Hovedinnhold

Slik var Frp-Mettes dramadag

Kaoset rundt stortingsplassen minutt for minutt

AKERSGATA/STORTINGET (VG Nett) En tellefeil etter stortingsvalget førte Frps Mette Hanekamhaug (22) gjennom sjokk, vantro, skuffelse, glede og uvitenhet på under én time.

Denne saken handler om:

Mandag formiddag var Norges yngste stortingskandidat, Frps Mette Hanekamhaug (22) inne, ute og så inne på Stortinget igjen i løpet av under en time.

Les også:Kaos rundt stortingsplassen til Mette (22)

VG Nett var sammen med politikeren fra Møre og Romsdal under den mest dramatiske timen så langt i hennes politiske karriere. Hun hadde gledet seg til å svare på spørsmål Tett på Nett. Slik gikk det ikke...

Kl. 11.54: Da VG Netts journalist tok imot Hanekamhaug like før klokken 12 mandag formiddag, hadde hun nettopp fått en telefon fra lokalavisen Romsdals Budstikke. Journalisten ville ha en kommentar på at hun likevel ikke var inne på Stortinget.

- Jeg tror jeg ikke har fått et så hardt slag i magen før som det føles nå. Men det er jo ennå ikke hundre prosent sikkert, sier hun tydelig oppgitt over det som skjer.

Kl. 12.05: Få minutter senere sender Norsk Telegrambyrå (NTB) ut en hastemelding om at Hanekamhaug mister stortingsplassen mens Torgeir Dahl fra Høyre er inne på utjevningsmandat i Møre og Romsdal. De henviser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les også:Telefonstorm for Tingets yngste

Kl. 12.14: Mette Hanekamhaug blir ringt opp av kommunikasjonsrådgiver Morten Wold i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Han ber henne komme ned til ham på Løvebakken.

- Nå er jeg i litt sjokktilstand, skal jeg innrømme. Jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke, føle og tro, sier hun.

- Hva var din første reaksjon da du hørte dette her?

- For å være ærlig ble jeg stum, og det er ikke så ofte jeg er, svarer hun.

Kl. 12.19: Hanekamhaug bestemmer seg for å utsette det avtalte nettmøtet med VG Nett.

- Jeg har fått mange spørsmål om hva jeg skal gjøre på Stortinget. Jeg må vite om jeg faktisk har en plass der før jeg svarer på det, sier hun.

Les Mette Hanekamhaugs blogg her!

Kl. 12.29: Frp-politikeren fra Møre og Romsdal forlater VG-huset sammen med VG Nett og går mot Stortinget.

Kl. 12.32: VG Nett-desken mottar en telefon fra NTB, som på sin side viser til blodferske tall fra Statistisk sentralbyrå. De viser at Mette Hanekamhaug er inne på Stortinget likevel!

Via VG Nett får hun dermed kontrabeskjeden.

- Nå blir det for mye for meg. Dette er valgnatten om igjen! Nå må jeg snart sette meg ned og ikke snakke med noen, sier hun til VG Netts journalist.

Kl 12.43: Mens telefonen hans kimer ustanselig kommer informasjonsrådgiver Morten Wold i Fremskrittspartiet og møter Hanekamhaug i resepsjonen på Stortinget. Han er frustrert over kaoset rundt stemmetellingen fra Stortingsvalget for én uke siden.

Hanekamhaug tar telefonen etter å ha forsikret seg om at det er en partifelle ringer og ikke de uttallige journalistene som forsøker å komme i kontakt med henne.

Kl. 12.52: - Nå må vi bare forholde oss i ro og vente på en endelig beskjed, som jeg har fått vite er på torsdag, sier hun til VG Nett.

- Hva gjør du nå?

- Venter på torsdag, svarer hun kort før hun forsvinner opp trappene på Stortinget.

Slik skjedde det

Kaoset rundt Hanekamhaugs stortingsplass har utløst panikk hos kommunal- og regionaldepartementet, som har stengt sine nettsider valgresultat.no etter kaoset.

- Mens kontrolltellingen og oppdateringen pågår vil nettsiden www.valgresultat.no med valgresultater fra databasen ikke være tilgjengelig. Dette fordi den vil kunne gi misvisende resultater så lenge oppdateringen pågår, heter det i en pressemelding.

- Det som konkret har skjedd i denne saken er at vi har hatt en kontrolltelling ute i fylkene. Under innrapporteringen har Telemark fylkeskommune tastet inn feil tall. På grunn av ordningen med utjevningsmandat har feilen forplantet seg til Møre og Romsdal, sier Dale til VG Nett.

Ifølge departementsråden er det vanskelig å gardere seg mot denne typen tastefeil.

- Når det gjelder problemstillingen om valgresultatet er til å stole på, er det Stortinget som til syvende og sist skal godkjenne valget. Men som sagt; vi har ingen indikasjoner på at det er så store feil noe steder at det blir endret, forsikrer han.

Kristisk generalsekretær

Kontrolltellingen som nå foregår i fylkene er ren rutine, og skjer ved hvert valg etter at stemmene først er talt opp i kommunene.

- Jeg er ganske forundret og rystet over at dette er mulig. Én ting er frustrasjonen for henne, det jeg er vel så opptatt av er at dette overhodet er mulig i Norge i 2009, sier Mo til VG Nett.

Frp-general til VG Nett:- Forundret og rystet

Han mener det er uakseptabelt at valgresultatet i prinsippet fortsatt er uklart én uke etter valgdagen.

- Dette handler ikke bare om Hanekamhaug, men for eksempel om Venstre var under eller over sperregrensen. Når det har gått én uke kan vi i teorien fortsatt ikke være sikre på om det er rødt eller blått flertall her i landet. Sånn kan det ikke være, sier Mo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks