Hovedinnhold

Miljøbevegelsen bønnfaller Stoltenberg: - Snu i tide, Jens!

HARD KRITIKK: Zero-leder Einar Håndlykken bønnfaller statsminister Jens Stoltenberg om å tenke seg om en gang til. Foto: VG/Scanpix
HARD KRITIKK: Zero-leder Einar Håndlykken bønnfaller statsminister Jens Stoltenberg om å tenke seg om en gang til. Foto: VG/Scanpix
(VG Nett) Hvis den omstridte avgiften vedtas i Stortinget på torsdag, kveles den eneste norske produsenten av biodiesel. - Det er fatalt, advarer miljøbevegelsen.

Denne saken handler om:

Etter nesten en uke med hard kritikk av regjeringens vedtak om å innføre avgift på all biodiesel i Norge, ble det søndag kveld klart at Uniol - landets eneste produsent av biodiesel - stenger dørene.

LES OGSÅ:- Uniol stenger dørene

- Det er en trist dag for klimaet, fastslo styreleder Øystein Haslum i Uniol søndag kveld.

LES OGSÅ:Zero om vedtaket: - Det er horribelt

16 ansatte ved bedriften, som ble åpnet av miljøvernminister Erik Solheim så sent som i juni, har fått permitteringsvarsel. Vedtar Stortinget den omstridte avgiften torsdag, blir de etter alt å dømme arbeidsledige.

VG NETT-LESERNE DISKUTERER:«På tross av Stoltenbergs tale om månelanding, har jeg ingen forventning om at AP skal opptre miljøvennlig».Delta i debatten her!

- Stem imot!

Zero-leder Einar Håndlykken klamrer seg fortsatt til håpet om at Stortinget skal redde Uniol og den videre satsingen på biodiesel i Norge.

VGTV:Lattermild Kleppa ble svar skyldig

- Vi vet om flere stortingsrepresentanter som vurderer å stemme imot forslaget, men det er et stykke derfra til å faktisk stemme imot sin egen regjering. Vi håper at rødgrønne representanter stemmer i tråd med sin egen overbevisning når forslaget skal stemmes over torsdag. Det skal bare to stemmer til for å velte flertallet, det er en interessant situasjon, sier Håndlykken.

Hva kan du om biodiesel?Test deg selv i Zero og VG Netts quiz!

Han er svært fornøyd med de positive signalene SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland sender. Han mener det ikke er for sent å endre forslaget til det bedre:

VIL ENDRE FORSLAGET: SVs Hallgeir Langeland. Foto: Scanpix
VIL ENDRE FORSLAGET: SVs Hallgeir Langeland. Foto: Scanpix

- Vi har ordnet opp i sånne ting før, gjennom å ta en ny runde i regjeringspartiene. Jeg håper at vi kommer til en enighet før torsdag. Det kan fremmes endringsforslag frem til klokken ni torsdag morgen, sier Langeland til VG Nett.

LES OGSÅ: Solheim:- Vi skjønte ikke hva vi foreslo

Han vil ikke si at han vil stemme mot egen regjering hvis forslaget blir stående som det er, slik Frp-leder Siv Jensen har oppfordret rødgrønne stortingsrepresentanter til:

- Jeg kommer til å stemme for det forslaget som skal behandles på torsdag, fastslår Langeland.

- Ødelegger troverdigheten

Nestleder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom sier fritak for avgift på biodiesel er den beste måten å sørge for en fortsatt satsning på miljøvennlig energi i Norge.

- Hvis forslaget blir vedtatt, betyr det slutten for bruk av biodiesel utover den påbudte innblandingen i vanlig diesel i Norge. Det er helt fatalt, sier Elvevold.

Han lover at Natur og Ungdom skal kjempe mot forslaget til siste slutt, og påpeker at det ikke er flertall for forslaget i Stortinget.

LES OGSÅ:- Arbeiderpartiet stopper viktig klimatiltak

- Regjeringen har en plattform man kan bygge mye bra på, men det er avgjørelser som dette som teller. Det er avgjørelser som dette som avgjør hva slags miljøtroverdighet de har. Hvis trenden i Norge er at miljøtiltak blir stadig vanskeligere å gjennomføre, er det veldig, veldig urovekkende, sier Elvevold til VG Nett.

LES OGSÅ:Oljeboring kan felle regjeringen

Lite håp

Einar Håndlykken i Zero sier han tror det er mulig å reversere forslaget selv om det skulle bli vedtatt på torsdag. Enn så lenge holder han fast i håpet om at forslaget vil bli endret, og har et klart råd til Jens Stoltenberg, som skal ha trumfet igjennom forslaget selv om SV og Sp forsøkte å endre det:

- Snu i tide, Jens! Det er ikke for sent. Jeg tror statsministeren har basert seg mye på myter om biodrivstoff gjennom denne debatten. Jeg vil be ham om å lese seg opp på fakta, oppfordrer Zero-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet

OMSTRIDT: Biodieselavgiften er en betent sak for Stoltenberg-regjeringen. Foto: HANNE HATTREM
OMSTRIDT: Biodieselavgiften er en betent sak for Stoltenberg-regjeringen. Foto: HANNE HATTREM

Han er først og fremst opptatt av at såkalt høyinnblandet biodiesel, det vil si fra 30 til 100 prosent ren biodiesel.

- Mesteparten av pengene ligger i å ha avgift på lavinnblandet biodiesel, det som er påbudt. Det er helt greit. Det som er viktig, er at det ikke innføres avgift på høyinnblandet biodiesel. Konsekvenser da blir at transportsektoren, som til dels har gått over til biodiesel, må gå tilbake til fossilt drivstoff, sier Håndlykken.

Han mener et vedtak om å innføre avgift på all biodiesel vil sende et svært dårlig signal i forkant av neste måneds klimamøte i København.

- Dette ødelegger troverdigheten deres veldig. De har presentert seg selv som en grønn regjering, og så tar man knekken på et viktig klimatiltak. Det signaliserer at inntekter er viktigere enn klima, sier Zero-lederen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks