Hovedinnhold

Seks feil ved det norske valget

(VG Nett) Valgobservatører fra Sentral-Asia, Kaukasus og Moldova fant seks ting som ville styrket sikkerheten ved norske valg.

Denne saken handler om:

PÅPEKTE MANGLER: Valgeksperten Tigran Karapetya fra Armenia mener det norske valgsystemet kan forbedres. Men det holder allerede høy standard, ikke minst fordi det norske folk ikke ønsker å manipulere resultatet. Foto: Scanpix
PÅPEKTE MANGLER: Valgeksperten Tigran Karapetya fra Armenia mener det norske valgsystemet kan forbedres. Men det holder allerede høy standard, ikke minst fordi det norske folk ikke ønsker å manipulere resultatet. Foto: Scanpix
Valgobservatørene var hentet til Norge av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Den norske helsingforskomité for å kontrollere at stortingsvalget gikk riktig for seg. Det første gang det norske valget kontrolleres på denne måten.

Under oppsummeringsmøtet de 28 observatørene hadde tirsdag formiddag kom det frem seks ting de mente kunne forbedres ved vår valgordning.

Seks punkter

** Uklar praksis i forhold til forseglingen av stemmeurnene. Ved ni av ti stemmelokaler var urnene åpne. Observatørene fikk opplyst at dette var gjort av praktiske hensyn, siden urnene er så små at de må tømmes underveis.

** Velgerne brettet stemmesedlene feil vei. Det gjorde at valgfunksjonærene kunne se hvilket parti det ble stemt på, og det var ikke lenger hemmelig valg.

** De oppdaget at flere velgere gikk sammen inn i stemmeavlukket. Valgfunksjonærene var ikke observante nok.

** Det er helt vanlig ved norske valg at velgerne ikke må legitimere seg. Valgobservatørene var ikke overbevist om at det skjedde en sikker identifikasjon. De var også overrasket over at norske velgere ikke måtte signere i manntallet. Observatørene påpekte at det finnes gode muligheter for å utnytte systemet. De har imidlertid ingen mistanke om at noe slikt skjedde.

** Manglende informasjon. Velgerne virket forvirret når det gjaldt brettingen av stemmesedlene. I tillegg trodde mange at de også kunne stemme i enn annen kommune enn sin egen på valgdagen.

** Ulik praksis når det gjelder behandlingen av stemmer avgitt i en annen kommune enn bostedet.

Stor tiltro til systemet

De var likevel ikke i tvil om at det hadde skjedd et demokratisk valg.

- Vi har opplevd hvordan valg ikke skal gjennomføres. Her i Norge har vi sett hvordan demokratiske valg skal gjennomføres, selv om det var noen småting, sier Anna Dolidze fra Georgia.

Valgeksperten Tigran Karapetya fra Armenia mener imidlertid at tiltroen til det norske valgsystemet vil øke dersom forholdene rundt de seks punktene forbedres.

- Vi har sett at det var stor tro og tillit til systemet blant den norske befolkningen. Det er det beste bevis på at valgordningen fungerer. Men hvis det norske folk føler for å gjennomføre disse forbedringene vil det øke tilliten til system, sier Karapetya.

Valgeksperten påpekte også at den norske valglovgivningen bør ha et krav om at lokale og internasjonale observatører er tilstede ved valgene. Men han mener det norske valgsystemet har høy standard, ikke minst takket være folks manglende vilje til å utnytte systemet.

Rasende velgere

VG Nett ble mandag kveld kontaktet av et stort antall velgere som reagerte sterkt på at de ikke ble avkrevd legitimasjon eller noen annen form for sikker identifikasjon da de stemte mandag.

Samtidig som de ble spurt om navnet sitt, kunne flere enkelt lese samtlige navn i manntallet som lå foran dem. Dermed ville det være svært enkelt å stemme i andres navn, og på den måten ha muligheten til å avgi flere stemmer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks