Hovedinnhold

Stor asylsøkeraksjon over hele landet

Tidlig lørdag morgen aksjonerte store politistyrker mot beboere i 13 asylmottak over hele landet. I alt er 71 personer pågrepet for å sendes til Serbia.

I en pressemelding fra Politiets utlendingsenhet (PU) beskrives aksjonen som en av de største uttransporteringene PU noen gang har gjennomført.

Asylsøkerne som er pågrepet, er etniske serbere som har fått avslag på sine søknader og som har bodd i Norge i to-tre år.
Aksjonen var rettet mot fem asylmottak på Sørlandet, seks i Nordland, ett i Vestfold og ett i Finnmark.

Politimannskaper fra seks politidistrikt deltok i aksjonen sammen med tjenestemenn fra PU. Aksjonen har vært planlagt i lang tid og i samarbeid med serbiske myndigheter.

- Opprivende

- Vi forstår at dette oppleves opprivende for de familier og barn dette gjelder og deres lokalsamfunn, sier sjef for PU, Ingrid Wirum.

- Vår strategi er først og fremst gjennom dialog å sikre at returene skjer så skånsomt som mulig. Det er politiets oppgave å sørge for at de beslutninger som fattes faktisk blir gjennomført. Når det er fattet endelig vedtak, er det viktig for alle parter at uttransporten gjennomføres så raskt som mulig slik at det ulovlige oppholdet opphører, understreker hun.

Det er chartret et eget fly som skal ta av til Beograd i løpet av lørdagen. Flyet starter sin oppsamling i Nord-Norge, før det ender på Kjevik lørdag ettermiddag og deretter setter kursen mot Serbia.

Samarbeid

Ifølge PU ble pågripelsene gjennomført rutinemessig og uten dramatikk.

- Denne aksjonen er et eksempel på hvordan politiet jobber godt sammen på tvers av mange politidistrikter og PU, sier Wirum.
I Vadsø ble 22 kosovoserbiske asylsøkere pågrepet grytidlig lørdag morgen.

Beboerne ble satt på en buss som fraktet dem videre til Kirkenes, skriver Finnmarken.

I Nordland ble 17 personer på asylmottakene i Nesna, Mosjøen, Hattfjelldal, Rognan, Narvik og Svolvær hentet, opplyser Avisa Nordland.

4.042 personer uttransportert

På Sørlandet og i Vestfold ble aksjonen gjennomført på asylmottakene i Larvik, Lyng, Farsund, Flekkefjord, Mandal og Lillesand. Totalt ble 32 personer pågrepet på disse mottakene, ifølge Agderposten.

Så langt i år er 4.042 personer uttransportert. Det er 63 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks