Hovedinnhold

Doblet egne gratisturer

Pendlerforeldre på Stortinget får to hjemreiser i uken

UTVALGSLEDER: Berit Brørby (Ap) ledet utvalget som i 2003 utredet stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Foto: SCANPIX
UTVALGSLEDER: Berit Brørby (Ap) ledet utvalget som i 2003 utredet stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Foto: SCANPIX
Natten før de tok sommerferie, doblet stortingsrepresentantene antall gratisturer for seg selv hjem til familien.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Alle stortingsrepresentanter mottar diettgodtgjørelse 330 dager i året, uansett om de er på reise eller ikke.
  • Representantene som har sitt hjem mer enn 4 mil fra Stortinget får 182 kroner dagen, mens resten får 78 kroner.
  • Diettsatsen for pendlere skal dekke merutgifter ved å ha to husholdninger. Oslo-representantenes diett skal dekke merutgifter til ett måltid. Stortingsrepresentantene får også reise gratis og gratis stortingsleilighet.
Kilde: Stortingets administrasjon

Mens representantene tidligere har fått dekket én hjemreise i uken, har de nå rett til to.

I går skrev VG om stortingsrepresentantenes gullordning med dobbel diett på tjenestereiser.

Les også:Stortingsfolkene får diett i ferien

Les også:Politikerne får dobbel diett

Flere stiller seg kritisk

Flere parlamentariske ledere stilte seg kritisk til de eksklusive avtalene stortingsrepresentantene er alene om å kunne benytte seg av.

Likevel tok Stortinget seg tid til å godkjenne nok et gode klokken 03.20 natten før Stortinget ble oppløst og gikk ut i ferie 19. juni.

I en innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i bestemmelser om stortingsrepresentantenes godtgjørelse står det:

«Representanter med barn i alderen null til 19 år boende på hjemstedet, får dekket inntil to hjemreiser per uke. Øvrige representanter får dekket utgifter til én hjemreise per uke.»

Skattefritt

Det eneste kravet Stortinget stiller, er at representantene har barn under 20 år. Ordningen gjelder fra 1. oktober. Begge reisene er skattefrie.

- Det har vært et problem for mange at de ikke har hatt mulighet til å delta på skoleavslutninger og sånn som ungene har ønsket dem med på. Mange har uttrykt et ønske om å få følge opp barna sine mer. Tidligere har reglene kun godkjent én hjemreise i uken, men nå blir det for foreldre med små barn mulig å reise én ekstra gang i uken ved behov, sier medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Berit Brørby (Ap).

Hun ledet utvalget som i 2003 utredet stortingsrepresentantenes godtgjørelser.

- Hvem vurderer om det er et behov?

- Det gjør den enkelte representant.

I dag er det stortingsgruppene som attesterer på at representantenes reiser innenlands er tjenestereiser og skal dekkes av Stortinget. Det nye systemet fordrer at stortingsrepresentanten selv fyller ut et skjema med beskrivelse av reisen.

- De nye hjemreisereglene gjelder alle med barn til og med 19 år. Hvorfor ble aldersgrensen satt der?

- Det diskuterte vi ikke, sier Brørby.

Positivt innstilt

I tillegg blir det mulig for representantene å ta med seg barn under ett år pluss barnepasser gratis på tjenestereiser. Alt på statens regning.

Stortingsrepresentant, pendler og småbarnsfar Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes det er positivt at Stortinget legger til rette for kombinasjonen pendler og pappa.

- Arbeidsformen i politikken er i utgangspunktet lite familievennlig. Det er viktig at man har rom for alle typer mennesker på Stortinget - også småbarnsforeldrene, sier Slagsvold Vedum, som har en datter på 3 år.

- Får ingen diett

Stortingspolitikerne som vedtok å flytte 146 ansatte i Luftfartstilsynet fra Oslo til Bodø, ga dem mye dårligere pendlerordninger enn de selv har.

Stortingsrepresentantene får to hjemreiser i uken, gratis bosted i hovedstaden og diettpenger 330 dager i året.

- Vi kan få flyreise, men oftest er det snakk om færre enn én gang i uken. I tillegg får man dekket deler av kostnadene forbundet med hybelleie, men man får ingen diett fordi man bor hjemmefra, kun ved tjenestereiser, sier Jan Kristian Heiberg, tillitsvalgt hos Luftfartstilsynet.

Les også:Etterprøver klokskapen ved flytting fra Oslo

Han reagerer med frustrasjon over stortingspolitikernes frynsegoder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks