Hovedinnhold

Umulig å ettergå «skremselsrapporten»

KRITIKK: Siv Jensen må tåle kraftig motbør etter sitt «snikislamiseringutspill». Foto: SCANPIX
KRITIKK: Siv Jensen må tåle kraftig motbør etter sitt «snikislamiseringutspill». Foto: SCANPIX
(VG Nett)Siv Jensen henviser til en svensk rapport når hun advarer mot snik-islamisering. Men det er umulig å ettergå kildematerialet til rapporten.

Denne saken handler om:

Frps-formann Siv Jensen har måttet tåle mye kritikk for sitt utspill om snik-islamisering av Norge på Frps landsstyremøte.

Bakgrunnen for uttalelsene til Jensen er den 28 siders lange rapporten «Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö» som to forskere ved den svenske forsvarshøyskolen har utarbeidet.

Rapporten var bestilt av den svenske regjeringen, og forteller om kvinner som undertrykkes, barn som aldri har vært utenfor bydelen, arbeidsløshet og radikale muslimer som sprer sitt budskap fra kjellermoskeer. Særlig anses bydelen Rosengård Malmö som et belastet område.

Les hele rapporten her! (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

- Ikke sharia-lov

Dr. Magnus Ranstorp, forskningssjef ved forsvarshøyskolen i Sverige, er en av forskerne bak rapporten. Han forteller til VG Nett at han har fått med seg den norske innvandringsdebatten.

- Men for meg betyr det ikke spesielt mye at den brukes i Norge. Dette var et oppdrag for den svenske regjeringen, og dersom Siv Jensen ønsker å bruke rapporten betyr ikke dette noe for meg. Ikke så lenge hun refererer til den på en korrekt måte, sier Ranstorp.

Les også:Siv Jensen høster storm etter snikislamisering-innspill

STÅR BAK: Magnus Ranstorp er en av forskerne som har utarbeidet rapporten Siv Jensen refererer til. Foto: Espen Haslene
STÅR BAK: Magnus Ranstorp er en av forskerne som har utarbeidet rapporten Siv Jensen refererer til. Foto: Espen Haslene

- Synes du Siv Jensen refererer til rapporten på en korrekt måte?

- Vi skriver ikke noe om snik-islamisering og sharia-loven i vår rapport, men det er riktig at det i vår rapport fortelles om en økende grad av radikalisering, sier Ranstorp.

VG DEBATT:«Så du mener Norges lover skal fortløpende tilpasses slik at de er i samsvar med det muslimer ønsker seg, uansett hva disse ønsker og krav måtte være?».Hva mener du om Siv Jensens utspill?

Kritisert

Rapporten Jensen henviser til har blitt heftig debattert i svenske medier etter at den ble offentliggjort 28. januar i år. Rapporten, som er basert på dybdeintervjuer med flere sakkyndige med kunnskap om Rosengård, blir slaktet av en rekke anerkjente svenske forskere.

Enkelte forskere har også ønsket å ettergå kildematerialet rapporten baserer seg på. Det er umulig.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Leif Stenberg og Anders Ackfeldt ved Sentrum for Midtøstenstudier og Dan-Erik Andersson ved Menneskerettsstudier på Lunds universitet har forsøkt, men fikk beskjed om at kildematerialet er ødelagt.

«Det finnes altså ikke lenger noen mulighet å granske kildematerialet bak rapporten», skrev de tre forskerne i et debattinnlegg i avisen Sydsvensken tidligere denne måneden.

Les også:Slakter Frps skremselsrapport

- Det er riktig at kildematerialet er ødelagt. Dette måtte vi gjøre for å sikre anonymiteten til de vi har intervjuet. Det dreier seg om personer i politi, skole og sosialvesen som er avhengig av anomnymitet. Flere personer har mottatt dødstrusler og vi kan ikke risikere at de blir identifisert, sier Ranstorp.
Les også:Frp reiser til Malmö for å sjekke islamisering

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UROLIG: Bydelen Rosengård i Malmö skal være preget av en økende radikalisering skriver Magnus Rosentorp i sin rapport. Foto: Scanpix
UROLIG: Bydelen Rosengård i Malmö skal være preget av en økende radikalisering skriver Magnus Rosentorp i sin rapport. Foto: Scanpix


- Dekning

Han mener rapporten likevel er godt underbygget, og at det ikke er noen grunn til å betvile funnene i den.

- Vi har hatt en god dialog med Malmö kommune under utarbeidelsen av rapporten. Og de vi intervjuet var klare på at radikaliseringen øker i Rosengård. I ettertid har vi også fått bekreftet at funnene våre stemmer, sier forskningssjefen.

Les også:Politisjefen i Rosengård «arresterer» Siv Jensen

- Men kan du forstå at andre ønsker å ettergå rapporten?

- Problemet har vært at man i for stor grad har fokusert på metoden vi har brukt i stedet for å fokusere på funnene i rapporten. Dette er ikke en akademisk avhandling, men rapporten er skrevet på oppdrag for regjeringen, og det er dekning for det som står i den, sier Ranstorp.

Ønsker debatt

- Hva synes du om at din rapport nå brukes aktivt i innvandringsdebatten i Norge?

- Det er Norges debatt. Men på en generelt grunnlag kan jeg si at det er viktig å kunne diskutere temaene vi tar opp i rapporten selv om de er kontroversielle, sier forskningssjefen.
Siv Jensen hadde i mandag en hektisk dag, med deltakelse i det ene debattprogrammet etter det andre. Hun mener flere politikere vil være enig med henne, bare de får tenkt seg om.

- Jeg er ikke ute etter å demonisere noen, sa hun til VG Nett mandag kveld.

Les også:Siv Jensen til VG Nett: - Forsøker ikke å demonisere noen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks