Hovedinnhold

Fortsatt blått flertall, men rødgrønt sig

VEISAMARBEID: Erna Solberg og Høyre mener at utstrakt bruk av offentlig privat samarbeid (OPS) kan gi 290 færre alvorlig trafikkskadde og døde. Foto: Scanpix
VEISAMARBEID: Erna Solberg og Høyre mener at utstrakt bruk av offentlig privat samarbeid (OPS) kan gi 290 færre alvorlig trafikkskadde og døde. Foto: Scanpix
Augustmålingene gir flertall for opposisjonspartiene, men de siste åtte målingene viser at regjeringspartiene samlet sett er i siget.

Denne saken handler om:

Gjennomsnittet av 16 målinger, som NTB har regnet ut, gir tilbakegang for Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Gjennomsnittet av de åtte siste målingene viser at Ap har stoppet tilbakegangen, mens den ser ut til å fortsette for Frp. Utslagene er imidlertid ikke større enn at de ligger innenfor de feilmarginene instituttene opererer med.

SAMLESIDE:Alt om Stortingsvalget 2009 her

- Det kan virke som om Frp er ganske fullmobilisert. Bakgrunnsmaterialet viser at få av dem som oppgir at de vil sitte hjemme ved valget, sier de vil stemme Frp dersom de likevel stemmer. Det ser ut til at det viktigste for partiet blir å holde på de velgerne de allerede har, men partiet ligger jo fortsatt godt over rekordresultatet fra 2005, sier professor og valgforsker Hanne Marthe Narud til NTB.

H på vei fram

Høyre kan glede seg over at tilbakegangen ser ut til å ha stoppet opp. Partiet ligger nå over valgresultatet fra 2005. August har også vært en god måned for SV. For de andre partiene er det bare små endringer. Rødt er inne på Stortinget med to mandater, men ikke i vippeposisjon.
Augustgjennnomsnittet gir opposisjonspartiene 88 mandater mot 79 for de rødgrønne. H og Frp får 71 representanter, mens Bondevik 2-alternativet, H, KrF og V, får 40 mandater.

Nærmer seg 2005

Både Ap og Frp nærmer seg valgresultatet fra 2005, men fra hver sin kant. Gjennomsnittet for hele august gir Frp 25,7 prosents oppslutning (-2,1 prosentpoeng sammenlignet med juli). De siste åtte målingene gir 24,5 prosent. Valget i 2005 ga 22,1 prosent.
Arbeiderpartiets totale augustgjennomsnitt er 32,3 prosent (-1,0). De siste åtte målingene gir 32,5 prosent, mens valgresultatet for fire år siden var 32,7 prosent.

Nærmere 2005-resultatet er også SV. Det totale augustresultatet er 7,4 prosent (+0,3), mens de åtte siste målingene gir partiet 7,8 prosent. Valgresultatet var 8,8 prosent.

Høyre har passert resultatet fra 2005 på 14,1 prosent. Alle augustmålingene gir 14,3 prosent (+0,7). De åtte siste gir et gjennomsnitt på 14,8 prosent.

For KrF, V og Sp er det en forskjell på -0,1 prosentpoeng fra alle målingene til de åtte siste.
Gjennomsnittet av alle de 16 målingene gir V 5,2 (+0,5), KrF 6,0 (+0,2) og Sp 5,9 (+1,0).

- Spennende

- Augustmålingene gir de rødgrønne grunn til en viss optimisme, mener Narud. Hun viser til at det er lenge siden det har vært rødgrønt flertall på så mange enkeltmålinger som i august.

- Gjennomsnittsmålingene kan skjule interessante svingninger, sier hun.

Narud peker også på de store forskjellene i oppslutning fra måling til måling.

- De er såpass store at det er vanskelig å forhold seg til enkeltmålinger, men løpet er ikke kjørt for noen, sier hun.

I august svinger SV mellom 10,4 og 6,3 prosent, Ap mellom 34,0 og 30,4 prosent, V mellom 4,2 og 6,2 prosent, KrF mellom 4,9 og 7,8 prosent, Sp mellom 4,8 og 7,1 prosent, H mellom 18,1 og 11,3 prosent og Frp mellom 21,8 og 28,6 prosent.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks