Hovedinnhold

Statsbudsjettet: Jens snur i biodiesel-saken

Dropper omstridt avgiftshopp

OMSTRIDT: Jens Stoltenberg sier at han ikke vil tvinge kommuner å slå seg sammen dersom de selv ikke ønsker det. Foto: Nils Bjåland/VG
OMSTRIDT: Jens Stoltenberg sier at han ikke vil tvinge kommuner å slå seg sammen dersom de selv ikke ønsker det. Foto: Nils Bjåland/VG
(VG Nett) Etter den sviende biodiesel-saken i fjor høst, har Jens Stoltenberg bestemt seg for å droppe økt biodieselavgift.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det får VG bekreftet fra flere godt informerte kilder.

Dermed tar Stoltenberg helomvending og går i statsbudsjettet helt bort fra det som var planen i fjor, nemlig å skru opp biodieselavgiften for fullt.

- Hvis VGs opplysninger er riktige, tyder dette på at regjeringen hører på argumenter og ikke bare lar det gå prestisje i saker, sier Einar Håndlykken, leder av klimaorganisasjonen Zero.

LES OGSÅ:- Håpet er ute for norsk biodiesel

Full storm

Det skapte full storm da Stoltenberg under fjorårets budsjettbehandling trumfet gjennom den meget omstridte avgiften - til kraftige protester både fra egne partifeller, regjeringspartnerne i SV og Sp, en samlet opposisjon, fagbevegelsen og store deler av miljøbevegelsen.

Stoltenberg sto på sitt, og dermed har man fra i år måttet betale halv dieselavgift på biodiesel, som til og med i fjor var helt avgiftsfritt.

Planen var videre å øke til full avgift fra 2011 - men dette dropper regjeringen altså nå. I stedet lar de etter alt å dømme biodieselavgiften ligge fast på halv sats.

Etter det VG kjenner til, ble det i årets budsjettprosess imidlertid vurdert å gå enda lenger, og kutte i avgiften.

En modell som skal ha vært på bordet gikk ut på å endre hele sammensetningen av dieselavgiften, som i dag består av en høy veiavgift og en langt lavere CO2-avgift. Ved å snu på dette - øke CO2-avgiften og samtidig redusere veiavgiften - kunne staten få like store inntekter samlet sett, men samtidig gi bedre rammevilkår for biodiesel, som slipper ut lite CO2.

LES OGSÅ:Zero om regjeringens biodiesel-vedtak: - Horribelt!

Seier for SV og Sp

En slik modell ble imidlertid skrinlagt. Zero-leder Håndlykken tror likevel Stoltenbergs snuoperasjon er første skritt mot større endringer:

- Jeg tror det etter hvert må tas større grep for å gjøre biodiesel og annet fornybart drivstoff mer konkurransedyktig. Det går den veien, sier han til VG.

Det vil i så fall glede biodiesel-tilhengere: Siden den den omstridte avgiften ble innført, har Statoils omsetning av høyinnblandet biodiesel falt med hele 90 prosent på ett år, ifølge administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge AS (se kronikk i dagens VG).

Også for SV og Sp er avgifts-frysen en aldri så liten seier. Både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete kjempet hardt mot biodieselavgiften i fjor - men ble bastant overkjørt av Jens Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks