Hovedinnhold

Regjeringen vil stoppe alkoskjenking etter 02

FESTKUTT: Bjarne Håkon Hanssen og Knut Storberget vil forby alkoholservering etter klokken 02. Foto: Scanpix
FESTKUTT: Bjarne Håkon Hanssen og Knut Storberget vil forby alkoholservering etter klokken 02. Foto: Scanpix
Nyt pilsen så lenge du kan: Regjeringen vil forby alkoholservering etter klokken 02.00.

Denne saken handler om:

For å forebygge vold og skader som skjer i fylla, vil justisminister Knut Storberget (Ap) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) ta fra deg ølen den siste timen på byen.

Snart sender de ut et høringsforslag om å endre alkoholloven slik at kommunene ikke kan vedta skjenketider utover klokken to om natten.

VG-DEBATT:Det er vel og bra at man skal begrense alkoholservering til klokken 02:00, men jeg mener man burde stenge salget enda tidligere.DISKUTER HER!

- Det er mange store kommuner som har begynt å stramme inn skjenketidene til klokken to. Vi ser allerede nedgang i voldsbruken i kommuner som har gjort det, sier Knut Storberget til VG.

- Jeg har vært i kontakt med mange kommuner som sier: «Det er egentlig er flertall for å redusere skjenketidene fra tre til to, men så lenge nabokommunen ikke gjør det, er det umulig å gjøre det hos oss, for da forsvinner kundene dit», sier Hanssen.

De to statsrådene viser til erfaringer og forskningsresultater som viser at skjenketidene har betydning for omfanget av vold:

I Reykjavik på Island ble alle skjenketidsbegrensninger opphevet i 1999. Voldsskader og andre skader behandlet på legevakt i helgene økte med over 30 prosent.

I Østfold er skjenketidene i Fredrikstad, Halden og Sarpsborg innskjerpet med en time. Totalt antall legemsfornærmelser og -beskadigelser har gått ned med 16,5 prosent på ett år.

Erfaringene fra den brasilianske byen Diadema viste en nedgang i omfanget av drap etter at skjenketidene ble redusert til klokken 23.00.

- Riktig å gjøre

Men statsrådene er usikre på hvordan forslaget vil slå ut i opinionen, bare fire måneder før valget.

- For å være ærlig, har jeg, Knut og regjeringen aldri vært i tvil om at dette er riktig å gjøre. Men vi har vært bekymret for hvordan dette vil bli mottatt, særlig blant unge mennesker. Men det ville være feigt ikke å ta lederskap når vi mener at dette er riktig, sier Hanssen.

- Noen blir voldelige i fylla, og dermed skal ikke vanlige folk få drikke ølen sin. Minner ikke det om kollektiv avstraffelse?

- Vi har et sett med regler som begrenser enkeltindividenes handlingsrom. Det er det som kalles samfunnet. Vi har fartsgrenser også, av hensyn til det store flertallet. Det er et mindretall som insisterer på å drikke og feste til klokken tre om natten. Da har vanlige folk behov for å finne sengen sin, sier Hanssen.

Skadevirkninger

- Vil ikke volden forskyve seg til nachspielene eller tidligere på kvelden?

- Vi kan ikke uttale oss hundre prosent skråsikkert, men det er ikke det som er erfaringene. Begrenser du tilgjengeligheten, begrenser du også de totale skadevirkningene, sier Hanssen.

- Dere vil innskrenke personlig frihet for å hindre skader, hvorfor ikke også kutte fartsgrensene kraftig?

- Det gjelder å finne en balanse: Hvor går grensen for regelverk og personlig frihet. Men er det virkelig en alvorlig inngripen i enkeltmenneskets frihet å redusere skjenketidene fra tre til to? spør Hanssen.

Hver fjerde pasient med alvorlig skade i hode-, nakke-, rygg- eller ansikt ved Nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, er alkoholpåvirket, ifølge overlege Rolf Hanoa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks