Hovedinnhold

Hevder helseutgiftene vil eksplodere med Frp

SPÅR EKSPLOSJON: Helseøkonom Jon Magnussen tror utgiftene til helse vil eksplodere med Frps helsepolitikk. Foto: Geir Otto Johansen/VG
SPÅR EKSPLOSJON: Helseøkonom Jon Magnussen tror utgiftene til helse vil eksplodere med Frps helsepolitikk. Foto: Geir Otto Johansen/VG
Utgiftene til helse vil eksplodere med Frps helsepolitikk. Overforbruket vil tappe andre sektorer, mener helseøkonom Jon Magnussen.

Hvert av punktene i Frps program vil øke aktiviteten og utgiftene i Helse-Norge. Det vil føre til et stort overforbruk og kreve stor arbeidsinnvandring, ifølge NTNU-professor Jon Magnussen, som ledet det siste skjevfordelingsutvalget, og førsteamanuensis Anne Wenche Emblem ved Universitetet i Agder. De to ekspertene på helseøkonomi har på Adresseavisens forespørsel tatt for seg Frps program for Helse-Norge.

- Aktivitetsveksten vil være formidabel. Du vil få et overforbruk av helsetjenester som vil gi et lønns- og prisnivå høyere enn i dag. Det vil Frp oppdage når de sitter med regningen. Og da vil de stramme inn. Det vil ta maks to år, tror Magnussen.

SAMLESIDE:Alt om Stortingsvalget 2009 her

Om Frps programfestede stykkprispolitikk, der staten betaler for behandling og pasienten bestemmer hvem som skal utføre behandlingen, sier Magnussen at alle aktører i helsemarkedet vil ha en interesse av å øke aktiviteten.

Artikkelen fortsetter under bildet

ØKT AKTIVITET: Helseøkonom Jon Magnussen hevder at hvert av punktene i Frps og Siv Jensens program vil øke aktiviteten og utgiftene i Helse-Norge. Foto: Scanpix
ØKT AKTIVITET: Helseøkonom Jon Magnussen hevder at hvert av punktene i Frps og Siv Jensens program vil øke aktiviteten og utgiftene i Helse-Norge. Foto: Scanpix

Om valgfriheten sier Emblem at det krever mer å shoppe i Velferds-Norge enn å gå på matbutikken: «Valgfrihet kan også være vanskelig. Skal gamlemor sitte og shoppe? Vi skal altså være informerte og kompetente når vi er på det mest skrøpelige og sårbare», sier hun.

Leder av Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Harald Tom Nesvik, har vært med på å utforme Frps handlingsprogram. Han sier nå at stykkprisfinansieringen skal ligge på 60 prosent - mot 40 i dag.

Les også:Frp vil tilby tidlig fostersjekk

Han avviser kritikken og sier blant annet at problemet i Norge ikke er at for mange behandles.

- Det er at for få behandles, mens sykefraværet øker. Vi er ikke redd for å behandle mange.

Dessuten skal et statlig tilsyn sette priser på behandling, noe som skal gjøre at det ikke lønner seg å behandle enkelte diagnoser fremfor andre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks