Hovedinnhold

Høyre vil gi premie til de beste elevene

VIL HA MER KONKURRANSE: Høyres førstekandidat Torbjørn Røe Isaksen i Telemark vil premiere de beste elevene. Foto: Janne Møller Hansen
VIL HA MER KONKURRANSE: Høyres førstekandidat Torbjørn Røe Isaksen i Telemark vil premiere de beste elevene. Foto: Janne Møller Hansen
Høyre vil dyrke skolevinnerne og mener at det bør deles ut ferdighetsknapper og diplomer til de beste elevene, alt fra første klasse.

Denne saken handler om:

- Konkurranser er gøy og skaper entusiasme. I dag dyrker vi enere i idretten, men ikke i skolen. Vi ønsker at de som gjør det bra på skolen, skal bli påskjønnet, sier Høyres førstekandidat i Telemark, Torbjørn Røe Isaksen, til Aftenposten.

Han får støtte fra partikollega Ine Marie Eriksen Søreide, som leder utdanningskomiteen på Stortinget.

- Tenk hvis dette kan gjøre at heltene i samfunnet blir kunnskapsbærerne og at det å gjøre det bra i matte blir kult, sier hun.

Gull og sølv

Høyre foreslår at det i barneskolen skal deles ut ferdighetsknapper i gull, sølv og bronse etter mønster fra idrettsmerkene, mens elevene i ungdomsskolen og på videregående skal kjempe om diplomer og plass på hederslister som blir hengt opp.

Gullmedaljer og hederslister er alt i bruk i det engelske og amerikanske skolesystemet, påpeker de to Høyre-politikerne.

- Slike konkurranser gir mål å strekke seg etter. Det blir ikke noe vanskeligere å lære for de dårligste selv om de beste blir belønnet. I dag blir de flinke stemoderlig behandlet i den norske skolen, mener Røe Isaksen.

Artikkelen fortsetter under bildet

STØTTER: Høyres Torbjørn Røe Isaksen får støtte fra partikollega Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Aftenposten
STØTTER: Høyres Torbjørn Røe Isaksen får støtte fra partikollega Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Aftenposten


Avviser

De øvrige opposisjonspartiene på Stortinget er overrasket over utspillet.

- Det er ikke politikernes oppgave å lage det pedagogiske innholdet i skolen, sier Venstres skolepolitiske talsmann, Odd Einar Dørum til Aftenposten.

Stortingsrepresentant Line Hjemdal i KrF tror ikke økt konkurranse i skolen vil skape økt læring,

- Konkurranse mellom elevene fra første skoledag ekskluderer de svakeste elevene, sier Hjemdal.

Fremskrittspartiets skolepolitiske talsmann Anders Anundsen, er også forundret over utspillet.

- Vi er for økt konkurranse i skolen, men jeg er usikker på om slike lister og medaljer er den beste måten å gjøre det på. Det er greit om noen skoler ønsker å prøve dette, men det er underlig at Høyre ønsker dette som nasjonal politikk, sier Anundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks