Hovedinnhold

Se! Disse fikk også offentlig støtte

Frp: Dette er sløsing av folks skattepenger

FIKK PENGER: Her er en deltaker på et av Foreningen Skeive Skis arrangementer. Foreningen var sammen med Givende Samliv og SingelSammen! blant organisasjonene som fikk offentlig støtte i 2011. Foto: Stine Aleksandersen/BLIKK, skjerdump givendesamliv.com, skjermdump singelnett.no
FIKK PENGER: Her er en deltaker på et av Foreningen Skeive Skis arrangementer. Foreningen var sammen med Givende Samliv og SingelSammen! blant organisasjonene som fikk offentlig støtte i 2011. Foto: Stine Aleksandersen/BLIKK, skjerdump givendesamliv.com, skjermdump singelnett.no
(VG Nett) Penger til homofile i skibakkene er blant noen av tilskuddene som ble gitt fra Audun Lysbakken i 2011.

Mandag gikk SV-statsråd Audun Lysbakken av etter at det ble avslørt flere graverende detaljer om bevilgningene fra Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet.

Departementet bevilget blant annet 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Da kontroll- og konstitusjonskomiteens åpnet granskning av departementets bevilgninger, ble det offentliggjort en samlet oversikt over alle tilskuddsordningene i 2011 på departementets nettsider. (ekstern lenke)

Blant organisasjonene som mottok tilskudd, var Foreningen Skeive Ski. Organisasjonen mottok i fjor 40.000 kroner i støtte fra Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

- Vi fikk støtte til positiv utvikling av LHBT- kulturen (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm,) i Norge og til egenmestring for den enkelte i målgruppen. Vi tror det er mange som ikke har noen gruppe å dra på ski med for eksempel. Vi kan bidra til at folk kan være mer sosiale og aktive i idrettsarenaen, som i dette tilfelle er skibakken, sier nestleder Annette Seglem i Foreningen Skeive Ski.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNDERHOLDT: Great Garlic Girls er blant dem som har stilt opp for Foreningen Skeive Ski. Foto: Stine Aleksandersen / BLIKK
UNDERHOLDT: Great Garlic Girls er blant dem som har stilt opp for Foreningen Skeive Ski. Foto: Stine Aleksandersen / BLIKK


På hjemmesiden til Foreningen Skeive Ski står det blant annet at den «har som formål å bidra til interesse for og deltakelse i skiaktiviteter blant homofile og lesbiske og deres familie».

- Er homofili og ski en utfordrende kombinasjon?

- Noen av de som var på festivalen i fjor, hadde aldri vært i en skibakke før. Alle, uansett om du er nybegynner eller erfaren, får tilbud som passer dem her. Statistikken viser at det er flere homofile som sliter med et dårlig selvbilde. Dette prosjektet kan være med på å lette situasjonen deres, sier Seglem.

Støtte til single

Foreningen SingelSammen! arbeider for de singles rettigheter. I 2011 fikk foreningen 175.000 kroner i driftsstøtte og 124.000 kroner til utvikling av egen nettside.

- Driftsstøtten går blant annet til å drifte medlemsaktiviteter, politiske utspill og henvendelser. Vi har rundt 400 medlemmer og pengene går også til administrasjon av medlemmene, sier daglig leder Live Lepperød.

På foreningens nettsider heter det «som medlem i Singelsammen! støtter du opp om aleneboendes interesser, og du får muligheter til å treffe andre single. Dessuten får du flere medlemsfordeler, blant annet gratis bruk av våre eksperter og gode rabatter på singelturer og treff».

- Hva skiller dere fra det folk flest kjenner som datingnettsider?

- Vi har ikke lagt opp til dating - vi er en formell interesseorganisasjon som jobber politisk, sosialt og økonomisk for single mennesker. Vi etablerer singeltreff for voksne som vil treffe andre single, men dette er uformelt. Men hvis du søker kjæreste på treffene, er det klart det kan forekomme, sier Lepperød.

- Har single det så vanskelig at de må organiseres og støttes?

- Ja, det er en underkommunisert problemstilling fra politikere og samfunnet generelt. Det er kjempedyrt å bo alene - spesielt slik markedet er. Det å være singel kan ikke minst være veldig stigmatiserende og mange single føler seg ofte sidesatt.

FORNØYD: Anna Sigridsdatter Heen i firmaet Givende Samliv. Foto: Magnus Länje
FORNØYD: Anna Sigridsdatter Heen i firmaet Givende Samliv. Foto: Magnus Länje


I 2011 ga Barne- og likestillingsdepartementet til sammen 4 003 736 kroner i tilskudd til ulike samlivstiltak. Blant dem som mottok støtte var Anna Sigridsdatter Heen og firmaet Givende Samliv.

- Hva brukes de 80.000 kronene til?

- Det er 20.000 kroner til hvert av de kursene vi arrangerer. Det er et standardkurs for par som vil styrke forholdet sitt og som vil ha det hyggeligere med partneren sin. Vi har en kursavgift på 2000 kroner for å delta en helg. Støtten vi får av det offentlige er grunnen til at vi kan ha en så lav kursavgift, sier Heen til VG Nett.

- Men er ikke dette et personlig ansvar og ikke offentlig?

- Nei, jeg oppfatter det ikke slik. Akkurat som vi har barnevern i landet, har vi ikke utviklet ekteskapsskole. Vi lærer jo ikke noe om å leve sammen. Norge er tross alt et sosialdemokratisk samfunn og vi er opptatt av at folk skal ha det bra sammen. I et folkehelseperspektiv må samfunnet ta ansvar for at borgerne har det bra, sier Heen.

- Helt sprøtt

Øyvind Korsberg (Frp) i familie- og kulturkomiteen mener støtten til disse organisasjonene er sløsing med folks skattepenger.

- Jeg synes det høres helt sprøtt ut for å si det rett ut. Skeive Ski? Jeg er nesten litt fristet til å si at det er med på å rette et unødvendig negativt fokus på homofile og lesbiske. Det er flott at det gis støtte til hovedorganisasjonen for homofile (LLH) og de gjør en kjempegod jobb. Men det bør være deres oppgave å formidle ressurser til særorganisasjoner - det er de som vet hvor skoen trykker, sier Korsberg.

Korsberg reagerer også på støtten til de to andre organisasjonene.

- At det er nødvendig med en egen organisasjon for single... Det blir håpløst. Det finnes ufattelig mange måter for dem å treffes og søke råd på andre arenaer. Det samme gjelder ekteskapsrådgivningen. Vi burde heller styrke de godt etablerte tilbudene i kommunene istedenfor å strø til små organisasjoner, og legger til:

REAGERER: Øyvind Korsberg (Frp) i familie- og kulturkomiteen. Foto: Terje Mortensen / VG
REAGERER: Øyvind Korsberg (Frp) i familie- og kulturkomiteen. Foto: Terje Mortensen / VG


- Dette er åpenbart sløsing med skattepenger. Det virker som en ukritisk og ikke målrettet utdeling av departementet, sier Korsberg.

- Går gjennom alle enkelttilskudd

Departementsråd Harald Nybøen skriver følgende i en e-post til VG Nett:

- Departementet går nå gjennom utbetalingen av alle enkelttilskudd for 2011. Denne oversikten vil vi sende til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité senest 22. mars.

- Utbetaling av enkelttilskudd i 2011 har vært gjort i tråd med etablert praksis i departementet gjennom flere år. Det er derfor grunn til å anta at andre utbetalinger av enkelttilskudd ikke er i tråd med det statlige økonomiregelverket om kunngjøring.

- Vi innhenter nå hjelp fra Direktoratet for økonomistyring for å sikre at vi får på plass nye rutiner som er i tråd med kravene i økonomiregelverket. Vi skal også få på plass en rutine som sikrer korrekt journalføring av e-post og SMS.

Tirsdag ble det enstemmig vedtatt av kontroll- og konstitusjonskomiteen at alle departementer skal gjennomgå alle tildelinger i 2011.

Riksrevisor Jørgen Kosmo hevdet også at rundt 16 av 19 departementer har brutt reglene om tilstrekkelig utlysning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks