Hovedinnhold

Martin Kolberg på topp for Buskerud Ap

PÅ SIKKER PLASS: Martin Kolberg (Ap). Foto: Frode Hansen
PÅ SIKKER PLASS: Martin Kolberg (Ap). Foto: Frode Hansen
Martin Kolberg er sikret plass på Stortinget etter at Buskerud Arbeiderparti stemte ham inn på førsteplass på sin valgliste.

Denne saken handler om:

Nominasjonsmøtet i Buskerud Arbeiderparti ble betydelig mer gemyttlig enn fryktet etter at nominasjonskomiteen innstilte partisekretær Martin Kolberg på toppen av stortingslista uten forutgående behandling i lokallaget. Han fikk topplasseringen uten kampvotering og benkeforslag under nominasjonsmøtet i Hokksund i Buskerud lørdag.

Fem lokallag anklaget Kolberg for udemokratisk listekupp da han i høst «stilte seg til disposisjon» etter at Thorbjørn Jagland takket nei til gjenvalg til Stortinget. Selv går Kolberg av som partisekretær til våren.

Vil vrake

Fem av 17 kommunelag ville vrake Kolberg fra listetoppen, og reagerte sterkt på at nominasjonen ikke var behandlet og drøftet i lokallaget før nominasjonskomiteen kom med sin innstilling.

- Jeg er svært glad for nominasjonskomiteens innstilling og takker for tilliten. Dersom jeg blir nominert, vil jeg bruke all min arbeidskraft på Stortinget og særlig for Buskerud, sa Kolberg i en kommentar da han ble foreslått på topp.

Sterkest i kritikken var Gol Ap, som blant annet uttalte at prosessen var «fullstendig udemokratisk» og at den bar preg av at «noen har snakket sammen».

Enstemmig

Også de to kandidatene under ham på innstillingen til nominasjonskomiteen fikk tilslutning fra møtet. Lise Christoffersen og Torgeir Micaelsen, begge er fra Drammen, ble enstemmig plassert som nummer to og tre på stortingslista.

På fjerdeplass følger Laila Gustavsen fra Kongsberg, mens ordføreren i Ringerike, Kjell B. Hansen, ble nominert på femteplass.

Det er foreløpig ikke klart hvem som kommer til å erstatte Martin Kolberg når han etter snaut åtte år går av som Arbeiderpartiets 21. partisekretær. Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet blir nevnt som mulig arvtaker. Andre aktuelle kandidater er Trondheim-ordfører Rita Ottervik, stabssjef ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks