Hovedinnhold

Geir Mo om Hanekamhaug-kaos: - Forundret og rystet

(VG Nett) Generalsekretær i Frp, Geir Mo, er rystet over valgkaoset som sendte partiets yngste stortingsrepresentant, Mette Hanekamhaug (22), ut og inn av Stortinget på under én time.

Denne saken handler om:

- Jeg er ganske forundret og rystet over at dette er mulig. Én ting er frustrasjonen for henne, det jeg er vel så opptatt av er at dette overhodet er mulig i Norge i 2009, sier Mo til VG Nett.

Han mener det er uakseptabelt at valgresultatet i prinsippet fortsatt er uklart én uke etter valgdagen.

- Dette handler ikke bare om Hanekamhaug, men for eksempel om Venstre var under eller over sperregrensen. Når det har gått én uke kan vi i teorien fortsatt ikke være sikre på om det er rødt eller blått flertall her i landet. Sånn kan det ikke være, sier Mo.

VGTV:Her får hun sjokkbeskjeden

- Ingen indikasjoner på store feil

Kommunaldepartementet, som har ansvaret for opptellingen av stemmene, sier det er svært lite sannsynlig at valgresultatet endres fra rødgrønn til borgelig seier.

De beklager på det sterkeste overfor Hanekamhaug, og stengte mandag nettsiden valgresultat.no for å unngå at det skjer igjen.

- Vi har ingen indikasjoner på at det foreligger så store feil noe sted at det vil ha betydning for mandatfordeling eller fordelingen mellom blokkene, forsikrer departementsråd i Kommunal- og regiondepartementet, Eivind Dale.

- Tastefeil

- Det som konkret har skjedd i denne saken er at vi har hatt en kontrolltelling ute i fylkene. Under innrapporteringen har Telemark fylkeskommune tastet inn feil tall. På grunn av ordningen med utjevningsmandat har feilen forplantet seg til Møre og Romsdal, sier Dale til VG Nett

Ifølge departementsråden er det vanskelig å gardere seg mot denne typen tastefeil.

- Når det gjelder problemstillingen om valgresultatet er til å stole på, er det Stortinget som til syvende og sist skal godkjenne valget. Men som sagt; vi har ingen indikasjoner på at det er så store feil noe steder at det blir endret, forsikrer han.

Kontrolltellingen som nå foregår i fylkene er ren rutine, og skjer ved hvert valg etter at stemmene først er talt opp i kommunene.

Saken fortsetter under bildet

REAGERER: Frps generalsekretær Geir Mo. Foto: Scanpix
REAGERER: Frps generalsekretær Geir Mo. Foto: Scanpix

- Preget

Geir Mo har selv vært i kontakt med 22 år gamle Hanekamhaug etter at kaoset ble kjent, og sier hun takler situasjonen fint.

- Hun er ved godt mot, men det er klart hun er preget av rotet. Hun har jo bare vært inne på Stortinget en uke, men hun tåler det, sier generalsekretæren.

Mette Hanekamhaug befant seg i VG Netts redaksjon da hun mandag formiddag fikk beskjed om at hun hadde mistet stortingsplassen.
En knapp time senere kom kontrabeskjeden om at hun var inne likevel.

- Dette er valgnatten om igjen. Nå må jeg snart sette meg ned. Dette blir for mye for meg, sier Hanekamhaug til VG Nett.

Oppgitt

22-åringen ble like før klokken 13.00 i ettermiddag tatt hånd om av Frps stortingsgruppe på Løvebakken.

Kommunikasjonsrådgiver Morten Wold sier til VG Nett at 22-åringen ikke vil kommentere denne saken ytterligere i dag.

De to forsvant inn på Stortinget sammen.

- Nå må vi puste med magen, sier Wold.

Ute og inne

Mandag formiddag manglet Hanekamhaug, som er Frps tredjekandidat i Møre og Romsdal, plutselig 4.000 stemmer på å få plass på Stortinget, ifølge SSB.

Høyres Torgeir Dahl var plutselig inne igjen.

Så kom beskjeden om at det var feilrapportering fra Telemark fylke som var årsaken til den plutselige endringen i mandatfordelingen.

Da nye tall fra Telemark ble levert inn klokka 12.00 var Hanekamhaug tilbake igjen.

Evalueres

- Hvis dette skyldes at telemarkingene ikke kan telle får vi lære dem det. Skyldes det at SSB ikke kan putte tallene inn i en datamaskin får vi lære dem det, sier Geir Mo oppgitt.

Ifølge Eivind Dale i kommunaldepartementet vil tastefeilen være et viktig punkt når valgordningen skal evalueres

- Etter hvert valg foretar vi en evaluering av valgordningen. Det som har skjedd i dag er en av problemstillingene vi må se på, for å vurdere om det er behov for å endre rutinene.

Mens kontrolltellingen og oppdateringen pågår vil nettsiden www.valgresultat.no med valgresultater fra databasen ikke være tilgjengelig. Dette fordi den vil kunne gi misvisende resultater så lenge oppdateringen pågår, heter det i en pressemelding fra departementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks