Hovedinnhold

- Innvandrere stemmer Frp - som folk flest

(VG Nett) I en ny undersøkelse utført for minoritetsbladet Utrop er Frp landets nest mest populære innvandrerparti.

Denne saken handler om:

Slik er innvandrermålingen

  • Ap: 38%
  • SV: 6%
  • H: 4 %
  • Krf: 2%
  • Rødt: 2%
  • Frp: 10 %
  • Sp: 1%
  • Venstre: 3%
  • Andre: 1%
  • Vet ikke: 31 %
Kilde: Utrop / Sentio Research / Norstat

- Undersøkelsen viser at innvandrere er som folk flest. Innvandrernes partipreferanser skiller seg ikke stort fra resten av befolkningen, sier redaktør i det flerkulturelle bladet Utrop, Majoran Vivekanthan, til VG Nett.

9 prosent av afrikanske og østeuropeiske innvandrere vil stemme Frp ved årets valg, viser undersøkelsen. Fra Vest-Europa vil hele 22 prosent av innvandrerne stemme på partiet, mens bare tre prosent av asiatiske velgere sier de er Frp-velgere, skriver Utrop.

Hvilket parti jobber for deg?VG Netts velgerguide hjelper deg med å finne ut hvilket parti som jobber for de sakene som er viktige for deg.Klikk her for å ta velgerguiden!

Frp går sterkt frem fra da den flerkulturelle avisen målte temperaturen på innvandrernes stemmegivning før valget i 2005. Da fikk Frp bare 2,6 prosent. Nå er partiet helt oppe i 10 prosent.

- Oppsvingen blant innvandrere overrasker meg ikke i det hele tatt. Når vi ser resultatet av innvandrings- og integreringspolitikken som har vært ført, har vi innvandrere tapt like mye som samfunnet for øvrig, sier Frps 5. kandidat ved stortingsvalget i Oslo, Mazyar Keshvari, til VG Nett.

Han viser til at innvandrere kommer dårlig ut både i arbeidsmarkedet, kriminalstatistikken og blant de som dropper ut fra videregående skole.

Siv ville verve innvandrerstemmer- ble slaktet

Artikkelen fortsetter.

IKKE OVERRASKET: Frps Mazyar Keshvari tror den nye meningsmålingen viser at Frp sanker flere innvandrerstemmer enn før. Foto: BJØRN LECOMTE
IKKE OVERRASKET: Frps Mazyar Keshvari tror den nye meningsmålingen viser at Frp sanker flere innvandrerstemmer enn før. Foto: BJØRN LECOMTE

- Stemmer med mitt inntrykk

Den profilerte innvandrerpolitikeren ønsker ikke selv å ta æren for Frp-fremgangen blant minoritetsbefolkningen.

- Det er gledelig at vi har økt andelen, det stemmer med mine inntrykk. Det begynner også å komme mange Frp-kandidater med ikke-vestlig bakgrunn. Jeg tror det er et fordel for et folkeparti å ha stor bredde, det er med å forsterke et positivt inntrykk.

Innvandrerkandidater:Krangler om hvem som sjanse til å komme inn på Stortinget

Dårlige SV-tall

KANDIDAT: Akhtar Chaudhry vil også ha stortingsplass. Foto: Scanpix
KANDIDAT: Akhtar Chaudhry vil også ha stortingsplass. Foto: Scanpix

For Sosialistisk Venstreparti er tallene fra meningsmålingen knusende. I 2005 svarte 25 prosent av de spurte at de ville stemme SV. Nå er det bare seks prosent som sier det samme.

- Jeg har ikke tiltro til denne meningsmålingen, det stemmer ikke med våre kunnskaper, kontakt med minoriteter og stemmer ikke med tidligere målinger med seriøse målinger som har blitt gjort, sier SVs fjerdekandidat Akthar Chaudhry.

Han mener tvert i mot at den generelle Frp-fremgangen fører til at innvandrerne flokker seg om venstresiden i politikken:

- Innvandrere er livredde for Frps syn og politikk. Partiet sier rett ut at de vil ha en dansk politikk i Norge, de innvandrerne som kjenner hvordan dansk integrasjonspolitikk er, er livredde og har mobilisert kraftig.

Utrops undersøkelse består av et utvalg på 500 personer over 18 år med innvandrerbakgrunn etter SSBs definisjon. Intervjuene er foretatt på telefon av Norstat. Undersøkelsen ble gjennomført 18-25 august, 2009.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks