Hovedinnhold

Folket vil ha Jens fremfor Erna

FOLKET FORETREKKER JENS: Velgerne foretrekker sittende statsminister Jens Stoltenberg som statsminister fremfor Høyre-leder Erna Solberg. Her er de to fotografert etter en valgkampdebatt under forrige stortingsvalg i 2005. Foto: SCANPIX
FOLKET FORETREKKER JENS: Velgerne foretrekker sittende statsminister Jens Stoltenberg som statsminister fremfor Høyre-leder Erna Solberg. Her er de to fotografert etter en valgkampdebatt under forrige stortingsvalg i 2005. Foto: SCANPIX
Jens Stoltenberg knuser Høyre-leder Erna Solberg i en ny VG-måling: Mer enn dobbelt så mange ønsker Stoltenberg som statsminister.

Denne saken handler om:

Fakta om målingen

Utført av InFact News

Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn +18år
Antall intervjuer: 1022
Vekting: Kjønn, alder, bosted og politisk tilhørighet
Feilmargin: Maksimalt +/- 3,1 % - gjelder totalutvalget
Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
Periode: 19. Januar 2009

Mens 53,5 prosent vil at Stoltenberg fortsetter som landets statsminister, ønsker halvparten så mange, 26,4 prosent, Erna Solberg i førersetet. Det viser en fersk meningsmåling InFact gjennomførte for VG i går kveld.

- Ikke veldig overraskende. Det viser at det norske folk ikke akkurat har noe rungende ønske om å få Bondevik-partiene tilbake i regjering, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

I går sa tidligere nestleder i Høyre, Per-Kristian Foss til VG at Høyre åpner for samarbeid med de andre borgerlige partiene, men ikke vil gå inn i en samarbeidsregjering uten Erna Solberg som statsminister. Men meningsmålingen viser at hun ikke har særlig stor støtte blant sine egne:

Venstrevelgerne vraker Solberg og vil ha Stoltenberg i statsministerstolen, med 37,1 mot 20 prosent. Store deler av velgerne til både KrF og Frp velger Stoltenberg eller har ingen bestemt oppfatning om hvem som bør bli Norges neste statsminister.

Partileder for Venstre, Lars Sponheim avfeide Erna Solberg som statsministerkandidat i VG i mars i fjor fordi han mente at hun ikke hadde de «personlige egenskapene». I stedet hyllet han Per-Kristian Foss.

«Problemet for borgerlig side er at ingen av partilederne har de personlige egenskapene som skal til», sa Sponheim til VG 18. mars. På NRK i går sa Sponheim derimot at «Erna vil helt sikkert være en god statsminister og statsministerkandidat».

- Mener du at Erna Solberg er en bedre statsminister nå enn du mente for ti måneder siden?

- Nei, jeg sier bare at hun godt kan bli statsminister, sier Sponheim til VG.

I KrF er det nesten dødt løp mellom de to kandidatene med 42,9 for Solberg mot 36,7 for Stoltenberg. Og selv om 41 prosent støtter Erna i Frp, foretrekker hele 23,9 prosent Jens Stoltenberg, I tillegg er hele 35,1 prosent usikre på hvem de ønsker som statsministerkandidat.

Vil ha trygghet

Statsminister Jens Stoltenberg tror uklarheten på borgerlig side er noe velgerne mener de ikke trenger nå.

- Dette er en tillitserklæring til regjeringens arbeid, men også et bevis på at velgerne ikke vil ha eksperimenter, men trygghet. At høyresiden ikke klarer å komme opp med et klart regjeringsalternativ, er helt klart et problem for dem, sier Stoltenberg til VG.

Erna Solberg tror den labre oppslutningen skyldes at det er lettere å se for seg en statsminister som allerede er statsminister.

- Føler du at du har støtte og tillit blant de borgerlige velgerne?

- Akkurat nå er det mye opphetede følelser og bråk, men jeg tror vi vil få støtte på sikt. Det viktigste er at vi kan vise at vi kan samarbeide, sier Solberg til VG.

- Det har dere vel ikke akkurat vist de siste dagene, med så mye bråk på borgerlig side?

- Nei, det syns jeg er ganske urimelig og urettferdig, for vi er blitt møtt med gjensidig utelukkende krav fra både Venstre og Frp. Vi kan ikke tvinge partiene til å samarbeide, men døren er fortsatt åpen for alle, sier Solberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks