Hovedinnhold

: - Ekkelt

Statsråd Solhjell om overvåking

LITE Å SKJULE: Statsråd Bård Vegar Solhjell er trolig en av regjeringens ivrigste PC-brukere. Men han tror eventuelle utenforstående overvåkere har lite å hente fra hans egen nettbruk. Foto: Robert S. Eik
LITE Å SKJULE: Statsråd Bård Vegar Solhjell er trolig en av regjeringens ivrigste PC-brukere. Men han tror eventuelle utenforstående overvåkere har lite å hente fra hans egen nettbruk. Foto: Robert S. Eik
(VG Nett) Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er rystet og svært overrasket over at digitalt innhold hos ansatte i regjeringskvartalet ser ut til å ha vært overvåket.

Denne saken handler om:

Hva er Forsvarets Sikkerhetstjeneste?

  • Forsvarets Sikkerhetstjeneste har som oppgave å kontrollere at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men også gi råd og analyser knyttet til militære operasjoner.
  • Tjenesten er Norges fjerde og nyeste sikkerhetstjeneste, sammen med politiets Sikkerhetstjeneste, Etteretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Forsvarets sikkerhetstjeneste er en navneendring fra det som tidligere het Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
  • Forsvarets sikkerhetstjeneste er underlagt demokratisk kontroll gjennom kontrollutvalg for etterretning, overvåking og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.
  • EOS-utvalget har vinteren 2009 gransket en bekymringsmelding om at tjenesten kan ha gjennomført ulovlig overvåkning av norske borgere.
  • Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal stå under direkte kontroll av departementet. Kilde: Mil.no

- Da jeg først hørte om dette, kjente jeg et gufs fra fortiden. Dette fremstår som rystende. Jeg har levd i en naiv forestilling om at tiden med overvåking var forbi, sier Solhjell til VG Nett.

LES OGSÅ:VIL HA FORSVARSMINISTEREN INN PÅ TEPPET

Kunnskapsministeren og SV-nestlederen var tidligere statssekretær på Statsministerens kontor (SMK). Han hadde da tilgang til en rekke saker spesielt innen utenriks- og forsvarsområdet som var unntatt offentlighet.

Som kunnskapsminister, departementssjef og del av regjeringskollegiet liker han slett ikke tanken på at en utenforstående sikkerhetsenhet kan ha gått inn i innhold i den omfattende digitale trafikken i regjeringens nettverk.

- Det er litt ekkelt dette. Som alle andre er jeg opptatt av personvern. Men når jeg tenker i gjennom min egen bruk av nettet og e-poster, er det vanskelig å tenke seg at det kan finnes materiale der som er av interesse for en overvåkingsaktivitet, sier Solhjell.

Les også:Pornosider utløste etteretningsalarm

- Uhørt

Tidligere justisminister og samferdselsminister Odd Einar Dørum var kjent som en av de mest varsomme statsråder noensinne for å forebygge overvåking av regjeringens medlemmer.

Dørum er også overrasket over at FOST blir etterforsket for å ha overvåket innholdet i departements-ansattes nettbruk.

- Dersom dette medfører riktighet, er dette både uhørt, utenfor min fatteevne og helt uakseptabelt, sier Dørum til VG.

Han understreker at det er Forsvarets sikkerhetstjenestes påståtte operasjoner utenfor egen myndighetsområde som er det alvorlige i saken.

- At andre prøver å overvåke oss, det vet vi. Jeg reagerer på at det i denne saken er Forsvarets sikkerhetstjeneste som kan ha drevet overvåking langt utenfor eget myndighetsområde, sier Dørum.

I sin tid som statsråd var han svært bevisst på å ta forholdsregler for å unngå overvåking. Han tok for eksempel aldri mobiltelefonen med inn i regjeringskonferanser. Han var også veldig bevisst på hva han snakket om- og ikke snakket om i mobiltelefonen

- Gjennom generell kunnskap, alminnelig bevissthet og ved å følge med i media, er jeg blitt opptatt av dette. Når jeg som justisminister besøkte FBI i USA, fikk jeg også se en amerikansk Spy Shop og hva denne tilbyr av avansert teknologisk overvåkings-utstyr. Jeg vet at SMK er opptatt av det samme, sier Odd Einar Dørum.

Fikk forsikringer

Bjørn Jacobsen, SVs mann i Stortingets forsvarskomite, fikk i går forsikringer fra regjeringskvartalet om at sjansen for at det har skjedd politisk overvåkning, er svært liten. Likevel er han bekymret for at FOST har systematisert informasjonen de har hatt tilgjengelig fra datatrafikk som tjenesten absolutt ikke skal overvåke innholdet i.

- Jeg savner en god begrunnelse for at tjenesten har vokst fra 11 til over 100 ansatte på få år. Forklaringen kan være så enkel at trafikken har økt kraftig, men man kan ikke se helt bort fra at de har fått ressurser til å utføre arbeid langt utenfor eget myndighetsområde, sier han.

- Hvis det er slik at FOST har samlet informasjon fra sivile brukere i nettverkene til departementene for å lage situasjonsbilder, så er det super-alvorlig, sier Jacobsen.

Bekymringsfullt

Per-Kristian Foss (H) sier det er bekymringsfullt at Forsvaret har måttet be om etterforskning av sin egen sikkerhetsetat.

- Men jeg vil ikke bidra med spekulasjoner om omfanget av dette før politiet har avsluttet sin etterforskning. EOS-utvalget har myndighet fra Stortinget til å gå inn i dette, og trenger ikke vente til 2010 med å rapportere til Stortinget dersom har behov for å rapportere raskere, sier Foss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks