Hovedinnhold

Tilliten til statsrådene stuper

Stoltenberg til VG Nett: - Skjønner at folk reagerer

PEKER UT ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg sier til VG Nett at det er statsrådenes eget ansvar å rapportere gaver til skattemyndigheter og Stortingets register. Helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, kommunalminister Liv Signe Navarsete og utenriksminister Jonas Gahr Støre har alle mottatt gaver. Foto: Scanpix
PEKER UT ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg sier til VG Nett at det er statsrådenes eget ansvar å rapportere gaver til skattemyndigheter og Stortingets register. Helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, kommunalminister Liv Signe Navarsete og utenriksminister Jonas Gahr Støre har alle mottatt gaver. Foto: Scanpix
(VG Nett) Velgerne reagerer kraftig på avsløringene rundt statsrådenes private gaver. En av tre sier tilliten til statsrådene er svekket.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om målingen

  • Utført av: InFact AS
  • Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn +18 år
  • Antall intervjuer 1.031
  • Vekting: Kjønn, alder, bosted og partivalg ved Stortingsvalget 2009
  • Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % - gjelder totalutvalget
  • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
  • Periode: 8. september 2010

Det viser en meningsmåling Infact har gjort for VG Nett i kjølvannet av gavebråket. I målingen svarer nesten 40 prosent av de spurte at Sp-leder Liv Signe Navarsete bør trekke seg fra regjeringen, men også tilliten til utenriksminister Jonas Gahr Støre og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er svekket.

LES OGSÅ:Strøm-Erichsen tiet om takst i selvangivelsen

LES OGSÅ:Kaller Strøm-Erichsen for dobbeltmoralistisk

Både Støre og Strøm-Erichsen har blant annet mottatt flere kostbare tepper i forbindelse med reiser til Afghanistan. Strøm-Erichsen har i tillegg mottatt et armbåndsur fra sin sveitsiske statsrådskollega.

- Store utslag

På spørsmål om gave-avsløringene har påvirket tilliten til Strøm-Erichsen svarer 38,5 prosent et klart ja. For Jonas Gahr Støre er tallet 31,9 prosent. Knut Weberg i Infact mener utslagene er oppsiktsvekkende store.

- Jeg kan ikke huske å ha sett så store utslag på fall i tillit på så mange statsråder. Hadde det vært valg i dag, hadde nok denne stemningen i opinionen preget valget sier han.

- Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen er dratt med i dragsuget her, selv om deres saker er noe annerledes en Navarsetes, sier Weberg.

LES OGSÅ:Velgerne tror gaver påvirker politikerne

Målingen er tatt opp onsdag kveld, og fanger dermed ikke opp opplysningene om at også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har mottatt et kostbart armbånd, som verken er registrert i Stortingets register, eller innrapportert til skattemyndighetene.

- Dårlig håndtering

Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer at han forstår den kraftige reaksjonen fra velgerne.

- Jeg skjønner at folk reagerer på alt dette som har kommet frem av gaver og mangel på rapportering. Jeg mener også at lover og regler følges, og også at statsråder følger dem, sier Stoltenberg til VG Nett.

Vet du noe om dette?Kontakt VG Nett her!

I målingen er folk også spurt om hvordan de oppfatter statsministerens håndtering av saken. Her svarer nesten 40 prosent at Stoltenberg har håndtert saken «svært dårlig» eller «ganske dårlig». Blant velgerne mellom 18 og 24 år er det hele 58,5 prosent som er kritiske til håndteringen.

Kritiske Ap-velgere

På spørsmål om den elendige meningsmålingen trekker regjeringssjefen nok en gang hvilke tiltak han har satt i gang for å hindre nye skatte- og gaveskandaler. Stoltenberg trekker frem brevet han sendte ut til alle statsråder i regjeringen i februar og regelendringen han gjorde for få dager siden.

- Det er strenge og tydelige regler og vi har også bedt alle statsråder om å melde inn gaver til skattemyndigheter og stortingslister, sier han.

Målingen viser at også flere av Arbeiderpartiets egne velgere mener gavene har skadet statsrådenes omdømme. Nesten 22 prosent av Ap-velgerne svarer at deres tillit til Strøm-Erichsen er svekket, mens 13,7 prosent har fått svekket tillitt til utenriksministeren.

De yngste velgerne og velgere i Nord-Norge er klart mest kritiske.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks