Hovedinnhold

Stoltenberg har tillit til Støres vurderinger

STOLER PÅ: Stoltenberg svarte i Stortinget onsdag på spørsmål fra pressen om Jonas Gahr Støres habilitet. Foto: FRODE HANSEN/VG
STOLER PÅ: Stoltenberg svarte i Stortinget onsdag på spørsmål fra pressen om Jonas Gahr Støres habilitet. Foto: FRODE HANSEN/VG
(VG Nett) Statsministeren ser ingen grunn til å kritisere utenriksministeren for at han ikke vurderte sin habilitet da han tildelte 6 millioner kroner til en stiftelse ledet av en barndomsvenn.

Denne saken handler om:

Siden tirsdag har det stormet rundt utenriksminister Jonas Gahr Støres tildeling av 6 millioner kroner til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, som er ledet av Støres tidligere skolekamerat Felix Tschudi.

Støre vurderte ikke sin habilitet i anledning tildelingen, ettersom søknaden kom fra Norges rederiforbund. Utenriksministeren var tirsdag klinkende klar på at han ikke har brutt habilitetsreglene i dennne saken.

I Stortinget onsdag fikk Støre full støtte fra statsminister Jens Stoltenberg.

- Mitt kontor er ikke tilsynsorgan

- Jeg har tillit til de vurderingene som har blitt gjort av Støre og har ingen informasjon til å vurdere dette annerledes enn han. Det er statsrådenes ansvar å bedømme sin habilitet, og Statsministerens kontor er ikke noe tilsynsorgan som overvåker hvordan de andre statsrådene vurderer sin habilitet, sa Stoltenberg i en pressekonferanse som etterfulgte den muntlige spørretimen.

Samtidig som statsministeren uttrykker tillit til Støres vurdering, åpner han for at den kan være midlertidig.

- Jeg går ikke inn og vurderer Støres habilitet nå. Jeg vil vente til alle fakta ligger på bordet og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har fått dokumentasjonen de har bedt om. Først da kan vi konkludere endelig, sier han.

Positiv til medieoppmerksomhet om habilitet

- Har den sittende regjeringen en mer løssluppen holdning til og omgang med habilitetsreglene enn tidligere regjeringer?

- Det har jeg ikke grunnlag for å uttale meg om. Da måtte man undersøkt og målt dette skikkelig. Oppmerksomheten rundt habilitetsspørsmål er bra, fordi habilitet er grunnlaget for tilliten til det offentlige tilskuddsystemet. Aktsomheten omkring habilitet er skjerpet blant statsrådene nå, sa Stoltenberg til VG Nett.

Eide aksjer i Tschudis selskap

Jonas Gahr Støre har uttrykt at han og Tschudi kun er bekjente.
Imidlertid har Jonas Gahr Støre har tidligere eid aksjer i Tschudis shippingselskap. VG skrev om dette allerede i 1997.

Onsdag skrev Dagbladet at utenriksministeren skal ha presset Miljøverndepartementet til å gi Tschudi Shipping en omstridt tillatelse til næringsvirksomhet i Bøkfjorden i Sør-Varanger i Finnmark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks