Hovedinnhold

Borten Moe vil ha nytt valgsystem

CHANGE: Ola Borten Moe (Sp) vil fjerne valglistene. Foto: Frode Hansen
CHANGE: Ola Borten Moe (Sp) vil fjerne valglistene. Foto: Frode Hansen
I Norge må du gå gradene gjennom partienes ungdomsorganisasjonene for å få politiske posisjoner. Dette vil Ola Borten Moe, Senterpartiets listetopp i Sør-Trøndelag, endre på.

Denne saken handler om:

Ola Borten Moe etterlyser en diskusjon om hvordan det norske demokratiet fungerer, og vil starte en offentlig debatt om valgordningen, nominasjonsprosesser og folkelig delaktighet i politikken.

Les også:Valgordningen gir rødgrønt overtak

Han ser to tydelige tendenser i norsk politikk, færre mennesker bestemmer stadig mer, og politikk blir i stadig større grad et eget yrke.

- Svært få bestemmer mye

- Se på Norge i dag. De politiske partiene opplever en massiv nedgang i antall medlemmer. Gjennomsnittsalderen på politikere øker med ett år for hvert år som går. Likevel har de politiske partiene monopol på all politisk debatt. I realiteten er det svært få mennesker som bestemmer hvem som skal bekle de politiske vervene, sier Borten Moe til Adresseavisen.

OPPDATERTE MENINGSMÅLINGER:Slik ville Stortinget ha sett ut i dag!

Han peker på USA og bruker Obama som eksempel:

- I USA er situasjonen en helt annen. Der må du helst ha en yrkeskarriere før du blir politiker. En mann som Obama ville aldri blitt valgt til noe som helst i Norge. Han har ikke gått gradene gjennom politiske ungdomsorganisasjoner og partiapparat. Hans politiske bakgrunn var to år i Senatet, før han ble president. Det ville ikke vært mulig her hjemme, sier Borten Moe.

Vil endre listepraksis

Senterpartiets listetopp i Sør-Trøndelag ser for seg et system der partiene ikke lenger kan prioritere sine valglister, men der velgerne selv bestemmer hvem de skal gi sin stemme til.

- Vi bør ha et system der alle kan melde sin interesse for å delta i den nasjonale politikken. Dermed blir det viktig for partiene å sørge for at de har folk på listene sine som velgerne liker, sier Ola Borten Moe.

VELGERGUIDE:Vanskelig å velge? Ta VG Netts test her!

Gjennom en slik valgordning vil stortingsrepresentantene i langt større grad måtte forholde seg til de velgerne de faktisk representerer, mener han.

- Dersom du da ikke leverer, så har du ingen mulighet til å bli gjenvalgt. I dag er det nok for meg å holde meg inne med styret i partiet og nominasjonskomiteen for å bli gjenvalgt, sier Ola Borten Moe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks