Hovedinnhold

Jens tar null selvkritikk for månelandingsfiasko

NEDTUR: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet går tilbake på en fersk måling. Foto: TROND SOLBERG
NEDTUR: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet går tilbake på en fersk måling. Foto: TROND SOLBERG
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar ikke et fnugg selvkritikk for at han bryter løftet om vår tids «månelanding» - full rensing på Mongstad innen 2014.

Dette er saken

  • Regjeringen ga i 2006 Statoil lov til å bygge gasskraftverk på Mongstad. Kravet var at et testanlegg for rensing av CO2-utslipp skulle komme på plass samtidig, i 2010, og at fullskala renseanlegg skulle være på plass i 2014.
  • Tidsplanen for prestisjeprosjektet har raknet fullstendig: Oppstarten for testanlegget er utsatt til 2012, og en investeringsbeslutning om full rensing blir tatt først i 2014. Dermed blir det ingen fullskalarensing før tidligst i 2018 - hvis neste storting er villig til å betale for det. De siste kostnadsanslagene er rundt 25 milliarder kroner.

Han er ikke i nærheten av å beklage at løftet han ga med brask og bram for litt over tre år siden, ikke blir holdt.

I nyttårstalen i 2007, sa Stoltenberg at full CO2-rensing på Mongstad innen 2014 skal være «vår månelanding». Når VG spør om han tar selvkritikk på noe punkt for at han lovte noe han ikke klarer å holde, svarer Stoltenberg:

- Hvis det er noe som ville vært kritikkverdig, var det om vi hadde presset gjennom et prosjekt på en tidsplan som hadde ført til et dårlig prosjekt, sier han.

- Så du tar ikke selvkritikk på noe punkt i denne saken?

- Nei. Nei, tvert imot mener jeg det er bra at vi er godt i gang, sier Jens Stoltenberg.

Garanterer mye penger

Zero-leder Einar Håndlykken vet ikke om han skal le eller gråte over statsministerens svar.

- Dette er et gedigent løftebrudd. De lovet fullskala CO2-rensing, men det som har kommet ut av Stoltenbergs månelanding, er et gasskraftverk som putrer og går og slipper ut masse klimagasser, uten noe som helst rensing.

Les også:- Kreftfrykt bidro til Mongstad-utsettelse

Han frykter at Stoltenberg egentlig har bestemt seg for å droppe hele fullskalarensingen på Mongstad. I stedet vil han nøye seg med det langt billigere testanlegget, frykter Zero-lederen.

- Ja, vi ser jo nå at Stoltenberg velger å understreke hvor viktig testanlegget er, og at dette tross alt vil bli noe av. At den lovede fullskalarensingen på Mongstad blir noe av, kan han derimot ikke garantere, sier Håndlykken.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKUFFET: Leder i Zero, Einar Håndlykken, kaller utsettelsen «et gedigent løftebrudd». Foto: SCANPIX
SKUFFET: Leder i Zero, Einar Håndlykken, kaller utsettelsen «et gedigent løftebrudd». Foto: SCANPIX

På en pressekonferanse om Mongstad-utsettelsen i går, sa Stoltenberg at trinn én, testanlegget, «har en stor verdi i seg selv», og at det kanskje er «vel så viktig» som fullskala rensing, trinn to.

- Begge trinnene er viktige for Norge. Men det er trinn én som er viktig for verden, sa Stoltenberg.

- Kan du garantere at det faktisk blir fullskalarensing?

- Jeg kan i hvert fall garantere at denne regjeringen er villig til å bruke mye penger på klima og rensing, sier Stoltenberg.

- Men kan du garantere fullskala rensing på Mongstad?

- Hvis vi får fortsette i regjering så kommer det, sier Stoltenberg.

- Kan man stole på løftene dere kommer med, når dere ikke engang tar selvkritikk når dere ikke holder dem?

- Vi er jo veldig godt i gang med trinn én, og vi sier at vi skal bruke noe lengre tid på trinn to av hensyn til prosjektet, sier Stoltenberg.

Les også:Mener det er bedre å vente med CO2-fangst

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) innrømmet i går at det ikke er sikkert at Norge blir førstemann på «månen»: Jeg har hørt at noen er bekymret for at det kan bli trangt på månen. Men jeg vil bare si velkommen til månen for så mange som mulig, sier Riis-Johansen.

- Er du redd for at noen andre kommer til «månen» før oss?

- Jeg er ikke redd for det i det hele tatt. Hvis USAs energiminister Steven Chu ringer meg i morgen og sier at vi har knekt koden, så er det en gledelig telefon, sier Riis-Johansen.
Bør straffes

SKUFFET: Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Foto: NILS BJÅLAND
SKUFFET: Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Foto: NILS BJÅLAND

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er skuffet:

- Jeg syns utsettelsen er beklagelig, sier hun til VG.

Bård Vegar Solhjell (SV) åpnet i VG i går at Statoil bør kunne straffes hvis selskapet nok en gang må utsette rensingen staten krever.

Avtalen som ble inngått i 2006 gir staten elendige forhandlingskort, mener Zero-leder Einar Håndlykken:

- De stiller ikke ett eneste krav. I stedet lover de å ta hele regningen for prosjektet, bortsett for eventuelle overskridelser. Det gir jo Statoil all grunn til å bruke all verdens tid! sier Håndlykken.

Staten tar alle kostnadene for utviklingen av et renseanlegg på Mongstad. Det eneste Statoil skal betale, er eventuelle overskridelser.

Statoil skrev allerede i masterplanen februar 2009 at det ville være vanskelig å ha et fullskalaanlegg på plass før i 2018/2019. Det er nå blitt realiteten etter lørdagens utsettelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks