Hovedinnhold

Høyre-Sanner advarer mot Siv

Ber Frp gi velgerne regjeringsgaranti

REFSER SIV: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener Frp og Siv Jensen utviser sviktende politisk lederskap i EU-saken Foto: Tore Berntsen
REFSER SIV: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener Frp og Siv Jensen utviser sviktende politisk lederskap i EU-saken Foto: Tore Berntsen
Høyre advarer nå Frp-sympatisører om at en stemme på Siv Jensen i praksis kan bli en stemme på Jens Stoltenberg.

- Høyre er det eneste partiet som har gitt en garanti til velgerne om at vi vil ha et regjeringsskifte uansett. Frp har ikke gitt noen slik garanti. Derfor kan en stemme på Siv Jensen bane vei for Jens Stoltenberg, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Høyres garanti går ut på at partiet ikke skal stille seg i veien for noe borgerlig regjeringsalternativ, dersom det blir borgerlig flertall.

Les også:Erna Solberg dropper regjeringssamtaler

Men Frp-leder Siv Jensen har gjort det klinkende klart at hun bare kan støtte en regjering Frp selv er deltager i.

- Det betyr i realiteten at Frp er rede til å blokkere for andre borgerlige regjeringsalternativer. Konsekvensen kan bli at vi får en ny Stoltenberg-regjering selv om det blir et borgerlig flertall på Stortinget, sier Sanner.

-Rødgrønt tap

De fleste meningsmålingene viser at det ligger an til at den rødgrønne regjeringen mister sitt flertall i valget i september. På VGs partibarometer for juni, fikk Ap, SV og Sp til sammen 78 mandater, syv mindre enn de 85 som kreves for flertall i Stortinget.

De fire opposisjonspartiene fikk til sammen 91 mandater i samme måling.

Men på grunn av manglende avklaringer i den borgerlige leiren, kan resultatet altså likevel bli en mindretallsregjering med Ap og Jens Stoltenberg, advarer Sanner.

- Mange velgere vil føle seg lurt hvis det blir borgerlig flertall og de likevel våkner opp med Jens Stoltenberg som statsminister. Med den tøffe språkbruken Siv Jensen har overfor de rødgrønne, er det merkelig at ikke hun kan gi samme garanti som oss: At Frp ikke skal stille seg i veien for en borgerlig regjering, sier Sanner.

Les også:Frp varsler eldreopprør over hele landet

Frp-nestleder Per Arne Olsen nekter å gi svaret Sanner er ute etter.

- Han kan spørre så mange ganger han vil, svaret er det samme: Vi støtter ingen regjering vi ikke er deltager i. Det virker det som om velgerne klarer å forholde seg til, og da burde Høyre klare det også, sier Olsen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks