Hovedinnhold

Siv splitter Norge

Flertallet frykter Norge blir verre

Grafikk: Tom Byermoen
Grafikk: Tom Byermoen
(VG Nett) Nesten 60 prosent av velgerne mener Norge vil endre seg til det verre med Siv Jensen (Frp) som statsminister. Blant Høyres velgere tror nesten halvparten at det vil gå galt med Frp-lederen i statsministerstolen.

Denne saken handler om:

Det viser en undersøkelse Infact har gjennomført for VG Nett. Målingen bekrefter at Frp-lederen er langt mer omstridt blant velgerne enn hennes hovedkonkurrenter til statsministerjobben, Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

SAMLESIDE:Følg valget på VG Nett

Hele 55 prosent av velgerne peker ut Siv Jensen som den partilederen de ikke ønsker som statsminister, mens bare drøyt 8 prosent svarer det samme om Høyre-leder Erna Solberg. På spørsmål om hvem av statsministerkandidatene velgerne frykter at vil endre Norge til det verre, er det 58 prosent som peker på Frp-lederen, mens bare 5,4 prosent svarer Erna Solberg.

Fornyelse

Siv Jensen lar seg imidlertid ikke skremme av at godt over halvparten av velgerne tror hun vil endre Norge til det verre, dersom hun blir statsminister.

- Dette betyr at nesten 40 prosent mener at det kunne gå riktig så bra. Det er lovende, og en langt bedre oppslutning enn det Fremskrittspartiet har på landsbasis, sier en offensiv Jensen til VG Nett.

- Frp representerer fornyelse. De som ikke ønsker det, og som synes det er greit med helsekøer, ukontrollert asylinnvandring og dårlige veier, får stemme på et annet parti, slår hun fast.

VELGERGUIDE:Fortsatt usikker på partivalget? VG Netts partitest kan hjelpe deg.Ta testen her

Saken fortsetter under bildet!

SKREMMER IKKE: Høyre-leder Erna Solberg skremmer velgerne i langt mindre grad enn Siv Jensen, viser måling. Foto: Helge Mikalsen
SKREMMER IKKE: Høyre-leder Erna Solberg skremmer velgerne i langt mindre grad enn Siv Jensen, viser måling. Foto: Helge Mikalsen

Høyre-skepsis

Også mange av de borgerlige velgerne er skeptiske til en regjering ledet av Siv Jensen. Hele 44 prosent av Høyre-velgerne mener Norge vil endre seg til det verre. Til sammenlikning mener bare 36 prosent av Høyre-velgerne at Norge blir verre med Jens Stoltenberg. På spørsmål om hvem velgerne ikke ønsker som statsminister er Høyre-velgerne delt mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg.

FORSKER:- Kan virke som Frp begynner å gi opp

Målingen bekrefter resultatet av en annen del av Infact-undersøkelsen, som viser at Høyre-velgerne er splittet i synet på regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke overrasket over resultatet av Infact-undersøkelsen. Hun mener svarene viser at Frp har flere kontroversielle standpunkter, som partiet står helt alene om. Hun tror derfor ikke Høyre-velgernes skepsis vil gjøre det vanskeligere for de to partiene å samarbeide i regjering.

- De mest kontroversielle Frp-standpunktene vil aldri bli gjennomført. Det er derfor liten grunn for Høyre-velgerne til å frykte en slik regjering, sier Solberg.

LES OGSÅ:Erna jubler over fremgang

Heller ikke Siv Jensen er bekymret over tilbakemeldingen fra Høyre-velgerne.

- At Høyres velgere heller vil ha en statsminister fra Høyre er ikke overraskende, sier hun.

CARL I. HAGEN:- Erna har lurt oss

Kvinnene frykter Siv

Det er særlig kvinnelige velgere som frykter konsekvensene av en Jensen-regjering. Hele 64 prosent av kvinnene i undersøkelsen mener Norge vil endre seg til det verre med Siv Jensen som statsminister. Bare 14 prosent av kvinnene tror Norge vil utvikle seg i positiv retning med Frp-lederen ved roret.

FÅ VALGRESULTATENE RETT TIL DIN MOBIL!
Send VALG til 2424 og vi gir deg siste valgnytt på sms fra kl. 21 mandag kveld. (Maks fem meldinger, kr. 3 per stk.)

Siv Jensen innrømmer at det er en «stor utfordring» for partiet å øke tilliten blant de kvinnelige velgerne.

- Vi har et uforløst potensial blant kvinnelige velgere. Det er en oppgave jeg skal gyve på med stor styrke. Når kvinnene også ser at Fremskrittspartiets politikk faktisk virker, vil dette endre seg,

- Jeg er opptatt av å vise de kvinnelige velgerne som ikke vurderer Fremskrittspartiet, at vi vil gi dem mer frihet og større muligheter. Det er åpenbart et område vi ikke er gode nok på, og som jeg vil jobbe mer med, sier hun.

DAMETEKKE: Siv Jensen innrømmer at hun og Frp er for dårlige til å trekke til seg de kvinnelige velgerne. Her forsøker Frp-lederen å overbevise en gruppe unge jenter i Harstad. Foto: Terje Mortensen
DAMETEKKE: Siv Jensen innrømmer at hun og Frp er for dårlige til å trekke til seg de kvinnelige velgerne. Her forsøker Frp-lederen å overbevise en gruppe unge jenter i Harstad. Foto: Terje Mortensen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks