Hovedinnhold

Stoltenberg og Støre husker ikke om de brøt loven

KURERER GRUFF: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støres departementer leverer nå lister for å rydde opp i ulovligheter rundt gaver statsrådene har tatt med inn til Norge. Foto: Pontus Hook
KURERER GRUFF: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støres departementer leverer nå lister for å rydde opp i ulovligheter rundt gaver statsrådene har tatt med inn til Norge. Foto: Pontus Hook
(VG Nett) Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre hevder de ikke husker om de informerte tollmyndighetene om de rådyre gavene de har tatt med seg inn i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Dermed kan de ha brutt tollbestemmelsene og også norsk lov.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har mottatt luksusgaver til en verdi av 55 375 kroner. Flere av gavene er fra høytstående politikere i Afghanistan. Blant gavene er en luksusklokke til 7 375 kroner fra den sveitsiske utenriksministeren.

VG Nett får bekreftet av Forsvarsdepartementet at ingen av gavene ble deklarert med tollvesenet.

- Det er et brudd på tollforskriftene, bekrefter regiondirektør for tollregion Oslo og Akershus, Odd Arne Kristiansen.

Strøm-Erichsen ønsker ikke å kommentere denne saken overfor VG Nett.

Også statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre har mottatt gaver under utenlandsreiser. I sin første statsministerperiode fikk Stoltenberg et teppe av Indias statsminister under et statsbesøk i landet.

Les også:Stoltenberg oppga ikke sølvgave

Verken statsministeren selv eller noen på hans kontor mener å huske om gaven ble deklarert av tollmyndigheten ved innreise til Norge.

Vet du noe om dette?Kontakt VG Nett journalist her!

- Ingen erindring om hvordan teppet ble innført, er beskjeden fra kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide.

Statsministeren svarte VGTV på om han ble sint. Se videoen her!

- Har ikke oversikt

Heller ikke Utenriksdepartementet kan gjøre rede for hva som skjedde i forhold til tollmyndighetene da Jonas Gahr Støre fikk med seg fem tepper hjem fra flere reiser til Afghanistan. Teppene har en samlet verdi på 20 000 kroner.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her!

Hvis verdien på det statsrådene tar med seg inn i landet overstiger 6 000 kroner, må varene deklareres hos Tollvesenet. Det vil si at hvis Jonas Gahr Støre har hatt med mer enn to afghanske tepper hjem til Norge på én reise, og ikke meldt det inn til Tollvesenet - har han og Utenriksdepartementet begått et lovbrudd.

Det kan verken Utenriksdepartementet bekrefte eller avkrefte.

- Dette har vi ikke oversikt over, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til VG Nett.

Se intervju med Liv Signe Navarsete på VGTV:- Gjorde ikke det jeg burde

Rydder opp i tolltull

Navarsete:- Jens har aldri uttrykt sinne

VG Nett får opplyst av Forsvarsdepartementet at tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ikke deklarerte noen av gavene hun fikk som statsråd i utlandet.

Departementet er ikke det eneste som nå lager lister til tollvesenet for å få godkjent gaver statsråder har tatt i privat eie på ulovlig vis.

- Departementet arbeider nå med å lage en liste. Den oversendes tollvesenet så snart den er ferdig. Listen gjelder alle gaver gitt til departement eller statsråder, sier pressevakt Eskil Grendahl i Forsvarsdepartementet til VG Nett.

- Vi tar kontakt med tollmyndighetene for en ekstra gjennomgang av dette, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor til VG Nett.

VGs Eirik Mosveen kommenterer:- Fly forbannet Stoltenberg

Må deklarere avgiftsfrie gaver

Utenriksdepartementet har allerede sendt et brev til Tollregion Oslo og Akershus med taksten på de fem teppene som utenriksminister Støre har hatt hjemme. Departementet har etter hva VG Nett får opplyst fått tilbakemelding om at disse vil bli behandlet, og erklært avgiftsfrie.

Men departementet brøt ifølge tollvesenet loven da de ikke meldte teppene inn til dem da de kom til Norge.

Ifølge tollforskriftene er mesteparten av statsrådenes gaver avgiftsfrie. Likevel skal de tolldeklareres og avgiftsfritaket skal godkjennes av tollmyndigheten i hvert enkelt tilfelle. Det er ikke blitt gjort med gavene til Anne-Grete Strøm-Erichsen.

VG Nett har rettet en rekke henvendelser til Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet for få frem de faktiske forhold rundt statsrådenes importering av varer. Til slutt sier begge kontorene at ingen husker hvordan dette ble gjort.

- Kan bli anmeldt

I tollforskriftene, som er underlagt norsk lov, står det at «følgende gaver kan innføres tollfritt ved offisielle anledninger: Gaver fra andre lands statsråder i forbindelse med offisielle besøk i utlandet, gaver fra utenlandske stater eller kommuner til kongehus, den norske stat eller norske offisielle besøk i Norge av utenlandske statsoverhoder med videre».

- Det er viktig at gaven i sin art eller omfang ikke er usedvanlig for den aktuelle anledning, sier regiondirektør for tollregion Oslo og Akershus, Odd Arne Kristiansen til VG Nett.

- Det høres ut som et definisjonsspørsmål?

- Ja, det er det. Er man i tvil kan man ta kontakt med tollvesenet og få det avgjort, svarer han.

Regiondirektøren presiserer samtidig at statsrådene skulle deklarere gaver som de har med seg over grensen, og som har en verdi på over 6 000 kroner, til Tollvesenet.

- Regelbruddet er ikke veldig alvorlig. Jeg tror nok at disse reglene lett kan misforstås og jeg tror departementene ønsker å gjøre dette korrekt. Jeg ser ikke på dette som en forbrytelse i det hele tatt, sier regiondirektøren i Tollvesenet.

Han legger til at en privatperson som «går på grønt» med for eksempel et teppe og angrer, får lov til å etterdeklarere varen vedkommende har tatt inn i landet.

- Det er lov å gjøre feil og det er lov å rette opp i ettertid. Men det forutsetter at du oppdager feilen selv, sier Kristiansen.

Blir man imidlertid «tatt», risikerer man å få et såkalt administrativt tillegg hvor man kan få et momstillegg på 50 prosent.

- Da avgjør tollvesenet hva slags forsett man har. Det kan bli anmeldt, men da skal forholdet være alvorlig, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks