Hovedinnhold

Christian ville stemme - men fikk nei

** «Du stemte i går», sa valgfunksjonæren
** Men Runar fikk (nesten) stemme to ganger!

HIT, MEN IKKE LENGER: Christian Hanseth (innfelt) fikk fylle ut stemmeseddel, men da han skulle formelt avlevere den ble han stoppet. I manntallet sto det at han allerede hadde levert.
HIT, MEN IKKE LENGER: Christian Hanseth (innfelt) fikk fylle ut stemmeseddel, men da han skulle formelt avlevere den ble han stoppet. I manntallet sto det at han allerede hadde levert.
(VG Nett) Christian Hanseth troppet mandag formiddag opp på Rustad skole for å gjøre sin borgerplikt. Men der var allerede stemmen hans registrert i manntallet.

Denne saken handler om:

- Jeg var ikke ute av døra hjemme før valglokalet stengte i går, så jeg har absolutt ikke stemt før, forsikrer oslomannen overfor VG Nett.

Da han kom til sitt lokale stemmemottak på Rustad skole i 11.30-tiden i dag, med både valgkort og pass, hadde han intensjoner om å stemme på Kystpartiet - et parti som kan trenge hver eneste stemme i hovedstaden.

- Da jeg skulle levere fra meg stemmen, sa damen som satt ved urnen «du stemte i går». Jeg insisterte på at det var feil, og de la stemmen i en boks med «tvilsomme» stemmer. Det er veldig kjipt hvis stemmen min ikke teller i valget. Ettersom jeg stemmer på et lite parti, kunne den jo telt litt, sier Hanseth til VG Nett.

LES OGSÅ:Tror Jens blir boende i statsministerboligen

Valgstyret avgjør

Informasjonsrådgiver Kjetil Bjørnsrud i bystyrets sekretariat sier at det svært sjelden skjer at noen får beskjed om at de allerede har stemt når de kommer til valglokalet første gang.

- Det som kan ha skjedd, er at noen har krysset av feil i manntallet. Dette dreier seg om et ekstremt lite antall stemmer, og valgstyret avgjør til syvende og sist hva som skjer med disse stemmene, sier han.

LES OGSÅ: Følg valgthrilleren live på VG Nett!

Dersom det under opptelling og dobbelsjekking av manntallet viser seg at det faktisk ble levert en stemme i Hanseths navn søndag, bekrefter Bjørnsrud at stemmen mest sannsynlig vil bli makulert.

- Når det allerede er kryss i manntallet, selv om det er gode årsaker til at vedkommendes stemme bør telle, er det lite vi kan gjøre i utgangspunktet. Men hvis vi finner gode grunner til å ikke forkaste stemmen, gjør vi det ikke. Vi forsøker å strekke oss langt, sier Bjørnsrud.

Christian Hanseth blir skuffet når han forstår at en feil med avkrysningen i manntallet kan lede til at han ikke får et ord med i laget før om fire år, men han har ikke tenkt å bli hjemmesitter av den grunn.

- Jeg skal stemme ved neste valg, og håper det går litt bedre da, sier han til VG Nett.

Er du fortsatt usikker på hva du skal stemme?Ta velgerguiden her!

- Kunne stemt to ganger

FIKK TO FORSØK: Runar Holm testet systemet.
FIKK TO FORSØK: Runar Holm testet systemet.

Mens Hanseth var uheldig og kan risikere ikke å bli telt med i valget, fikk Runar Holm en annerledes opplevelse:

- Jeg var og stemte på Nordseter skole, som er utenfor min valgkrets, i går. I dag ville jeg teste systemet, så jeg gikk for å prøve å stemme én gang til, i min egen valgkrets på Kampen skole, forteller han.

Han fikk seg en overraskelse sa valgfunksjonæren på ny stemplet stemmeseddelen hans og ga ham tillatelse til å kaste den i valgurnen.

- Jeg ble veldig overrasket over at de ville la meg stemme. Jeg holdt den selv, og den var stemplet. Da hun sa jeg kunne legge den oppi, sa jeg «det kan jeg ikke gjøre, for jeg stemte i går», forteller Holm.

Han sier personalet på stemmestedet ble satt ut av at han ikke var krysset av i manntallet selv om han allerede hadde stemt. Holm presiserer at han aldri hadde noen intensjon om å stemme for andre gang, og for sikkerhets skyld hadde skrevet en beskjed på den falske stemmen.

- Jeg ble sjokkert over hvor enkelt det var, sier Holm til VG Nett.

Han forteller at han fikk beskjed om at gårsdagens stemme ville blitt gjeldende, og at dagens stemme ville blitt makulert når feilen ble oppdaget. Da han stemte søndag måtte han nemlig levere valgkort, ettersom det var i en annen valgkrets.

- Men det står jo ikke noe navn på stemmeseddelen fra i dag. Hvordan skulle de identifisert den? Det virker for meg fysisk umulig, sier han.

- En stemme kastes

Informasjonsrådgiver Kjetil Bjørnsrud i Oslo kommune sier at det i prinsippet skal være umulig å avgi stemme to ganger - selv om valgfunksjonærene fyller ut manntallet på papir og således ikke kan finne det ut med én gang dersom en velger allerede har avlagt sin stemme. Når du stemmer i egen krets trenger du nemlig ikke valgkortet, så det spiller ingen rolle om du allerede har gitt fra deg dette.

- Hvis man stemmer på nytt i egen krets, får man et kryss i manntallet. Etterpå vil manntallet bli sjekket mot fremmede stemmer, og i slike tilfeller vil den fremmede stemmen med valgkort bli forkastet, sier Bjørnsrud.

Med «fremmede stemmer» mener han stemmer som er avgitt i en annen krets enn velgeren tilhører. Under forhåndsvalget bruker Oslo kommune digitalt manntall, men på valgdagen brukes lister på papir der valgfunksjonærene manuelt krysser av hver enkelt person, og så holdes listene opp mot antallet stemmer.

- Hvorfor kan man ikke bruke elektronisk manntall, og få oppdatert de faktiske listene over hvem som har stemt og ikke underveis?

- Det er bare lov med papirmanntall på valgdagen. Man kan søke kommunal- og regionaldepartementet om tillatelse, men dette ville ført til store kostnader og mye administrasjon. Per i dag er papir det enkleste, sier Bjørnsrud.

FÅ VALGRESULTATENE RETT TIL DIN MOBIL!
Send VALG til 2424 og få siste nytt på sms fra kl 21 mandag kveld (maks fem meldinger, kr 3 per stk).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks