Hovedinnhold

Slik skal Siv bli statsminister i 2013

SAMARBEID: Frp-leder Siv Jensen mener det er realistisk at hun og Høyre-leder Erna Solberg kan danne regjering sammen etter valget om fire år. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
SAMARBEID: Frp-leder Siv Jensen mener det er realistisk at hun og Høyre-leder Erna Solberg kan danne regjering sammen etter valget om fire år. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
(VG Nett) Frp-leder Siv Jensen mener det er innen rekkevidde for Frp og Høyre å danne en flertallsregjering etter stortingsvalget i 2013.

- Tidligere har partiene spist av hverandres oppslutning, men nå ser vi at begge partier vokser. Det er en ny situasjon, og viser at det er realistisk at vi kan få flertall etter valget om fire år, sier Jensen til VG Nett.

LES OGSÅ:Krever Nav-sjefens avgang

Frp-lederen oppsummerte i dag valget i en tale til partiets landsstyre. Hun innrømmer at valgkampen var «krevende» for Frp, men mener likevel at partiets utgangspunkt vil være bedre foran neste valg.

- Debatten om Frp kan være et regjeringsparti er nå over. Ved neste valg vil det være selvsagt at vi kan delta i en regjering, sier Jensen.

VG NETT-LESER: «Før forrige valg var det stid mellom de borgerlige. Dette hadde de fire år på å rydde opp i. Ingenting ble tydeligvis gjort».Delta i debatten her

Ønsker avklaring

Jensen understreker at hun er glad for Høyres framgang ved valget, og tror det vil være lettere å etablere et samarbeid mellom de to partiene når de fremstår som likeverdige parter.

LES OGSÅ:Høyre puster Frp i nakken

Hun bekrefter at Frp nå jobber aktivt for at Høyre og Frp skal gå til valg som et samlet regjeringsalternativ i 2013.

- Vi kan ikke gå mot nok et valg uten en avklaring rundt samarbeidsforholdene på borgerlig side. Jo tidligere vi får en slik avklaring, jo bedre er det, men det er ennå lang tid til valget. Vi har god tid, sier Jensen.

Frp-lederen understreker likevel at hun fortsatt holder døren åpen til KrF og Venstre, dersom de to sentrumspartiene ønsker å delta i en bred borgerlig samarbeidsregjering. Hun ønsker imidlertid ikke å spekulere i om det varslede lederskiftet i Venstre vil bedre samarbeidsklimaet.

Samarbeidsvilje

Jensen er ikke i tvil om at «rotet» på borgerlig side er hovedårsaken til at de rødgrønne partiene vant valget. Hun mener den kraftige tilbakegangen til sentrumspartiene bør være en vekker for de kreftene i Høyre som er skeptiske til et samarbeid med Frp.

- Høyre og Frp ble belønnet av velgerne for sin samarbeidsvilje, mens sentrumspartiene ble straffet hardt. Det er det mange som bør merke seg, sier hun.

- Hvilket ansvar har du for at det ikke var noe klart borgerlig regjeringsalternativ?

- Jeg kan ikke se at vi kunne gjort noe annerledes. Vi inviterte til samarbeid, og advarte tidlig mot intern krangling, men alle invitasjoner ble avslått, sier Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks