Hovedinnhold

Siv Jensen krever full skattegransking av gavene

Erna: - Trist at det er avisoppslag som får ryddet opp

(VG Nett) Frp-leder Siv Jensen mener skattemyndighetene bør se nøye på sakene der statsråder har tatt imot gaver privat.

Denne saken handler om:

- Jeg vet om andre politikere som har vært gjenstand for undersøkelser fra skattemyndighetene sin side, og regner med at de ikke driver noen form for forskjellsbehandling, men også foretar gransking og undersøkelser av disse tilfellene, sier Siv Jensen til VG Nett.

Bakgrunn:Frp skattegranskes 10 år tilbake i tid

Statsminister Jens Stoltenberg innførte fra og med fredag nye regler som forhindrer statsråder i å beholde gaver de mottar i embets medfør. Dette skjedde allerede dagen etter at VG slo opp at sittende statsråder har mottatt kostbare gaver som de har beholdt privat. Nå gjelder samme regler som for offentlige tjenestemenn.

Jurist og korrupsjonekspert Johan M. Andersen var blant dem som reagerte på at tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har tatt imot luksusgaver til en samlet verdi av 55.000 kroner.

Les også:- På grensen til grov korrupsjon

Les også: Taus Strøm-Erichsen må levere tilbake gavene umiddelbart

- At regelendringen kommer så fort tyder på at de ikke har hatt noen god sak. Den har fremstått uheldig, og de har villet kvitte seg med den fortest mulig, sier Jensen.

Saken fortsetter under bildet.

LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Totalt har hun mottatt luksusgaver til en samlet verdi av 55.375 kroner. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Totalt har hun mottatt luksusgaver til en samlet verdi av 55.375 kroner. Foto: MARTE VIKE ARNESEN


Statsminister Jens Stoltenberg mener regelverket av har uheldig av to grunner.

- Det ene er at det er forskjellsbehandling av offentlig ansatte og politikere, det andre er at det må utvises en stor grad av skjønn, sa statsminister Jens Stoltenberg fredag ettermiddag.

- Gi gavene til folket

Høyre-leder Erna Solberg sier til VG Nett at hun mener at Statsministerens kontor gjorde et klokt valg i å endre reglene for gavepraksis.

- Endringen de nå gjør er i tråd med det jeg sa i går, men jeg må si at det er trist at det er avisoppslag som får ryddet opp i rotet.

Gavene som nå må leveres inn håper Solberg kan komme til nytte og glede for det norske folk.

- Jeg håper at Regjeringen nå på vegne av en nasjon ikke gjemmer gavene ned i en kjeller, men at de heller deler dem med folket. Det er helt sikkert en skole som kan dra nytte av noe av dette, eller et eldrehjem som gledes med et nytt afghansk teppe på veggen.

- God unnskyldning for å takke nei

Frp-leder Siv Jensen er også glad for at regelverket nå strammes inn og fremstår klokkeklart også for politisk ledelse.

- Jeg tror mange av oss fra tid til annen opplever det som ubehagelig å bli tilbudt gaver som vi egentlig ikke vil ta imot, og av frykt for å støte noen ikke helt har visst hva vi skulle gjøre. Å ha et klart regelverk å forholde seg til gjør det enklere for alle, også i forhold til å ha en god unnskyldning for å takke nei, mener Jensen.

VG Nett-leser:
- Det er betenkelig at de ikke selv så dette før pressen tok det opp.
DISKUTÉR!

Les også:Rystet over Afghanistan-gavene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks