Hovedinnhold

Regjeringen dropper sjøkabel i Hardanger

Granvin-ordfører: Jeg er skuffet og forbannet
Venstre-nestleder: Regjeringen ofrer Hardanger
Fylkesordfører: - En trist dag for Hardanger

- HER BLIR DET MASTER: Ifølge NRK har regjeringen bestemt seg for å bygge høyspentmaster i stedet for å legge sjøkabel i Hardanger. Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Foto: Espen Braata
- HER BLIR DET MASTER: Ifølge NRK har regjeringen bestemt seg for å bygge høyspentmaster i stedet for å legge sjøkabel i Hardanger. Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Foto: Espen Braata
(VG Nett) Regjeringen går inn for høyspentmaster i Hardanger og dropper dermed sjøkabelalternativet.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett får bekreftet fra sentrale kilder i Arbeiderpartiet og i regjeringsapparatet at avgjørelsen er tatt.

Erling Sande, miljøpolitisk talsmann for Senterpartiet og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener at avgjørelsen er riktig.

- Dersom dette stemmer, så er det er en klok avgjørelse. Jeg mener at vi trenger å styrke strømnettet vårt, både for å sikre forsyningen, men også for å produsere mer miljøvennlig energi, sier Sande til VG Nett.

Skuffet, men ikke overrasket

Det var NRK som tirsdag formiddag erfarte at regjeringen går inn for høyspentmaster i Hardanger og dermed droppersjøkabelalternativet.

Olje- og energidepartementet bekrefter at det er tatt en beslutning, og opplyser at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil kommentere saken under en pressekonferanse klokken 14 i ettermiddag.

I Hardanger raser både ordføreren, fylkesordførerene og aksjonistene som har engasjert seg for å forsøke å få regjeringen til å snu.

- Dette er ein trist dag for Hardanger og hele Norge, er fylkesordførar Torill Selsvold Nyborg sin kommentar til meldingen om at regjeringen holder fast på at kraftlinjen skal bygges ut.

LES OGSÅ: Kraftlinjer vil gi millioninntekter til Hardanger

- En fortvilelse

Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland liker ikke det han hører.

- Akkurat nå er jeg ikke overrasket. Jeg er skuffet og forbannet, blant annet på Hordaland Arbeiderparti som snudde. Med utvalgenes rapporter var det grunnlag for en ny vurdering. Det er en skuffelse og en fortvilelse over at de ikke har maktet å ta en modig avgjørelse, som sjøkabelalternativet er, sier Rødland.

Klaus Rasmussen, styreleder i Bevar Hardanger, sukker bare i telefonen da VG Nett tar kontakt.

- Dette er overhodet ikke overraskende. Alle signaler har vist at de ville gå for mastene uansett. Hele prosessen har vist det.

Les mer under bildet...

ISFRONT: Olje. og energiminister Terje Riis Johansen og Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland under møtet mellom statsråden og Hardangerrådet i fjor. Foto: Scanpix
ISFRONT: Olje. og energiminister Terje Riis Johansen og Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland under møtet mellom statsråden og Hardangerrådet i fjor. Foto: Scanpix

LES OGSÅ: Flere vil ha kraftlinjer i Hardanger

Lover reaksjoner

Vedtaket om å bygge kraftlinjer tvers over naturskjønne Hardanger har skapt storm på Vestlandet og i befolkningen ellers. Den planlagte høyspentlinjen skal gå gjennom fem kommuner. Mastene, som blir inntil 45 meter høye, har fått betegnelsen «monstermaster» på folkemunne.

Monstermastene har ført til splittelse både mellom regjeringspartiene SV, SP og Ap og internt i partiene.

Rasmussen lover reaksjoner dersom regjeringen nå bekrefter at de går for monstermastene.

- Reaksjoner vil komme, men først må vi se på vedtaket deres.

BETENT: De såkalte monstermastene har vært en vanskelig sak for statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen. Her er han avbildet blant demonstranter i Hardanger i fjor sommer. Foto: Scanpix
BETENT: De såkalte monstermastene har vært en vanskelig sak for statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen. Her er han avbildet blant demonstranter i Hardanger i fjor sommer. Foto: Scanpix

- Et massivt angrep

Snorre Valen, miljøpolitisk talsperson i SV, betegner vedtaket som «synd».

- Det er synd at det nå blir høyspentmaster. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi hadde hatt et annet resultat. Men jeg tror folk ser at vi har stått på i denne fighten, sier Valen til VG Nett.

Venstre er skuffet over at regjeringen dropper planene om sjøkabel i Hardanger på tross av at utredninger har vist at det både er teknisk og økonomisk mulig.

- Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger med kortsiktige løsninger i stedet for å investere i fremtiden. Utredninger har vist at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig, sier Venstres nestleder, Ola Elvestuen.

AUF-leder er av en helt annen oppfatning.

- Det er veldig bra om regjeringen går for mastene. Det er viktig at vi får på plass en trygg energiløsning i dette området.

- 3, 4 milliarder dyrere med sjøkabel

For en måned siden konkluderte ekspertutvalgene som har vurdert teknologi, økonomi, miljø og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning på strekningen Sima - Samnanger i Hardanger med at legge sjøkabler ville bli 3,4 milliarder dyrere enn monstermastene.

I tillegg konkluderte utvalgene med at det vil ta fem år lenger enn bygging av master.

Mastene i Hardanger vil gi rundt syv millioner kroner i skatteinntekter til de fem berørte kommunene. De berørte kommunene får også et næringsfond på 100 millioner kroner som plaster på såret.

Protesterte mot master

Striden om mastene har stått om en distanse på 92 kilometer mellom Sima og Samnanger, der regjeringen ville sette opp master for å sikre kraftforsyningen til Bergensområdet innen 2012.

Dette ble det satt en midlertidig stopper for da en allianse av naturvernere, lokale turistmyndigheter, ordførere, næringslivsledere og intellektuelle fra høyskoler og universiteter på sensommeren i fjor fikk trumfet gjennom en revurdering av sjøkabel på 60 kilometers lengde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks