Hovedinnhold

Tviler på tabbe-forklaringen i hijab-saken

- VIRKER IKK ESANNSYNLIG: Det sier justisminister Odd Einar Dørum om siste fremstilling om prosessen i hijab-saken. Foto: Scanpix
- VIRKER IKK ESANNSYNLIG: Det sier justisminister Odd Einar Dørum om siste fremstilling om prosessen i hijab-saken. Foto: Scanpix
(VG Nett) Lekkasjer fra justisdepartementet tyder på at en tabbe lå bak offentliggjøringen av hijab-vedtaket som nå er trukket tilbake. Det tror ikke erfarne politikere VG Nett har snakket med.

Denne saken handler om:

Dette publiserte departementet

«Spørsmålet om bruk av religiøst hodeplagg er et prinsipielt spørsmål. Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen. Endringen vil bli gjennomført i nær kontakt med Politidirektoratet og berørte departementer.»

Justisminister Knut Storberget har de siste dagene lagt fullstendig lokk på prosessen som førte frem til det omstridte hijab-vedtaket, og på en pressekonferanse fredag sa statsråden at han tar på seg hele ansvaret og ikke ønsker å kommentere prosessen som ledet frem til vedtaket.

VGTV:Ville ikke kommentere prosessen - sa «prosess» 36 ganger

Lørdag skrev Dagsavisen at det var en tabbe som førte til publiseringen av vedtaket på justisdepartementets hjemmesider. Avisens kilde mener det er snakk om en byråkrat i departentet som begikk tabben, men ingen har så langt røpet hvem som eventuelt skal ha stått bak dette.

Denne forklaringen mener tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) høres rar ut.

- Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke at noen har gjort en tabbe. Men for meg virker det ikke mest sannsynlig, sier han.

Dørum understreker at han uttaler seg på bakgrunn av sin egen fortid som justisminister og at han ikke har kjennskap til den interne saksgangen i Storbergets departement.

VGTV:Derfor trekker han hijab-forslaget

- Da vi satt der hadde vi regelmessige runder i den politiske ledelsen om hva som er sensitivt og hvordan vi håndterer det. Vi visste at vi hadde en forpliktelse om å være åpne. Det tvinger deg til å tenke over hvordan man skal diskutere store og små saker.

Les også:Nektet å snakke om hijab-prosessen

Nekter å kommentere

Selv om ingen i justisdepartementet vil si hvem som beordret å offentliggjøre vedtaket, er det imidlertid klart at det var kommunikasjonssjef Gunnar Johansen som var den første som offentliggjorde nyheten overfor Stavanger Aftenblad den 4. februar. Til VG Nett sier Johansen at han ikke ønsker å kommentere hvorvidt han fikk beskjed fra andre i departementet om å gå ut med denne informasjonen.

- Det er riktig at jeg sendte en e-post til Stavanger Aftenblad med en tekst likelydende den som kort tid etter ble lagt ut på departementets hjemmeside, sier Johansen til VG Nett (se faktaboks).

- Var det en tabbe?

- Jeg har ingen kommentar utover det, sier han.

Les det offentliggjorte dokumentether(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder)

Diskuter Hijab-saken her!

- Tvilsomt om Storberget snakker sant

Tidligere justisminister Dørum får støtte av visepresident på Stortinget og leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Carl I. Hagen. Han fester ingen lit til forklaringen om at det var en tabbe som førte til hijabutspillet.

- Nei, for da hadde de selvsagt trukket dette tilbake med en gang og beklaget, sier Hagen til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAR SAKEN: Carl I. Hagen ber nå kontrollkomiteen i Stortinget om å kalle inn Stoltenberg og Storberget på teppet. Foto: Scanpix
TAR SAKEN: Carl I. Hagen ber nå kontrollkomiteen i Stortinget om å kalle inn Stoltenberg og Storberget på teppet. Foto: Scanpix


Han utelukker ikke at departementet har lekket historien om tabben til Dagsavisen for å fraskrive ledelsen det politiske ansvaret i saken.

- Det kan godt være, svarer Hagen på spørsmål om det kan ha hendt.

Den tidligere Frp-formannen gjentar søndag overfor VG Nett at han tviler på om justisministeren snakker sant når han sier at han ikke kjente til hijabvedtaket. Mandag vil Hagen ta initiativ til at kontroll- og konstitusjonskomiteen sender et brev til Storberget og Stoltenberg om saken.

- Tror de visste hva de gjorde

Redaktør i Stavanger Aftenblad, Egil Ø. Nærland, tror de politisk ansvarlige i departementet visste hva de gjorde da de serverte hans avis nyheten om at departementet ville endre uniformsreglementet.

- Vi hadde ingen grunn til å tro at dette var en tabbe. Jeg tror de visste hva de gjorde, men oppdaget etterpå at det var en feilvurdering og fikk kalde føtter, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks