Hovedinnhold

Rekordmange asylsøkere sendt tilbake til Norge i fjor

<p>PÅ TO HJUL: Syriske flyktninger kom på sykkel fra Russland, over grenseovergangen fra Russland, høsten 2015.</p>

PÅ TO HJUL: Syriske flyktninger kom på sykkel fra Russland, over grenseovergangen fra Russland, høsten 2015.

Foto: Mattis Sandblad, VG
Norge tok i fjor imot mer enn tre ganger så mange asylsøkere fra EU enn Norge returnerte til andre EU-land, viser tall fra UDI.

Denne saken handler om:

I 2016 aksepterte Norge til sammen ansvar for 2.736 asylsøkere som først var registrert i Norge fra ulike europeiske land. Samtidig sendte Norge ut 837 asylsøkere som tidligere var registrert i et av de andre landene i Dublin-samarbeidet. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), melder NTB. 

Dublin-samarbeidet består av 32 stater: 28 EU-stater samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. Formålet med avtalen er å sikre at kun én stat behandler en asylsøknad. I henhold til konvensjonen skal flyktninger og migranter søke asyl i det EU-landet der de først er registrert.

Husker du? Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten 

Tallene for 2016 viser at mange asylsøkere drar til Tyskland etter først å ha vært i Norge. Til sammen sendte Tyskland 1.247 asylsøkere tilbake Norge i fjor. 

Frankrike sendte 500 tilbake, og Sverige 349. 

Norge sendte flest asylsøkere tilbake til Tyskland, 211 personer. 153 ble sendt til Sverige og 162 til Italia.

Les også: Måtte flytte deler av omstridt gjerde på Storskog én centimeter

Ville reise videre til Europa fra Storskog

Netto måtte Norge ta hånd om 1.899 asylsøkere på grunn av Dublin-avtalen i fjor. 

Det er ikke vanlig at Norge tar imot flere enn det sendes ut. I hele 2015 sendte Norge ut 1.645 flere asylsøkere enn vi tok imot. 

Veksten i 2016 skyldes trolig at mange av asylsøkerne som kom til Norge over Storskog høsten 2015 ønsket å reise videre til Europa.

Justis- og beredskapsdepartementet var lenge klare på at asylsøkerne som krysset grensen ved Storskog skulle sendes tilbake til Russland. Men Russland ønsket ikke å ta imot asylsøkerne. 

I november i fjor snudde innvandringsminister Sylvi Listhaug, da det ble kjent at flyktningene som kom over grensen til Storskog høsten 2015 med flerreisevisum eller oppholdstillatelse i Russland, får behandlet asylsøknaden i Norge.

Les også: Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører

(VG/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks