Hovedinnhold

- Må øke skattene på grunn av eldrebølgen

ELDREBØLGE: Et økende antall eldre som lever stadig lengre, innebærer at pensjonsutbetalinger og helseutgifter vil øke kraftig i årene som kommer. Foto: Line Møller
ELDREBØLGE: Et økende antall eldre som lever stadig lengre, innebærer at pensjonsutbetalinger og helseutgifter vil øke kraftig i årene som kommer. Foto: Line Møller
Flere eksperter mener at skattene må økes med opptil 12 prosent for å dekke kostnadene ved eldrebølgen. Oljefondet klarer ikke å demme opp for utgiftene.

Denne saken handler om:

Ferske beregninger slår fast at jo lengre tid det går uten økning, jo mer må skattene heves, skriver Dagens Næringsliv.

Det er generasjonsregnskapsberegninger foretatt av professorene Alf Erling Risa og Erling Vårdal ved Universitet i Bergen sammen med kollegaer ved Universitetet i Freiburg i Tyskland som viser dette.

- For at regnskapet skal komme i balanse må enten skattene økes eller velferdsordningene kuttes, sier professor Bernd Raffelhüschen ved Universitetet i Freiburg.

Les også:SV har hastverk med å øke skatten

Oljefondet ikke tilstrekkelig

Et økende antall eldre som lever stadig lengre, innebærer at pensjonsutbetalinger og helseutgifter vil øke kraftig i årene som kommer.

Midler fra oljefondet, fremtidige petroleumsinntekter og skatter og avgifter på dagens nivå er ikke tilstrekkelig til å dekke opp for denne økningen, mener professorene.

Les også:Halvorsen bekymret over eldrebølgen

Både Raymond Johansen (Ap) og Bård Vegar Solhjell (SV) har tidligere denne sommeren tatt til orde for å øke skattene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks