Hovedinnhold

Velgerne tror gaver påvirker politikerne

Valgforsker: - Livsfarlig med en slik mistanke

PRESSET: Liv Signe Navarsete er blant statsrådene som får kritikk etter å ha mottatt en kostbar gave. Foto: Marte Vike Arnesen
PRESSET: Liv Signe Navarsete er blant statsrådene som får kritikk etter å ha mottatt en kostbar gave. Foto: Marte Vike Arnesen
(VG Nett) Hele sju av ti nordmenn mener gaver i større eller mindre grad påvirker politiske beslutninger.

Denne saken handler om:

FAKTA OM MÅLINGEN

  • Utført av: InFact AS
  • Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn +18 år
  • Antall intervjuer 1.031
  • Vekting: Kjønn, alder, bosted og partivalg ved Stortingsvalget 2009
  • Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % - gjelder totalutvalget
  • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
  • Periode: 8. september 2010

Den ferske målingen Infact har gjort for VG Nett er ikke akkurat noen gavepakke til statsrådene som de siste dagene har vært i hardt vær etter avsløringer rundt smykker og afghanske tepper.

Målingen fastslår at tiliten til flere av statsrådene er kraftig svekket, samtidig som den viser at et stort flertall av norske velgere tror gavene kan ha hatt politiske konsekvenser.

TIPS OSS:Har du opplysninger om denne saken?Kontakt VG Netts journalist

Blant dem som har mottatt kostbare gaver er kommunalminister Liv Signe Navarsete, utenriksminister Jonas Gahr Støre og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

DEBATT:Tror du politikerne lar seg påvirke av gaver?Delta i debatten her.

Svekket tillit

Statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, har tidligere avvist at de norske politikerne lar seg påvirke av gavene.

- Det er en sterk bevissthet om ikke å la seg påvirke. Det er et helt sentralt premiss for alt politisk arbeid å ikke la seg påvirke av andre forhold enn de rent saklige, fastslår statsråden.

STOLTENBERG TIL VGTV:- Glad Navarsete beklaget seg

Infact-målingen viser tydelig at velgerne ikke lar seg overbevise av Schjøtt-Pedersens forsikringer. Tvert imot svarer drøyt 71 prosent av de spurte at de tror gaver kan ha påvirket statsråders politiske beslutninger. Fagsjef Knut Weberg i Infact karakteriserer resultatene av undersøkelsen som «oppsiktsvekkende».

- Dette representerer etter vårt syn en alvorlig endring i folks tillit til styrende myndigheter, sier Weberg.

- Livsfarlig

Det er de yngste velgerne som i størst grad tror politikerne lar seg påvirke av gaver. I gruppen 18-24 år svarer drøye 80 prosent av de spurte at slike gaver kan ha bidratt til å avgjøre en politisk sak. Størst tillit til politikernes integritet er det i aldersgruppen 40-59 år.

LES OGSÅ:- På grensen til grov korrupsjon

Menn tror i større grad enn kvinner at gaver kan påvirke politiske beslutninger.

Samtidig viser undersøkelsen at velgernes partivalg har stor betydning for hvordan de vurderer spørsmålet om mulig påvirkning. Mens over 80 prosent av velgerne til Høyre og Frp tror politikerne lar seg påvirke, svarer under 50 prosent av Sp-velgerne det samme.

EVA JOLY STØTTER NAVARSETE:- Dette er småpenger

Statsviter Anders Todal Jenssen mener det er «livsfarlig» for statsråder å bli mistenkt for å la seg påvirke av gaver de har mottatt.

- Dette er svært uheldig for regjeringen, og et problem for politikerne uansett om det faktisk har skjedd eller ikke. Dette viser hvor viktig det er å holde pinlig orden på forhold rundt gaver, sier Todal Jensen til VG Nett.

Endret regelverket

Valgforskeren viser til at det også tidligere har vært oppmerksomhet rundt slike gaver, og er overrasket over at politikerne ikke har lært.

- Det var gavebråk også i den siste Bondevik-regjeringen, og det er pussig at det måtte en ny runde til med gavebråk før man endret regelverket, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks