Hovedinnhold

Nå kan Frp-Mette endelig slippe jubelen løs

Det har vært mye kaos rundt årets stortingsvalg, og Mette Hanekamhaug har vært ut og inn av Storinget. Men nå har Riksvalgstyret endelig godkjent årets stortingsvalg.

Denne saken handler om:

- Det er gode marginer på alle utjevningsmandater. Det er ingen tvil om noen av tallene, sier lederen, stortingsrepresentant Berit Brørby (Ap) til NTB etter at Riksvalgstyret avsluttet sitt møte torsdag.

Glad

For Mette Hanekamhaug, som en periode var inne og ute av Stortinget i løpet av noen få timer, er dette en virkelig god nyhet. Det var generalsekretær Geir A. Moe i Fremskrittspartiet som ringte Hanekamhaug ved lunsjtid torsdag.

Han gratulerte henne med å være Møre og Romsdals tredje stortingsrepresentant for Frp. Hanekamhaug var, klok av skade, avventende med å juble.

- Jeg stilte flere kontrollspørsmål til ham om det virkelig var avgjort nå. Jeg spurte fire, fem, seks ganger for å være hundre prosent sikker. Han bekreftet det, sier Mette Hanekamhaug til VG Nett.

Klump i magen

Hun forteller at hun har gått med en klump i magen konstant i løpet av de to ukene som har gått etter stortingsvalget.

- Jeg har ikke turte ikke å kjenne på gleden. Jeg skal innrømme at denne uken har vært lang. Det å få den endelige bekreftelsen var utrolig deilig, sier hun og legger til:

- Nå har jeg blitt vant til å holde gleden tilbake, og jeg klarer ikke å slippe gleden løs riktig ennå. Det går vel sakte med sikker opp for meg, tenker jeg.

Mette Hanekamhaug sier at det har vært mange følelser i sving hos henne den siste tiden.

- Det har vært mye forvirring og undring over hvorfor dette skjedde. Det var kaotisk en stund, hvert fall på mandag. Det var veldig mye på en gang. Følelsene var i full spinn, opp og ned og hit og dit, skisserer hun overfor VG Nett.

LES OGSÅ:Kaos rundt valget - Mette Hanekamhaug inne likevel

- Til å stole på

Fordelingen av de 19 utjevningsmandatene - ett i hvert fylke - ga KrF seks mandater, SV fem, Høyre og Frp tre hver og Sp to mandater.

NY SAMFERDSELSMINISTER: Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: SCANPIX
NY SAMFERDSELSMINISTER: Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: SCANPIX

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fastslår at «det endelige resultatet fra stortingsvalget er til å stole på.»

- Det ble slik velgerne ønsket, sier hun til NTB.

Forviklinger

Samtidig forsikrer statsråden at Kommunal- og regionaldepartementet skal foreta en grundig evaluering av valggjennomføringen.

- Denne gangen er det én side som må drøftes ekstra nøye. Det er bruken av prognoser. Valgnatta tar alle for gitt at dette er midlertidige resultater. Så skjer det en oppdatering underveis inntil det endelige telleresultatet foreligger. Det skapte forviklinger i år, sier Magnhild Meltveit Kleppa. Hun viser blant annet til en feil i prognosemodellen og en tastefeil i Telemark.

LES OGSÅ:793 stemmer er sporløst borte i Rogaland

- Vi må uavlatelig være opptatt av å redusere risikoen for feil så langt råd er, og sørge for systematisk avdekking av de feil som oppstår, sier hun.

Stortinget avgjør

I et notat til Riksvalgstyret har Kommunaldepartementet gjort rede for gjennomføringen av valget og opptellingen av stemmer. Notatet inneholder også en redegjørelse for de feil som oppsto, og hvordan feilene ble korrigert. I notatet blir det også gjort rede for den videre behandling.

Etter at Riksvalgstyret nå har godkjent valget, skal Stortingets forberedende fullmaktskomité gjennomgå alle valgprotokollene fra fylkene og protokollen fra Riksvalgstyrets møte. Så gis det en innstilling til fullmaktskomiteen som skal velges av det nyvalgte Stortinget den 1. oktober. Denne fullmaktskomiteen avgir innstilling fredag 2. oktober eller mandag 5. oktober, med forslag om valget skal godkjennes eller ikke.

Den 7. oktober blir det debatt om fullmaktene i Stortinget. Den 8. oktober konstitueres det nyvalgte Stortinget, og tar dermed endelig stilling til fullmaktene og godkjenning av valget.

Tre klager

Riksvalgstyret behandlet på sitt møte torsdag også tre klager, som ikke ble tatt til følge. I tillegg var det en meningsutveksling på grunnlag av redegjørelsen fra Kommunaldepartementet om opptellingen og rapporteringen av stemmer ved stortingsvalget.

Berit Brørby opplyser at to av klagene gjaldt valget i Oslo. Lederen for Rødt i Oslo klaget over at det i en periode på en halv time manglet stemmesedler for dette partiet i stemmelokalet på Radiumhospitalet. Den andre klagen gjaldt en person som kom til stemmelokalet og fikk beskjed om at vedkommendes navn allerede var krysset av i manntallet.

Den tredje klagen kom fra en person som hevdet at valget ikke skulle vært gjennomført i det hele tatt.

Berit Brørby sier at det er åpenbart at de to klagene på gjennomføringen av valget ikke gjaldt feil som kunne medføre endringer i mandatfordelingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks