Hovedinnhold

6 av 10 nordmenn vil ha lukkede asylmottak

LUKKET: På Trandum sitter flere asylsøkere som ikke får lov til å bevege seg utenfor mottaket. Disse venter på å bli uttransportert, og er plassert der enten fordi de ikke har identitetspapirer eller fordi politiet frykter at de skal rømme. Foto: Krister Sørbø
LUKKET: På Trandum sitter flere asylsøkere som ikke får lov til å bevege seg utenfor mottaket. Disse venter på å bli uttransportert, og er plassert der enten fordi de ikke har identitetspapirer eller fordi politiet frykter at de skal rømme. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) En fersk undersøkelse viser at seks av ti nordmenn mener asylsøkere som begår kriminelle handlinger, bør stenges inne på lukkede asylmottak.

Denne saken handler om:

FAKTA:

** Utfører InFact AS

** Populasjon Landsrepresentativt, nordmenn +18år.

** Antall intervjuer 1015.

** Vekting: Kjønn, alder, bosted og politisk tilhørighet

** Feilmargin Maksimalt +/- 3,1 % - gjelder totalutvalget.

Metode InFact automatiske telefonintervjuer Periode 7. september 2009

Det kommer frem i en spørreundersøkelse som Infact har utført på oppdrag fra VG Nett. Hele 61,8 prosent av de spurte svarer at asylsøkere som begår kriminelle handlinger bør stenges inne på lukkede asylmottak. 13,4 prosent av de spurte mener asylsøkerne ikke bør stenges inne på asylmottak, mens 24,8 prosent svarer at de ikke har noen bestemt oppfatning om dette.

Uenige

Undersøkelsen er utført etter at Ap-toppene Jan Bøhler og Rune Gerhardsen foreslo at asylsøkere som begår alvorlig kriminalitet må få søknaden avslått, returneres eller interneres slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist.

LES OGSÅ:Ap-topper vil internere asylsøkere

I dag blir ikke asylsøkere som begår kriminelle handlinger, stengt inne på lukkede asylmottak. Når politiet i dag pågriper en asylsøker for en kriminell handling, blir UDI varslet og asylsøknaden flyttet fremover i bunken for hurtig behandling.

I mellomtiden blir enten asylsøkeren varetektsfengslet etter de samme lovene som gjelder for norske statsborgere, eller de beholder friheten sin på lik linje med norske statsborgere hvor politiet vurderer at det ikke er behov for varetektsfengsling. Prioritering av søknaden og hurtig vedtak innebærer altså ikke at søkeren kan få avvist søknaden på grunn av at han eller hun har blitt anmeldt.

AKTUELL I: Libe Rieber-Mohn. Foto: Scanpix
AKTUELL I: Libe Rieber-Mohn. Foto: Scanpix

I går uttalte statssekretær Libe Rieber-Mohn at både Gerhardsen og Bøhler hadde full støtte i partiet for sine synspunkter. I dag presiserer statssekretæren at asylsøkere som begår kriminelle handlinger, skal straffes i fengsel.

VG DEBATT:Hvilket parti har den beste asylpolitikken?Delta i debatten her!

- Utlendinger som begår kriminelle handlinger, skal fengsles, på lik linje med alle andre som begår kriminalitet. De skal ikke settes i lukkede asylmottak. De bør pågripes, pådømmes og straffes i fengsel, ikke i lukkede asylmottak. Det er ikke noe som heter internering, sier statssekretær Liebe Riber-Mohn til VG Nett.

LES OGSÅ:Amundsen: - Jeg betaler gjerne Frp-medlemskap for begge

3 av 10 SV-velgere for innesperring

I undersøkelsen er det Fremskrittspartiets velgere som er mest for å stenge asylsøkere som begår kriminelle handlinger inne på lukkede asylmottak. 89 prosent av partiets velgere er for en slik frihetsberøvelse. Også Høyre-velgerne er svært positive til dette. Her er tallet 71,3 prosent, tett etterfulgt av KrF-velgerne på 61,8 prosent og Arbeiderpartiet på 53,8 prosent.

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at også tre av ti SV-velgere mener asylsøkere som begår kriminelle handlinger bør stenges inne på lukkede asylmottak.

MOTSTANDER: Rolf Reikvam (SV) mener vi ikke kan ha egne lover for asylsøkere. Foto: Arkivfoto: Trond Solberg/VG
MOTSTANDER: Rolf Reikvam (SV) mener vi ikke kan ha egne lover for asylsøkere. Foto: Arkivfoto: Trond Solberg/VG

- Vi kan ikke ha egne lover for folk som er asylsøkere. Jeg må ikke la meg styre av galluper. De grunnleggende prinsippene er at de skal dømmes og få en straff. Hvis vi ikke klarer å tenke rettsstat, så blir det helt kaos, sier SVs innvandringspolitiske talsmann Rolf Reikvam til VG Nett.

LES OGSÅ:- Gerhardsen og Bøhler har støtte i regjeringen

Regelverk

I dag har politiet mulighet til å fengsle mennesker med hjemmel i Utlendingsloven, dersom det er tvil om identiteten deres. Disse vil i mange tilfeller sitte på mottaket på Trandum i påvente av uttransportering. Asylsøkere som blir pågrepet for en kriminell handling, straffeforfølges på lik linje med nordmenn.

UDI skal likevel behandle søknaden hurtig med en gang de får melding om pågripelse. Og dersom asylsøkere får avslag, skal han eller hun forlate Norge.

- Etter at vi har avslått en søknad, ber vi vedkommende om å forlate Norge. Dersom personen ikke har reist innen fristen, kan Politiets utlendingsenhet (PU) uttransportere. Hvis personen er dømt for en kriminell handling, kan vi utvise, sier områdeleder Tor Magne Hovland ved asylavdelingen i UDI til VG Nett.

- Forståelig

Advokat Roland Kjelldal jobber mye med utlendingssaker. Han forstår at folk ønsker å plassere asylsøkere som begår kriminelle handlinger i lukkede asylmottak.

- Men likhet for loven er fundamentalt. I straffeprosessloven gjør vi ikke forskjell på nordmenn eller utlendinger, og det blir helt kunstig at man skal ha et eget sett for folk som ikke er norske, mener Kjelldal.

Han presiserer at asylsøkere som begår kriminelle handlinger, skal bli fengslet dersom handlingen også hadde ført til at en norsk statsborger hadde blitt fengslet.

- Vi kan ikke sperre folk inne uten at de er dømt. Vi gjør det når vi varetektsfengsler folk, og under helt spesielle forhold overfor folk som er på rømmen. Men vi kan ikke fengsle småkriminelle bare fordi de er asylsøkere, mener Kjelldal.

Fornøyd

Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener svarene fra undersøkelsen viser at Fremskrittspartiets asylpolitikk er den folk er mest enig i. Av de spurte svarer også 33,9 prosent at de er mest fornøyd med Frps asylpolitikk. Høyre og Arbeiderpartiets oppslutning er på henholdsvis 15 og 16,9 prosent.

IKKE IMPONERT: Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Alf Øystein Støtvig
IKKE IMPONERT: Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Alf Øystein Støtvig

- Dette viser at vi har den støtten i vår asylpolitikk som vi opplever at vi har når vi er ute blant folk. Når det kommer asylsøkere til Norge, så skal de plasseres i et lukket asylmottak. Der skal de sitte i hvert fall fram til vi har fastslått identitet, og aller helst til søknaden er behandlet, sier Amundsen.

I dag kommer over 9 av 10 asylsøkere til Norge uten id-papirer. Med Amundsens politikk vil det bety at over 17000 asylsøkere vil sitte innesperret på asylmottak i løpet av et år. Amundsen mener 18 måneder er en rimelig tidsramme på hvor lenge man skal kunne holde folk på lukket mottak.

- De rødgrønne ønsker å vinne verdensmesterskapet i naiv snillisme. Det fører til at alle som vil misbruke systemet kommer til Norge. Hadde Fremskrittspartiets politikk blitt ført, så hadde vi ikke hatt disse problemene. Da hadde langt færre kommet, og vi kunne tatt oss av de få som kommer hit som er ærlige og trenger asyl, mener Amundsen.

- Det er en frihetsberøvelse å plassere asylsøkerne på lukkede asylmottak. Vil Fremskrittspartiet gjøre det med alle asylsøkere?

- Det er en sikkerhetsanordning som vi er nødt til å ta for å ta ansvar for sikkerheten til innbyggerne i dette landet. Da er det underordnet å sikre asylsøkernes frihet. Vi må ta tryggheten til folk på alvor, svarer Amundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks