Hovedinnhold

Stoltenberg advarer mot terror:

- Utrygt i Norge uten datalagring

HJEMME HOS JENS (VG Nett) I tillegg til skiutstyr og fred på jord, ønsker Jens Stoltenberg seg samarbeid med Høyre til jul - for å få gjennom datalagringsdirektivet.

- Jeg ønsker at Høyre skal sette seg ned å diskutere hvordan man skal lagre datatrafikk i Norge. Det blir for enkelt å være prinsipielt mot dette. Verden er mer komplisert enn som så, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

VGTV: Statministeren om datalagringsdirektivet

Tirsdag formiddag oppsummerte han regjeringens turbulente høst i statsministerboligen i Oslo. Journalistene som var tilstede fikk servert frokost, kaffe og frukt - samt en klar advarsel fra regjeringssjefen:

- Hvis vi ikke innfører varig lagring blir vi en frihavn for de som vil bruke nettet og mobilkontakt til kriminalitet og terror. Når andre land rundt oss innfører dette, kan ikke vi la være.

Les også: Slik vil Ap overvåke og lagre din internett- og telefoninfo 

Den rødgrønne regjeringen er splittet i spørsmålet om EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge. Derfor må Jens Stoltenberg gå til opposisjonen på Stortinget for å få gjennom ordningen. Der setter han mest lit til Høyre.

- Forsimplet retorikk

- Det er nok tryggest for Jens Stoltenberg å satse på skiutstyr til julaften, repliserer Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Stortingsrepresentanten har gjort seg bemerket som en av de klareste skeptikerne mot datalagringsdirektivet i partiet.

Høyre har ennå ikke avgjort hvordan de skal forholde seg til det omstridte EU-direktivet, men er klare på at det blir forhandlinger med Arbeiderpartiet, i en eller annen form.

Les også: Høyre åpner døra på gløtt for datalagringsdirektivet

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalist her! 

Jens Stoltenberg er klar på sitt syn i saken:

- Å innføre varig lagring er viktig kampen mot kriminalitet og terror. Politiet og PST mener at dette er et avgjørende virkemiddel i deres arbeid mot dette. Ved å ikke gå inn for lagring av slik informasjon gjør vi Norge til et mer utrygt land, sier han til VG Nett.

Røe Isaksen i Høyre reagerer på statsministerens uttalelser.

- Det som skremmer meg er at Arbeiderpartiet har lagt seg på en retorikk som støter fra seg store deler av Høyre. Det er en forsimplet retorikk hvor man later som at Datalagringsdirektivet er den eneste måten å bekjempe kriminalitet på. Det er det ikke, slår han fast.

Han mener det er oppsiktsvekkende at Jens Stoltenberg, som er på kollisjonskurs med regjeringspartnerne Sp og SV i dette spørsmålet, advarer mot terror i sin argumentasjon.

- Respekt for motstandere

- Det sier litt om ståa internt i den rødgrønne koalisjonen, påpeker stortingsrepresentanten.

Statsminister Jens Stoltenberg holder julekortene tett til brystet, men er klar på at tele- og nettoperatører må pålegges å lagre informasjon i en viss tid. I tillegg er han fast bestemt på at det må lages et strengt regelverk for hvem som skal ha tilgang til denne informasjonen.

- Vi må være balanserte i denne debatten og vise respekt for motstandernes standpunkter. Det er selvsagt ikke slik at de som er for datalagring er mot personvern. Det er heller ikke sånn at de som er mot datalagring er for kriminalitet. Vi snakker om å finne balanser, avveininger og ivareta ulike hensyn, sier han.

VGTV: Se hele halvårsoppsummeringen her

Under det etter hvert så tradisjonelle julemøtet i statsministerboligen bak Slottet fikk Stoltenberg også spørsmål om hva han ønsker seg under treet i slutten av denne uken. Ski og skiutstyr står høyt på listen, skal vi tro regjeringssjefen. Men han lare seg ikke lure av VG Nett:

- Ski, skiutstyr eller fred på jord?

- Fred på jord, svarer Jens Stoltenberg kontant og ler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks