Hovedinnhold

Krigskorset gjenoppstår

(VG Nett) Regjeringen har endelig fått gjennomslag for at norske soldater igjen kan dekoreres med Krigskorset med sverd.

Denne saken handler om:

GJENOPPSTÅR: Krigskorset - her med ett sverd. Foto: Forsvaret
GJENOPPSTÅR: Krigskorset - her med ett sverd. Foto: Forsvaret

I statsråd fredag fikk den rødgrønne regjeringen Kongens godkjennelse til å omgjøre statuttene slik at medaljen ikke lenger er forebeholdt innsats under andre verdenskrig.

Nå kan korset også tildeles soldater som har deltatt i alle væpnede konflikter Norge har vært engasjert i - også etter 1945.

Det siste Krigskorset ble delt ut i 1949. Den mest kjente innehaveren er Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Krigshelten fra 2. verdenskrig er Norges høyest dekorerte borger og er tildelt Krigskorset med tre sverd.

-Krigskorset med sverd er den høyest rangerte orden som kan tildeles for heltemodig innsats i militære operasjoner. Derfor er dette en viktig milepæl for å anerkjenne og hedre våre soldaters innsats før og nå, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Høyeste utmerkelse

Korset ble innstiftet ved kongelig resolusjon av 23. mai 1941 og rangerer fremfor alle andre ordener og medaljer.

Andre kjente mottakere er Johan K. Christie, Gregers Gram, Martin Linge og Maximo G. Manus.

Det blir delt ut av Kongen i statsråd.

Les også:SV misliker krigsmedaljer

Krigskorset er så langt tildelt 273 norske og utenlandske personer, alle for å ha utvist fremragende innsats under 2. verdenskrig.

FORNØYD: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix
FORNØYD: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix

Historien skal granskes

- Regjeringen gjenopptar bruken av Krigskorset som markering av det ypperste mot i ekstreme situasjoner. Men nå skal ikke Krigskorset bare tildeles for heltemot i tradisjonell folkerettslig krig, men også i væpnede konflikter som Norge er eller blir engasjert i, sier Strøm-Erichsen.

- Det går en linje fra innsatsen til Gunnar Sønsteby og de andre heltene fra den andre verdenskrig, via de norske soldatene som tjente freden i Tysklandsbrigaden, Korea, Midtøsten og på Balkan, til de norske kvinner og menn som i dag deltar på viktige fredsbevarende oppdrag blant annet i Afghanistan og i Afrika, sier forsvarsministeren.

Med gjeninnføringen av Krigskorset også for saker fra 2.verdenskrig vil det nå måtte lages en ordning for hvordan disse gamle sakene skal behandles.

- Vi vil i dette arbeidet engasjere Institutt for forsvarsstudier til å gå inn i historien etter eventuelle kandidater for Krigskorset, i tillegg vil det nok komme innspill utenfra, sier statsråden.

Siden 2. verdenskrig har flere norske soldater vist en heltemodig innsats og reddet andres liv med fare for sitt eget. Det er viktig at disse hedres og får den heder de fortjener.

- Vår tids helter

Fremtredende medlemmer av motstandsbevegelsen deriblant Gunnar Sønsteby har gitt uttrykk for at Krigskorset bør kunne benyttes for dagens utenlandsoperasjoner.

Forsvarssjefen støtter også gjeninnføringen av tildelingen.

- Regjeringen vil med gjeninnføringen av krigskorset gi våre veteraner en større anerkjennelse. Det er viktig for oss i regjeringen også å øke anseelsen av våre veteraner, ikke minst veteraner fra nyere tids utenlandsoperasjoner, sier statsråden.

- Under mine besøk til våre soldater i Afghanistan, Afrika og Midtøsten og i mine møter med ansatte i Forsvaret hjemme, har det fremkommet et sterkt ønske om at Krigskorset måtte gjeninnføres slik at det kan benyttes også for vår tids helter. Nå har vi fått det til, og det er jeg svært glad for, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks