget, som ga ham fire nye år som statsminister. Foto: Scanpix

Hun mener Jens har selv gjort en kjempejobb og bekreftet sine åpenbare lederegenskaper.

- Jeg gleder meg med partiet og Jens, og gratulerer Kristin og Liv Signe med innsatsen for et vellykket prosjekt på vegne av folk og land.

VGTV:Ville ikke snakke om SV-lederens fremtid

- Mye er i dag annerledes, men som Jens sier, det er når man greier å kombinere tradisjonene med det moderne, at man kan lykkes! Jeg gjenopplever derfor valgseieren i 1993, etter mange år med regjeringsansvar, der Arbeiderpartiets rolle som tyngdepunktet i norsk politikk ble så tydelig manifestert, sier hun.

Stoltenberg nevnte på sin side Gro da en svensk journalist som hadde møtt opp utenfor boligen hans i Parkveien lurte på hva det er han gjør riktig. Han fremhevet det han kalte for troen på argumentets overbevisningskraft - enkelt og greit å argumentere sterkt for det man tror på.

- Det lærte jeg av Gro, at hvis du bare argumenterer sterkt nok for det man tror på, vil også andre tro på deg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks