Hovedinnhold

Kraftlinjer vil gi millioninntekter til Hardanger

Mastene i Hardanger vil gi rundt syv millioner kroner i skatteinntekter til de fem berørte kommunene. Sjøkabel vil bety langt høyere inntekter.

Denne saken handler om:

Tips oss

Kraftlinjer er eiendomsskattpliktige, og alle de fem kommunene i Hardanger som kraftlinjen Simadal-Samnanger skal gå gjennom, har eiendomsskatt på syv promille.

Dersom kraftlinjen ender med å koste 1 milliard kroner, vil eiendomsskatten dermed bli på 7 millioner kroner årlig, skriver Bergens Tidende.

Les også: Aksjonister vil stanse monstermastene ved strømkutt

Deretter vil verdien normalt fordeles etter hvor mange kilometer linje hver enkelt kommune har.

Sjøkabel er på sin side beregnet å koste mellom 4,5 og 5,6 milliarder kroner. Det vil i så fall bety en mangedobling av skatteinntektene til kommunene sammenlignet med luftspenn.

Les også: Sjøkabelen blir minst 3,4 milliarder dyrere

Kvam herad er den kommunen som vil få flest skattekroner fra kraftlinjen. Seniorrådgiver Kjell Helvik i Kvam sier kommunen i dag har skatteinntekter fra både kraftverk og kraftlinjer.

- Vi har selvsagt tenkt på at også Simadal-Samnanger vil gi økt skatt, men dette har aldri vært del av den politiske diskusjonen, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks