Hovedinnhold

Stortingspensjonistsaken: - De fikk ikke feil informasjon

BEDRAGERITILTALTE: Anders Talleraas og Magnus Stangeland sammen med med Stangelands forsvarer, Svein Aage Valen (i midten) i Oslo Tingrett tirsdag. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX
BEDRAGERITILTALTE: Anders Talleraas og Magnus Stangeland sammen med med Stangelands forsvarer, Svein Aage Valen (i midten) i Oslo Tingrett tirsdag. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX
OSLO TINGRETT (VG Nett) Magnus Stangeland har hevdet at han bare fulgte informasjonen han fikk av Stortinget da han fikk utbetalt det Økokrim mener er 536.195 kroner i ulovlig pensjon.

FAKTA OM PENSJONSSAKEN

 • Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.
 • Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.
 • Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).
 • Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.
 • Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.
  Magnus Stangeland (69):
 • Fra Austevoll i Hordaland.
 • Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.
 • Styreformann for aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.
 • Nekter straffskyld.
  Anders Talleraas (64):
 • Fra Brattvær i Møre og Romsdal.
 • Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.
 • Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.
 • Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.
 • Nekter straffskyld.
  Kilde: NTB


Det stemmer ikke, dersom vi skal tro på aktor Elisabeth Roscher.

I sitt innledningsforedrag da saken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas startet tirsdag, sa hun at sekretæren for Stortingets pensjonsstyre har oppgitt at de fikk riktig informasjon.

VET DU NOE OM SAKEN? TIPS OSS!

- De fikk ikke feil informasjon, ifølge Astrid Risnes, sa Roscher til Oslo tingrett i dag.

Astrid Risnes blir sett på som et nøkkelvitne i saken. Hun er den første som skal forklare seg etter de to tiltalte, og man har torsdag satt av en hel dag til hennes forklaring.

Les også: 21 toppolitikere vitner i pensjonssaken

Magnus Stangeland, som satt på Stortinget for Senterpartiet, har tidligere uttalt at han bare har gjort det han fikk beskjed om av Stortinget. Heller ikke Anders Talleraas mener han har gjort noe galt i sin tolkning av reglene.

- Ikke skyldig

Stangeland og Talleraas er tiltalt for å ha fått utbetalt til sammen over 3,2 millioner kroner uberettiget i pensjon fra Stortinget. Økokrim mener dette er grovt bedrageri, selv om det skal ha skjedd uaktsomt. Blir de tidligere toppolitikerne funnet skyldige, risikerer de to års fengsel.

Tirsdag klokken 09.00 startet saken, som retten planlegger å bruke tre uker på. Der erkjente de to tiltalte seg uskyldige.

- Nei, sa den tidligere høyrepolitikeren Talleraas, som ifølge tiltalen har mottatt 2,7 millioner kroner ulovlig, på dommerens spørsmål om straffskyld etter tiltalen.

- Erkjenner ikke straffskyld, sa Stangeland.

Les også: Stangeland: - Blir godt å få det overstått

Dette er selvsagt ikke Økokrim enige i. Elisabeth Roscher fortalte retten at de to allerede da de fikk innvilget stortingspensjon hadde høyere inntekter enn hva som er lovlig for en mottaker av denne pensjonen.

Ifølge regelverket som gjaldt den gang kunne man ha sporadiske inntekter tilsvarende pensjonens størrelse, men ikke høyere. I så fall ville man miste retten til stortingspensjon. Hvis man hadde et ansettelsesforhold, og tjente under pensjonsgrensen, fikk man uansett ikke utbetalt pensjon.

Tillitsbasert

Aktor fortalte videre at pensjonsordningen er basert på tillit. Tillit til at de selv oppga korrekt inntekt.

- Det var liten, eller ingen kontroll med dette, sa Roscher.

Førstestatsadvokaten forklarte videre at et sentralt tema i saken blir om praksis er slik at noen inntekter ikke skal gjelde?

- Påtalemyndigheten mener at all inntekt skal anvendes, var hennes eget svar på det spørsmålet.

Aktoratet viste i sin innledning frem oversikter over Talleraas og Stangeland sine inntekter i årene de har mottatt pensjon. Det viste blant annet at den tidligere høyrepolitikeren har hatt skyhøye styrehonorarer, som har gjort at han hvert år, i samlet inntekt, overgikk grensen av hvor mye han kunne tjene samtidig som han fikk utbetalt pensjon.

- Burde meldt fra

Aktor viste blant annet til utvalget, ledet av Asbjørn Kjønstad, som i sin tid gikk gjennom stortingspensjonene.

- Kjønstad-utvalget mener at Talleraas' inntekt har ligget betydelig over det man hadde lov til. Utvalget konkluderer med at Talleraas visste at han kunne ha inntekt over grensen, men at han unnlot å melde fra om dette.

Om Stangeland sier utvalget ifølge Økokrim:

- Inntektene var betydelig over grensen i hele perioden han var inne i pensjonsordningen. Inntektene er av en slik karakter at han burde hatt kjennskap til at han overskred grensen, og burde således ha sagt fra om dette.

Etter lunsj tirsdag skal de to tiltaltes forsvarere komme med sine innledningsforedrag. I morgen skal Anders Talleraas og Magnus Stangeland selv forklare seg. I løpet av de neste ukene skal til sammen 21 tidligere stortingsrepresentanter, inkludert fire eks-statsministre forklare seg i tillegg til en rekke andre personer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks