Hovedinnhold

- Hvis Gud vil, skal jeg stemme på Abid Raja

Venstres Abid Raja på dør-til-dør aksjon i Bærum

VIL OVERBEVISE: Venstres Abid Raja (h) vil overbevise Mohammed Parvez (v) om å stemme på ham. Raja prøver å søke støtte fra innvandrerne i Akershus fylke. Med seg på laget har han også Borghild Tenden, Venstres førstekandidat i Akershus. Foto: Samaria Iqbal
VIL OVERBEVISE: Venstres Abid Raja (h) vil overbevise Mohammed Parvez (v) om å stemme på ham. Raja prøver å søke støtte fra innvandrerne i Akershus fylke. Med seg på laget har han også Borghild Tenden, Venstres førstekandidat i Akershus. Foto: Samaria Iqbal
RYKKINN (VG Nett) Folk vil både be og stemme på Abid Raja når han banker på dører på Rykkinn i Akershus. Han vil inn på Stortinget, og satser på stemmer fra innvandrerne i fylket.

Denne saken handler om:

- Hei, mitt navn er Abid Raja, jeg stiller til valg i ditt område, sier den profilerte 33-åringen, litt smånervøs når den første døren blir åpnet.

Valgkampen pågår for fullt, og i år er det viktig å banke på så mange dører som mulig. Abid Raja er intet unntak, han er andrekandidat på Venstres liste i Akershus. Han trenger 3000 stemmer i fylket for å komme inn på Stortinget.

- Vil nå ut

Raja vil prøve å nå ut til så mange innvandrere som mulig i fylket, og begynner med en dør-til-dør aksjon på Rykkinn i Bærum.

- Jeg tror vi har felles bekjente Raja, bare kom inn, sier pakistaneren Mohammed Parvez. Han inviterer oss inn til et glass med fruktjuice. Det blir stille en stund, fordi Pakistan spiller en viktig cricketkamp mot Sri Lanka. Raja vil nødig forstyrre familien som sitter klistret foran skjermen.

- Ja, nå som Pakistan har vunnet kampen, er det kanskje greit å snakke litt om politikk også, spør Raja smilende. Han vil vite hvilke saker som engasjerer Parvez-familien.

- Jeg er opptatt av bra skole. Jeg har selv barn som går på skolen. Jeg vil også ha gode barnehager, sier kona til Parvez.

Raja er rask med å svare. Skole og utdanning er blant de viktigste kampsakene for ham.

- Fokus på lærere

- Vi i Venstre vil ha fokus på lærere, fremfor epler og appelsiner som SV er opptatt av. Vi vil rekruttere flere lærere, sier Raja.

79 prosent av alle norskfødte jenter med utenlandske foreldre, fullfører videregående skole, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Bare 44 prosent av guttene med innvandrerbakgrunn gjør det samme.

- Foreldrene er dårlige til å passe på guttene i familien. Jentene er hjemme og gjør lekser. De får jo ikke være så lenge ute som guttene, sier Raja og titter bort på den 14 år gamle sønnen til Parvez.

Den profilerte 32-åringen gir råd til sønnen i huset, som vil bli politi i fremtiden.

- Ja, du gjør ikke «gærne» ting håper jeg. Hvis du skal bli politi, må du holde deg på matta, formaner Raja.

Følg de siste meningsmålingene her!

Artikkelen fortsetter under bildet

ALVORSPRAT: Venstres Abid Raja tar en alvorsprat med 14-åringen Anis. Anis vil bli politi. Foto: Samaria Iqbal
ALVORSPRAT: Venstres Abid Raja tar en alvorsprat med 14-åringen Anis. Anis vil bli politi. Foto: Samaria Iqbal

Stemmer SV

Som mange andre innvandrerfamilier, stemmer familien Parvez på SV. De vet ikke så mye om hva Venstre står for. Raja prøver å overbevise familien om å skifte parti.

- Venstre stemte nei da det ble lagt fram et forslag om å forby ekteskap mellom fetter og kusiner. Det var Ap som kom med forslaget. De mente at den samme regelen ikke skulle gjelde for etniske nordmenn. Jeg vil at alle skal behandles likt, sier Raja.

Han vil også språkteste barn ned i fire- årsalderen. De som ikke er flinke i norsk, vil få tilbud om gratis norskopplæring. Han vil også stille strengere krav til asylsøkere og innvandrere.

Familien Parvez nikker, de er enige i at det må stilles strengere krav.

Gud

- Hvis Gud vil, skal jeg stemme på Abid Raja, sier Parvez når han blir stilt spørsmål om Raja er en sikker vinner i huset.

Kona i huset har rundt 50-60 slektninger i nærmiljøet. Hun sier at hun skal spre ordet slik at Raja får stemmer fra hennes familie.

Hvilket parti kjemper for deg?Klikk her for å ta VG Netts velgerguide!

Bønn

Ute på plenen sitter to eldre pakistanske kvinner og snakker. De retter på sjalene sine når de får øye på Raja. Damene var heller ikke klar over at Raja stiller til valg i Akershus.

- Våre bønner er med deg, vi skal be for deg, gutten vår, sier de når Raja presenterer seg selv på urdu. Han deler ut brosjyrer, før han begynner å snakke om at han vil ha enklere visumregler.

Turen fortsetter videre til blokk nummer åtte, hvor det visstnok skal bo mange innvandrere.

Artikkelen fortsetter under bildet

LEKER: Venstres Abid Raja leker med sønnen til Uzma Bashir, på Rykkinn i Bærum. Raja prøver å nå ut til innvandrerne i Akershus fylke. Foto: Samaria Iqbal
LEKER: Venstres Abid Raja leker med sønnen til Uzma Bashir, på Rykkinn i Bærum. Raja prøver å nå ut til innvandrerne i Akershus fylke. Foto: Samaria Iqbal

Skal stemme på Raja

- Åja, du er Abid Raja, sier Uzma Bashir som bor i blokk nummer åtte, og inviterer oss inn.

Etter litt småprat, finner Raja ut at han er en venn av Uzmas ektemann. Uzma har hørt mye om Raja fra ektemannen, og er nå blitt sikker i sin sak.

- Det er helt sikkert, jeg skal stemme på Abid, sier Uzma, mens Raja leker med sønnen hennes.

Ser opp til

I samme blokk bor også medisinstudenten Irfan Ahmad. Han sier at han ikke er opptatt av så mye, han vil bare ha en jobb når han er ferdig. Ahmad har Raja på Facebook, men visste ikke at han står til valg. Den fremtidige legen ser opp til Abid, men har aldri stemt før.

- Hvorfor ikke? spør han når han får spørsmål om han skal gi stemme til Raja.

Fornøyd

Etter nesten to timer virker Raja fornøyd med dør-til-dør aksjonen.

- Joda, jeg er fornøyd. Men, jeg ser at jeg har en stor jobb å gjøre. Det ser ut til at pakistanere ikke er klar over at jeg ikke lenger er advokat, men politiker, sier han.

Samleside:Les alt om valget her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks