Hovedinnhold

Stoltenberg får enda mer ros enn kongen

Aldri før har statsminister Jens Stoltenberg vært mer populær.

Stoltenberg høster faktisk enda større applaus enn kongefamilien - som også får svært gode skussmål for sin opptreden under de siste dagers landesorg.

Faksimile av dagens VG
Faksimile av dagens VG

Hele 80 prosent av befolkningen synes statsminister Jens Stoltenberg har håndtert situasjonen siden fredagens grufulle terroraksjon «svært godt». Hvis vi tar med dem som mener han har håndtert situasjonen godt, får han glimrende skussmål fra hele 94 prosent av de spurte.

VGTV: Jeg har grått, og jeg mener det er viktig å gråte

Det kommer frem i en spørreundersøkelse InFact har utført på oppdrag fra VG.

Til sammenligning svarer bare 1,2 prosent at de synes statsministeren har håndtert situasjonen «svært dårlig».

Les også: Stoltenberg: - Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk

Kongelig ros

Også kongefamilien scorer svært høyt: 76 prosent av befolkningen gir Kong Harald toppscore, 74 prosent gir tilsvarende ros til Kronprins Haakon.

- Det er sjelden man får resultater som er så entydige som dette. Det er også spesielt at Stoltenberg faktisk scorer høyere enn kongehuset, sier professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Han tror statsministerens voldsomme popularitet skyldes at han har vært ekstra synlig - og at landet befinner seg i en ekstraordinær situasjon.

Artikkelen fortsetter under tabellene.

- Jeg tror dessuten både han og kongefamilien har opptrådt veldig klokt. De har gitt inntrykk av at de har situasjonen under kontroll, de har fjernet usikkerhet, og de har formidlet en type empati som jeg tror folk har merket seg.

Men det er ikke bare statsministerens fremferd folk setter pris på. Hans umiddelbare politiske svar på terroraksjonen ser også ut til å treffe blink i befolkningen:

Politisk blink

På spørsmålet «statsministeren har sagt at terroraksjonen skal møtes med mer åpenhet og demokrati. Hva synes du om en slik tilnærming?», svarer hele 82 prosent av befolkningen at de er positive.

VALGFORSKER: Anders Todal Jensen beskriver folkets hyllest som sjeldent enstemmig. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN / VG
VALGFORSKER: Anders Todal Jensen beskriver folkets hyllest som sjeldent enstemmig. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN / VG

- Dette bekrefter at det norske folk står samlet i å avvise at volden skal kneble oss, sier Stoltenberg til VG.

Også professor Todal Jensen blir slått av det han kaller tilnærmet «enstemmighet» i folks syn på dette spørsmålet. Samtidig påminner han:

- Stoltenbergs ord om mer åpenhet og mer demokrati var rett ord til rett tid. De var viktige og forløsende ord i en veldig trengt situasjon. Men spør man folk hva dette skal bety i konkret handling, vil man nok få fram mer uenigheter og nyanser, sier valgforskeren.

Les også: «De gråter med verdighet. Men ingen sverger på å ta hevn»

- Statsmann

Nå plasseres Stoltenberg inn i fremtidens historiebøker som en landsfader og en statsmann:

- Det er ingen tvil om at han opptrer som en statsmann i disse dager. Jeg tror faktisk ikke noen kunne håndtert denne krisen bedre, sier historiker og Haakon Lie-biograf Hans Olav Lahlum.

Les også: Stoltenberg: - Jeg kjenner flere av dem som har mistet livet

- Han har gjort akkurat det han skulle. Han har vært følelsesmessig engasjert, uten at det har ført til uoverveide utspill eller panikkreaksjoner. Han har greid å bevare fatningen, kommenterer Lahlum.

IMPONERT: Forfatter og kongebiograf Tor Bomann-Larsen. Foto: SCANPIX
IMPONERT: Forfatter og kongebiograf Tor Bomann-Larsen. Foto: SCANPIX

Også kongebiograf Tor Bomann-Larsen er imponert:

- Han setter seg i respekt. Det er jo en umenneskelig belastning han har båret de siste dagene.

Forfatteren tror fredagens terrorangrep vil prege komme til å prege Stoltenbergs posisjon og omdømme - ikke bare på kort sikt, men også for ettertiden.

- Denne hendelsen har gitt ham en spesiell skjebne. Det er ikke alle biografier som får det. Vi kan ha jo ha statsledere som sitter i årevis, men som ikke blir husket, rett og slett fordi det er rolige tider. Dette vil bli husket. Det vil gå inn i historien, sier Bomann-Larsen.

- Angrepet var jo også på sett og vis et angrep mot hans person, i sin videste betydning. Han ble rammet som statsminister, med bombeangrepet mot regjeringskvartalet, og han ble rammet som menneske. Utøya går jo nesten som en rød tråd gjennom hans liv.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks