Hovedinnhold

Krever at Siv beklager lommemannen-uttalelse

SAMMEN PÅ STORTINGET: Siv Jensen og Mette Hanekamhaug i 2007 da Hanekamhaug skulle være trainee hos Jensen i ett år. Foto: Trond Solberg VG
SAMMEN PÅ STORTINGET: Siv Jensen og Mette Hanekamhaug i 2007 da Hanekamhaug skulle være trainee hos Jensen i ett år. Foto: Trond Solberg VG
(VG Nett) Arbeiderpartiets Raymond Johansen krever en beklagelse fra Siv Jensen etter at hennes stortingskandidat i Møre og Romsdal sammenlignet statsministeren med lommemannen.

Denne saken handler om:

- Jeg sa vel at Jens Stoltenberg har hendene så djupt i lommebøkene til folk at han kan kalles lommemannen, sier Mette Hanekamhaug til Romsdals Budstikke.

- Nå burde Fremskrittspartiet umiddelbart beklage og rydde opp i dette. Det er en oppgave for Siv Jensen, sier partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen til VG Nett.

Han fikk vite om uttalelsen torsdag ettermiddag og reagerte sterkt.

- Dette er så respektløst overfor de ofrene og deres familier. Det å forsøke å gjøre seg morsom på de tragediene som denne såkalte lommemannen er tiltalt for reagerer jeg på. I tillegg er dette respektløst overfor landets statsminister, sier han.

Skoledebatt

Han reagerer spesielt på at utsagnet kom i en skoledebatt i Frænahallen tirsdag denne.

- Her introduseres veldig mange for politikken for første gang. Det er her de skal bli motivert for å stemme, det er her de blir presentert for alvoret det faktisk er å stemme. Det å forsimple politikken å gå så respektløst frem for å få frem en morsomhet, sier Johansen.

KREVER UNNSKYLDNING: Raymond Johansen mener at Siv Jensen må på banen etter at en Frp-kandidat sammenlignet Jens Stoltenberg med lommemannen. Foto: Scanpix
KREVER UNNSKYLDNING: Raymond Johansen mener at Siv Jensen må på banen etter at en Frp-kandidat sammenlignet Jens Stoltenberg med lommemannen. Foto: Scanpix

Mette Hanekamhaug er Frps 3.kandidat til Stortinget fra Møre og Romsdal, og kan fort bli den yngste representanten på Løvebakken etter valget. Tidligere i sommer lå hun godt an til en plass på Tinget, men de siste meningemålingene i fylket viser at det kan bli stor spenning om mandatet.

- Det bidraget hun kommer med her er særdeles respektløst overfor de ofrene for det Lommemannen er tiltalt for.

- Har du snakket med Stoltenberg om dette i dag?

- Nei, det har jeg ikke. Og jeg behandler denne saken fra partiets side.

Hanekamhaug og FpU beklager

Torsdag formiddag la Hanekamhaug seg fullstendig flat, og beklaget uttalelsen.

- Jeg legger meg fullstendig flat. Jeg angrer sterkt på det jeg sa. Jeg ble revet med. Uansett hvilke uttalelser som kom i debatten om Frp, så forsvarer ikke det hva jeg sa, sier hun til VG Nett.

- Det kan være at du kommer inn på Stortinget etter valget. Kan vi risikere at du lar deg rive med på samme måte i mer offentlige debatter også?

- Nei, på ingen måte. Det kan jeg garantere, svarer hun og legger til:

- Jeg skjønner at uttalelsen kan misforstås. Det var ikke meningen og det ble helt feil. Jeg beklager overfor de som føler seg støtt av denne uttalelsen.

FpU-formann Ove Vanebo sier at Hanekams uttalelse er beklagelig.

- Det som er sagt er ikke akseptabelt i det hele tatt. I skoledebatter så er det en mer uhøytidelig form, men dette er klart at gått over streken, sier Vanebo.

- Mette har beklaget dette i dag. Hvis Jens Stoltenberg føler seg støtt, så er det trist, sier Vanebo.

Notat om skoledebatter

Hanekamhaug sier til Romsdals Budstikke at sammenlikningen mellom Lommemannen og statsministeren har blitt brukt i et foredrag i FpU-sammenheng tidligere i år.

Vanebo sier han har forsøkt å finne ut hvor ideen til sammenligningen kom fra.

- Jeg har prøvd å lete etter kilden, og har kommet frem til at det er et notat som er sendt rundt av skoledebattantene hvor folk skriver om hvilke ideer de har. Det er en mail som har gått rundt. Dette har vi ryddet opp i. Jeg har tatt kontakt med alle skoledebattantene og gitt beskjed om at de ikke skal si slike ting, sier Vanebo.

BEKLAGELIG: FpU-leder Ove Vanebo har gitt skoledebattantene beskjed om at de ikke må komme med slike sammenligninger. Foto: Elisabeth Breien Ellingsen
BEKLAGELIG: FpU-leder Ove Vanebo har gitt skoledebattantene beskjed om at de ikke må komme med slike sammenligninger. Foto: Elisabeth Breien Ellingsen

Han forstår at Raymond Johansen reagerer.

- Jeg har full forståelse for det. Men når det er sagt så har jeg blitt kalt både det ene og det andre i skoledebatter. I dag ble jeg skjelt ut for å være rasist, i går ble jeg sammenlignet med Joseph Fritzl. Også Johansens ungdomsparti AUF går over streken. Men det er ingen unnskyldning. Slik skal ikke forekomme, fastslår Vanebo.

Frp-leder Siv Jensen er ikke tilgjengelig for kommentar torsdag ettermiddag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks