Hovedinnhold

Vil ikke svare om Hagas skatt

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg har hatt jevnlig kontakt med statsråd Åslaug Haga den siste uken, men vil ikke å svare på om han vet om hun betalte skatt for utleie av bolig.

Denne saken handler om:

Det kom frem da statsministeren møtte flere av landets største medier til et kort pressemøte utenfor kontoret sitt i Oslo sentrum i ettermiddag.

- Det blir veldig galt hvis statsministerens kontor begynner å overta Ås kommunes, likningsmyndighetenes eller byggemyndighetenes oppgaver. Det som er vår oppgave er å bidra til at de får gjort jobben sin, sier Jens Stoltenberg (Ap).

Det samme svarer han på en rekke spørsmål rundt om han vet om Åslaug Haga innrapporterte og betalte skatt da hun leide ut et stabbur på gården sin i Ås kommune mellom 1998 og 2002.

Husker ikke betalingform

Forrige onsdag sa Haga og ektemannen Bård Hopland at de hadde drevet utleie på gården sin siden 2005. Stabburet, hvor blant andre Kjell Marvin Flattum bodde, var for øvrig ikke godkjent til utleie.

Les også:Leide ut ulovlig i tre år

Les videre under bildet!

SLITER: Den rødgrønne regjeringen med Kristin Halvorsen (t.v.), Jens Stoltenberg og Åslaug Haga (gått av) er ikke veldig populære hos velgerne. Foto: VG
SLITER: Den rødgrønne regjeringen med Kristin Halvorsen (t.v.), Jens Stoltenberg og Åslaug Haga (gått av) er ikke veldig populære hos velgerne. Foto: VG


Dagen etter innrømmet Haga at stabburet var leid ut siden 2002. I dag onsdag avslørte VG at ekteparet leide ut i hele fire år før det.

Har du tips om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her!

Olje- og energiministeren i Stoltenberg-regjeringen har sagt at hun har skattet av inntekten hun fikk av å drive utleie fra 2002. Nå er spørsmålet om hun gjorde det i de fire foregående årene også.

SYKEMELDT: Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) valgte lørdag å levere sykemelding etter at mer byggerot ble kjent i media. Foto: Marte Vik Arnesen
SYKEMELDT: Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) valgte lørdag å levere sykemelding etter at mer byggerot ble kjent i media. Foto: Marte Vik Arnesen

Leieboer Flattum sier til VG at han ikke husker hvorvidt han satte pengene for leien til Haga og ektemannen Bård Hopland inn på konto eller betalte kontanter.

Haga:- Jeg har vurdert å gå av

- Jevnlig kontakt

Etter flere dager med medieoppslag om Åslaug Haga ble Senterpartiet-lederen lørdag sykemeldt i tre uker. I en pressemelding mandag opplyste olje- og energidepartementet at årsaken er høyt blodtrykk. Samtidig ble sykemeldingen utvidet med en uke.

Les også:Haga ut mot pressen

- Jeg har hatt jevnlig kontakt med henne. Det handler både om å forsikre oss om at vi får klarhet i det som er uklart, men det handler også om en menneskelig side. At et menneske er sykmeldt, sier Jens Stoltenberg.

Statssekretær Guri Størevold (Sp) sier hun ikke kommer til å kontakte Haga med VGs opplysninger for å få en kommentar, siden en lege har sagt at Sp-lederen skal ha ro for å bli frisk.

Vil få svar

- Hvilke konkrete spørsmål har du stilt til Åslaug Haga den siste uken?

- Det jeg har vært opptatt av, er å forsikre meg om at hun bidrar til at alle spørsmål overfor likningsmyndigheter og byggemyndigheter, blir avklart. Dette er ikke forhold som går ut over hennes embedsgjerning, hennes oppgaver som statsråd. Dette dreier seg om private forhold, svarer han VG Nett.

- Så du har ikke stilt noen konkrete spørsmål om ting rundt disse sakene den siste uka?

- Min oppgave er å forsikre meg om at hun avklarer overfor likningsmyndigheter og byggemyndigheter det som måtte være uklart, sier han og gjentar nok en gang at Haga selv har vært tydelig på det skal bringes klarhet i dette.

Svarer ikke

- Et hypotetisk spørsmål; Kan du ha en statsråd i din regjering som ikke betaler skatt på utleie av bolig?

- Jeg kommer ikke til å spekulere i hypotetiske spørsmål nå. Nå er det viktig at vi får en rask avklaring av denne saken. Åslaug Haga kommer til å bidra at vi får det, sier han til VG Nett.

Mot slutten av det omkring ti minutter lange møtet med pressen, får han nok en gang spørsmål om han vet om Haga har betalt skatt eller ikke da hun leide ut stabburet sitt.

Stoltenberg vil fortsatt ikke svare konkret på spørsmålet:

- Det jeg har vært opptatt av hele tiden, er at spørsmål som er blitt stilt blir besvart, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks