Hovedinnhold

Politiker kastet ut etter sexsjikane

MÅTTE UT: Tore E. Olsen fra Demokratene måtte forlate bystyresalen i Kristiansand i går etter sine uttalelser om kvinner. Foto: KJELL INGE SØREIDE
MÅTTE UT: Tore E. Olsen fra Demokratene måtte forlate bystyresalen i Kristiansand i går etter sine uttalelser om kvinner. Foto: KJELL INGE SØREIDE
Tore E. Olsen (Demokratene) ble bortvist fra gårsdagens bystyremøte i Kristiansand etter sin oppskrift på å redusere vold mot kvinner og prostitusjon i Norge.

Denne saken handler om:- Jeg tror det at hvis vi skal få redusert kvinnevolden, så bør ikke kvinnene være så kvikke til å legge bena i kors når mannen kommer hjem fra jobb. Jeg tror det vil redusere prostitusjonen også,
sa representant fra Demokratene Tore E. Olsen fra talerstolen.

Uttalelsen kom i en likestillingsdebatt, og førte til sterke reaksjoner fra bystyresalen.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) klubbet innlegget av, og ba etterpå Olsen beklage utsagnet. Det nektet han.

Med bare partileder Vidar Kleppes stemme imot, ble Olsen bortvist fra møtet.

- Kjønnsfascisme

- Jeg prøvde bare å komme med et forslag til noe som kan løse problemet med kvinnevold og prostitusjon. Sosialistene holder på og prøver, men de har jo ingen løsningsforslag, sier Olsen til VG.

- Mener du at dette er løsningen på problemet?

- Det er ment som en lignelse. Men for å si det sånn - når butikken er stengt, så spiser du ute, sier Olsen til VG.

- Dette oppfatter jeg som kjønnsfascisme. For meg er uttalelsene et tegn på at man ser på kvinnen som mannens eiendom som man kan gjøre hva man vil med. Det er fornærmende for kvinnen, men også for mannen, som blir redusert til en vandrende ereksjon, sier Torbjørn Urfjell (SV).

Ap-gruppeleder Mette Gundersen sa til VG før bortvisningen at Ap-gruppen ville gå i protest hvis Olsen ikke ble bortvist.

- Det er skrekkelig at en folkevalgt forfekter slike standpunkt. Det er fullstendig krenkende overfor familiene som opplever å bli utsatt for vold. Det er også krenkende mot de folkevalgte organene, sier Gundersen til VG.

Ingen unnskyldning

Bystyrets regelverk sier at en representant skal få en advarsel før en eventuell bortvisning.

- Men her var gruppelederne enige om at dette var «rødt kort» med en gang, sier ordfører Jan Oddvar Skisland til VG.

Lederen av Demokratene, Vidar Kleppe, forsvarer Olsen på det sterkeste, og mener bystyreflertallet snudde saken på hodet.

- Han fikk jo ikke fullført resonnementet sitt. Jeg synes det er beklagelig at bystyret stigmatiserer og avspiser ham på denne måten, sier Kleppe til VG.

- Er du enig i at kvinner må slutte å «legge bena i kors» for å redusere kvinnevold og prostitusjon?

- Jeg mener at kvinnevold skal man ta på alvor, og kvinner skal man lytte til.

Olsen ville i går ikke trekke tilbake noe av det han sa.

- Nei, dette hadde jeg planlagt å si, det sto i manuset mitt. Jeg kommer ikke til å be om unnskyldning, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks