Hovedinnhold

Samlet mistillit mot Riis-Johansen

Siv Jensen: - De har lurt seg til regjeringsmakt

FØLER SEG FØRT BAK LYSET: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Erna Solberg (H) mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har brutt meldeplikten til Stortinget. Foto: Scanpix
FØLER SEG FØRT BAK LYSET: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Erna Solberg (H) mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har brutt meldeplikten til Stortinget. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Opposisjonen på Stortinget reiser mistillitsforslag mot olje- og energiministeren etter månelandingsfiaskoen.

Denne saken handler om:

DETTE ER SAKEN

* Regjeringen ga i 2006 Statoil lov til å bygge gasskraftverk på Mongstad. Kravet var at et testanlegg for rensing av CO2-utslipp skulle komme på plass samtidig, i 2010, og at fullskala renseanlegg skulle være på plass i 2014.

* Tidsplanen for prestisjeprosjektet har raknet fullstendig: Oppstarten for testanlegget er utsatt til 2012, og en investeringsbeslutning om full rensing blir tatt først i 2014. Dermed blir det ingen fullskalarensing før tidligst i 2018 - hvis neste storting er villig til å betale for det. De siste kostnadsanslagene er rundt 25 milliarder kroner.

De fire opposisjonspartiene mener Terje Riis-Johansen har ført Stortinget bak lyset før utsettelsen ble kjent. Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har allerede varslet mistillit, og nå følger Høyre og Venstre etter.

- I Stortinget i mai i fjor holdt han fast ved at det skulle skje i 2014, men i en rapport vi fikk i går viser at han allerede i april i fjor var kjent med at dette var urealistisk, sier Høyre-leder Erna Solberg i dag.

Hun er klokkeklar på at statsråden ikke har holdt informasjonsplikten overfor Stortinget. I morgen fremmes mistillitsforslaget.

Ingen konsekvenser

Mistillitsforslaget vil imidlertid ikke få noen konsekvenser for Riis-Johansen, så lenge regjeringspartiene følger Jens Stoltenbergs linje om full tillit til olje- og energiministeren.

Frp-leder Siv Jensen svarer følgende på spørsmål fra VG Nett om det er frustrerende at mistillitsforslaget ikke får noen konsekvenser:

- Det er ikke oppsiktsvekkende at Stoltenberg har tillit til Arbeiderpartiet, men dette dreier seg om spillereglene på Stortinget, og at han setter regler til side. Det vitner om at han har sittet for lenge i en flertallsregjering, sier Jensen.

Hun mener også at regjeringen har jukset seg til makten.

- Jeg mener de har lurt seg til regjeringsmakt. De visste om feilene lenge før valget, og unnlot å informere om det, sier Frp-lederen.

Har regjeringspartienes tillit

- Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har vår tillit, og et mistillitsforslag vil ikke få flertall i Stortinget. Det slår de tre parlamentariske lederne for Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fast i en pressemelding.

Helga Pedersen (Ap), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg uforstående til grunnlaget for mistillitsforslaget.

VG Nett har forsøkt å få tak i Terje Riis-Johansen, men han vil ikke uttale seg i saken.

- Høringene på Stortinget har belyst Mongstad-saken grundig, og statsråden har gitt utfyllende svar. Det har ikke framkommet noe i høringene som tyder på at statsråden ikke har overholdt informasjonsplikten overfor Stortinget. Det vil derfor ikke være flertall for et mistillitsforslag, sier de tre parlamentariske lederne.

- Visste de ikke ville klare det

Venstreleder Trine Skei Grande mener ministeren og Arbeiderpartiet har lurt velgerne.

- De har gått inn i valgkamper og snakket om en månelanding de visste de ikke ville klare. Dette er forakt for parlamentet, og flertallsarroganse på sitt verste, sier hun.

Forsvarer Riis-Johansen

Det var tidlig i mai i år at olje- og energiministeren slo fast at det prosjektet for fangst og lagring av CO2 ved gasskraftverket på Mongstad måtte utsettes.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, har forsvart olje- og energiministeren.

- Riis-Johansen har behandlet saken riktig og informert Stortinget på den riktige måten, sa hun da KrF og Frp varslet mistillit tidligere denne måneden.

Les også:Mener Riis-Johansen må gå av

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere omtalt det prestisjefulle prosjektet som månelandingen, men utsettelsen innebærer at anlegget vil slippe ut urenset CO2 i minst åtte år til.

Det var i nyttårstalen i 2007 at statsministeren sa at full CO2-rensing på Mongstad innen 2014 skal være «vår månelanding».

Les også:Jens tar null selvkritikk for månelandingsfiasko
Les også:Ingen reisegaranti fra Høyre og Frp

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks