Hovedinnhold

Navarsete får coachingsamtaler - betales av Staten

ARBEIDER FOR Å BLI EN BEST MULIG LEDER: Sp-leder Liv Signe Navarsete . Foto: Scanpix
ARBEIDER FOR Å BLI EN BEST MULIG LEDER: Sp-leder Liv Signe Navarsete . Foto: Scanpix
RØMSKOG/OSLO (VG) Sp-leder Liv Signe Navarsete bruker over 40000 kroner av skattebetalernes penger til å kjøpe råd for å bli en bedre leder.

Denne saken handler om:

Fakta: Zen


● Ifølge Zen leaderships hjemmeside domineres hjernen av konstant tanketrafikk som gjør oss stresset, sliten og mentalt fraværende. Zen lærer «oss å bryte denne automatiske tankeprosess, oppdage vårt fravær og bli bevisst dette øyeblikket gjennom våre sanser.»

● Ifølge Store norske leksikon er zen en av de dominerende retningene innen japansk buddhisme.

Siden 18. februar og frem til 5.juni i år har Sp-lederen benyttet åtte coachingsamtaler med Erik Møller i firmaet Zen leadership. De siste fire samtalene skal hun ha til høsten.
Kommunaldepartementet har tatt regningen for rådgivingen på 43 215 kroner.

Frithjof Jacobsen kommenterer:Suppe i zentrum

- Samtalene har gjort at jeg er mer bevisst hvordan jeg legger opp arbeidsdagene mine. Det er også et mål å arbeide enda mer effektivt, slik at jeg kan gjøre svært lange arbeidsdager i de siste årene, noe kortere, skriver Navarsete i en e-post til VG.

VG intervjuet Møller på hytta hans i Rømskog i forrige uke. Men etter å ha blittforelagt sitatene, ønsket han fredag ettermiddag at VG ikke skulle gjengi uttalelsene hans. Han ønsket heller ikke at bildene som ble tatt av ham, skulle brukes.

- Jeg opplever det som etisk uforsvarlig i min rolle som coach å stå frem med opplysninger i denne sammenhengen. Jeg ønsker ikke å kommentere saken så lenge jeg har et pågående klientforhold, sa Møller til VG i går.

Vet du noe om saken?Kontakt VG Nett her!

Hvordan mestre dagene

Da VG møtte Møller, understreket han at han ikke kunne si noen ting om sitt kundeforhold med Navarsete. Men han opplyste på spørsmål om fellestrekkene ved ledere som oppsøkte ham, at de ønsker å rådføre seg med en nøytral utenforstående i forhold til tema som handler om deres mestring av hverdagen.

Navarsete er den aller ferskeste av de tre partilederne i regjeringens underutvalg. Mens Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV)har svært lange karrierer i topp-politikken bak seg, har Navarsete kun vært partileder siden 2008.

Trolig er også Navarsete den eneste statsråden som har benyttet seg av en ledertrener. Eivind Dale, departementsråd i Kommunaldepartementet, opplyser til VG at han aldri har hørt om andre statsråder som har benyttet seg av en ledercoach.

Tar kontroll over en overtenkende hjerne

Arvid Samland, informasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor, opplyser at de ikke har oversikt over statsråders bruk av ledertrening.

- Klassisk coaching Zen, eller tilstedeværelse, går som en rød tråd gjennom Møllers rådgivning til toppledere. Møller opplyste at dette handler om å ta kontroll over en overtenkende hjerne, og at den viktigste metoden er å trene hjernen til å være mer
til stede.

Effekten er, ifølge Møller, at ledere blir mer tilstedeværende,
rolige og lyttende, istedenfor distrahert av stresset de uansett må håndtere.

Sentralt i zen står meditasjon, men Navarsete skriver i en e-post til VG at meditasjonsteknikker ikke har vært en del av hennes samtaler med Møller.

Ifølge avtalen mellom Navarsete og hennes coach, skal SP-statsråden møte Møller hver 14.dag. Navarsete har avtalt mål for treningen med Møller, og skal mellom møtene føre notater i en dagbok.

Målet er ifølge avtalen «påfyll av motivasjon og hjelp til å komme videre med personlig utvikling og personlige mål.»

Forsvarer pengebruken

Ingen skattebetalere er tjent med å ha dårlige ledere, mener Eivind Dale, departementsråd i Kommunaldepartementet.

- Jeg synes det er flott at en toppleder, som statsråden er, bruker ressurser på hvordan hun skal forvalte offentlige midler bedre. At vi bruker noen kroner for at hun skal utvikle seg til å bli en bedre leder, må være supert. Ingen skattebetalere er tjent med å ha dårlige ledere,
sier Dale.

- Hvorfor betaler hun ikke dette selv?

- Hvor mange bedriftsledere betaler slikt selv? Det tror jeg du knapt finner. Å betale for lederutviklingstiltak, er helt opplagt noe virksomheten skal dekke. Noe annet ville være helt urimelig. Det er ikke mange toppledere som har større utfordringer enn en statsråd, sier Dale.

- Ønsker å bli best mulig

Sp-statsråden har ferie, men har likevel valgt å svare på hvorfor hun bruker coach i en e-post til VG.

- Som andre toppledere i næringsliv, politikk og offentlig sektor har jeg tro på å arbeide for å bli en best mulig leder. Det er bakgrunnen for at jeg etter fire og et halvt år som statsråd ønsket en samtalepartner som kunne medvirke til videre utvikling, skriver Navarsete i en e-post til VG.

Ifølge Navarsete har Kommunaldepartementet også betalt for at flere byråkrater i departementet har brukt coach.

- I og med at jeg som statsråd ikke har tid til opphold hverken på Solstrand, Forsvarets høyskole eller andre tilbud som blir benyttet av Stortinget og ulike departement for lederutvikling, ble samtaler med coach formen som ble valgt, skriver Navarsete.
Navarsete opplyser at coachingavtalen ikke vil bli videreført etter at de 12 samtalene er gjennomført.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks